Tako to rade Španjolci: Osuđeno 65 bankara, među njima bivši direktor MMF-a

veljača 26, 2017 maxportal
Share Button

Rodrigo Rato, bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda, osuđen je u četvrtak četiri i pol godine zatvora zbog pronevjere novca iz dvije španjolske banke.Osim Rate osuđen je još 64 drugih direktora i rukovoditelja banke Bankia, koji su bili optuženi za nezakonite korištenje kreditne kartice na kojima su pronevjerili 12,5 milijuna eura.  Miguel Blesa je dobio šest godina zatvora, a ostali  kazne od tri mjeseca do šest godina.

Kartice su se koristili za osobne kupnje koji su uključivali odjeću, restorane i putovanja, kao i podizanje gotovine na bankomatima.

  • Kako se Island oporavio od krize: Osudili su 26 bankara na 74 godine zatvora

Rato je bio potencijalni španjolski premijer, bivši je ministar financija u konzervativnoj vladi José María Aznara. Godine 2004. otišao je u Washingtonu na kormilo MMF-a, a nakon povratka u Španjolsku 2010. imenovan je direktorom Caja Madrid, jednu od sedam banaka koja se osnovale banku Bankia.

Ostavku je dao u svibnju 2012. godine, neposredno prije nego što je banka Bankia nacionalizirana zbog gubitka od 19,2 milijardi eura, što je najveći skandal u španjolskom financijskoj povijesti.

Miguel Blesa je 2013. nakratko bio zatvoren u jednom drugom predmetu koji se odnosi na kupnju Miami banke, ali nakon 2,5 milijuna eura jamstva ishodio da se brani sa slobode.

 

Presuda dolazi nedugo nakon što je španjolska pravosuđe odlučio da proširi istragu u slučaju Bankia koja uključuje i optužnicu protiv bivšeg guvernera središnje banke.

MP/foto:ElpaisKomentari
Share Button