Stotine migranata mirno šetaju Bihaćem! “U doba korone prijetnja su svima” – video

travanj 10, 2020 maxportal
Share Button

Društvenim mrežama dijeli se snimka grupe migranata, njih oko stotinu, kako mirno prolaze bihaćkim ulicama. Autentičnost snimke potvrdio je autor videa Eldin Rekić, koji je prizore snimio u srijedu u 15.24 sata u bihaćkom naselju Bakšaiš uz rijeku Unu.– Nemam ništa protiv migranata, ali imam protiv toga što su prijetnja životu moje obitelji i ostalih koji sve poštuju – prokomentirao nam je Rekić, svjedočeći također da je vidljivo da policija u Bihaću radi maksimalno i daje sve od sebe s obzirom na svoje kapacitete.

Kaže da je teško pretpostaviti kamo su se uputili jer je lokacija na kojoj ih je zatekao vrlo blizu samog središta grada.

Zbog epidemije koronavirusa i u BiH je su na  snazi su stroge mjere zabrane okupljanja koje poštuju svi građani jer su kazne stroge. Policijski sat na snazi je od 20 do 5 sati.

Ovako veliki broj ljudi na jednom mjestu i u ovim je novim okolnostima  zabrinjavajući.

Glasnogovornica MUP-a Unsko-sanskog kantona Snežana Galić za Jutarnji je kazala da  nije mogla potvrditi autentičnost snimke, ali  kaže da određenih pokreta manjih ili većih grupa migranata na području USK-a ima skoro svakodnevno u proteklih nekoliko godina.

Na području Unsko-sanskog kantona trenutno u prihvatnim centrima boravi oko 3500 migranata, dok ih je u napuštenim industrijskim objektima, šatorskim naseljima i privatnom smještaju još oko 1500 do 2000, navela je.

– U protekla tri mjeseca priliv novih migranata na područje USK-a je zanemariv s obzirom da je željeznički i autobusni promet u potpunosti zaustavljen zbog pandemije COVID-19. Kao što je poznato, novi prihvatni centar za smještaj migranata koji nemaju smještaj u postojećim prihvatnim centrima u USK je u procesu izgradnje na lokalitetu “Lipa”, koji je od grada Bihaća udaljen oko 28 km i očekuje se njegovo vrlo brzo puštanje u funkciju.

S obzirom da je ova informacija rasprostranjena i među migrantima u gradu Bihaću, ovih dana je primjetno njihovo premještanje na druge lokalitete u USK-a, s ciljem izbjegavanja odlaska u novi kamp, odnosno udaljavanje od grada – rekla je glasnogovornica Galić za Jutarnji list.

Prema saznanjima tamošnjeg MUP-a, za sada nema zabilježenih slučajeva zaraze u migrantskoj populaciji.

Na pitanje što policija može poduzeti da spriječi ovako velike grupe u javnom prostoru, glasnogovornica ističe kako su im mjere vrlo ograničene do otvaranja novog prihvatnog centra.

– S obzirom na ograničenost smještajnih kapaciteta u prihvatnim centrima, nastojimo sve osobe koje su smještene i u ovim nabrojanim i neadekvatnim mjestima zadržati i ograničiti im kretanje do konačnog premještanja na novu lokaciju “Lipa”.

Međutim, podsjećam da i u postojećim prihvatnim centrima na području USK broj migranata prelazi predviđene kapacitete (“Bira” oko 1800, “Miral” oko 1100), a iz prizme koronavirusa i to je eventualno rizična pojava – kaže glasnogovornica.

Prema informacijama iz BiH migrantska ruta je zbog uvjeta koje je prouzročila korona-kriza, ukidanja linija javnog prijevoza u BiH, odnosno straha krijumčara u RH od policije i zaraze, utihnula, ali nije stala, te se odvija isključivo pješačenjem manjih grupa migranata.

G.M. /Foto: screenshot

 

Komentari
Share Button