Tko je Hrvat Richard Marcinko, tvorac SEAL Teama Six, najmoćnije postrojbe na svijetu koja je likvidirala Bin Ladena

1 rujna, 2018 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Richard “Dick” Marcinko (rođen 21. studenog 1940.) umirovljeni časnik mornarice Sjedinjenih Država, porijeklom je iz Dubrava kraj Stoca u HercegoviniMarcinko je ratni veteran u Vijetnama, utemeljitelj je i prvi zapovjednik SEAL Team Six i specijalne postrojbe Red Cell. Nakon umirovljena iz američke mornarice postao je pisac, vodio talk show i radio vojni savjetnik. I bio u zatvoru.

SEAL Team Six najpoznatiji je po operaciji ubojstvo Osame bin Ladena.

Marcinko je dobio zlatnu zvijezdu, četiri Brončane zvijezde za hrabrost, dvije Medalje mornaričke medalje i Vijetnamski križ za hrabrost sa zlatnom zvijezdom. Koliko je bio opasan svjedoči informacija da je tijekom rata u Vijetnamu Vietkong (Fronta nacionalnog oslobođenja Južnog Vijetnama) raspisao nagradu od 50.000 piastri za njegovu glavu.

Životna priča Dicka Marčinka puna je intriga.  Bio je utemeljitelj i prvi zapovjednik časopisa SEAL Team 6 i Red Cell, tajnu jedinica namijenjenu za testiranje američkog sustava sigurnosti i zaštite važnih osoba i ustanova.

Rani život i obrazovanje

Dick Marcinko rođen je u Lansfordu u Pennsylvaniji, a obitelj je, po očevoj liniji, porijeklom iz Dubrava kraj Stoca u Hercegovini, a majka Romkinja iz današnje Slovačke pa se negdje može pročitati i da je Marcinko Slovak podrijetlom.

Vojsci se priključio s 18 godina, ali nije odmah bio primljen u marince jer nije bio završio srednju kolu. Zaobilazno je, nakon završene mornaričke škole primljen u marice, diplomirao mornaričku akademiju 1965. godine i u 25 godini postao mornarički časnik US Army. Kasnije je diplomirao studij političkih znanosti i međunarodnih odnosa

Većina njegovih zadataka bilo je u izravnim borbenim ulogama ili položajima upravljanja kriznim situacijama u izravnoj potpori Nacionalne komandne uprave, koja se zajednički odnosi na predsjednika Sjedinjenih Država i ministra obrane.

Dana 18. svibnja 1967. Marčinko je vodio svoj tim u napadu na Ilo Ilo Hon (otok Ilo Ilo), gdje su ubijali veliki broj Vietkonga i uništili šest njihovih sampana (borbenih čamaca). Američka mornarica je tu akciju nazvala “Najuspješnija operacija SEAL u delti Mekong” i dugo je bila sinonim za uspješan rad takvog tipa.

Za njegovo vođenje Dick Marcinko dobio je prvu od svoje četiri brončane medalje kao i Vijetnamski križ za hrabrost sa zlatnom zvijezdom.

“Dobro sam u ratu”, rekao je Marcinko jednom za People Magazine. “Čak i u Vijetnamu, sustav me je sprečavao loviti i ubijati što više neprijatelja koliko bih volio.”

Tijekom Tet ofenzive, Marčinko je naredio njegovu vodu da pomogne specijalnim snagama američke vojske u Chau Docu, a ono što je počelo kao urbana ulična bitka pretvorilo se u misiju spašavanja američkih medicinskih sestara i učitelja zarobljenih u crkvi i bolnici u gradu.

Nakon što je završio svoju drugu turneju u Vijetnamu i dvogodišnjem zadatku osoblja, Marčinko je promaknut u poručnika.

Godine 1973. prijavio se kao dužnosni napadač u Kambodži gdje je proveo četrnaest mjeseci savjetovanje i aktivno pomagao Kambodžanima u borbi s Khmer Rougeom. Dick je 1975. godine napustio Kambodžu i postao zapovjednik policije SEAL Team 2.

Podrijetlo imena “SEAL Team Six”.

Tijekom krize na Iranu u 1979. godini, Marcinko je bio jedan od dva predstavnika Mornarice za radnu skupinu združenog načelnika stožera poznat kao TAT (Teroristički akcijski tim). Svrha TAT-a bila je izrada plana za oslobađanje američkih talaca u Iranu, ( neuspjeli pokušaj u travnju 1980.) što je kulminiralo tragičnim ishodom u operaciji Eagle Claw u Somaliji 13 godina kasnije.

U pokušaju da uhite lokalnog zapovjednika Mohammeda Faraha Aidida pripadnici Delta Force upali su u zasjedu, ubijeno je 18 američkih vojnika, tijela nekih od njih vukli su ulicama Mogadišua. O tom okršaj Ridley Scott  je 2001. snimio film Pad Crnog jastreba.

Nakon neuspjeha u Teheranu US navy je uvidjela potrebu za formiranjem moćnijih protuterorističkim timova i zadužila Marcinka da ih ustroji.

Marcinko je bio prvi zapovjednik te nove jedinice i premda je mornarica u to vrijeme imala samo dva SEAL tima, Marcinko je nazvao jedinicu SEAL Team Six kako bi zbunio neprijatelje, posebno tadašnji Sovjetski Savez, vjerujući da su Sjedinjene Države imaju još tri  SEAL postrojbe za koje nisu znali!

Marcinkovi memoari ‘Rogue Warrior’ je bestseler New York Timesa

Osobno je izabrao pripadnike postrojbe iz zajednice specijalnih operacija američke mornarice, uključujući posebnu sekciju protuterorističke taktike SEAL Team Two, kodnog naziva MOB-6. Marcinko je zapovijedao timu SEAL 6 tri godine, od kolovoza 1980. do srpnja 1983. godine.

Navy SEALs, su glavne specijalne postrojbe američke ratne mornarice. “SEAL” kratica od SeaAirLand timovi (morski, zračni i kopneni timovi), koji se katkada u hrvatskoj pogrešno nazivaju “mornarički tuljan”.

SEAL tim 6 kasnije je postao premijerna protuteroristička jedinica Mornarice, prerastao je u DEVGRU –  Mornarička specijalna ratna razvojna grupa i uz Delta Force, njihovo kopnenu inačicu, postala glavna vojna protuteroristička postrojba SAD-a.

Red Cell – tajna jedinica za infiltriranje navodno sigurnih objekata

Nakon što je odstupio iz zapovjedništva SEAL team six, Marcinko je od admirala Jamesa “Ace” Lyonsa, zamjenik načelnika brodogradnje, dobio zadatak da oformi jedinicu čiji je cilj testirati ranjivost američke mornarice na terorizam. Ta  jedinica bila je OP-06D, neslužbeno zvane Red Cell – Crvena ćelija.

Godine 1984. Red Cell je imao 13  bivših SEAL- lovaca iz tima six, a provjeravali provjerio sigurnost pomorskih baza, nuklearnih podmornica, brodova, civilnih zračnih luka i američkog veleposlanstva.

Pod Marcinkovim vodstvom, tim je uspio infiltrirati naizgled neprobojne, visoko osigurane baze, nuklearne podmornice, brodove i ostala “sigurna područja” pa čak i Air Force One, a zatim neprimjetno nestati

Te su akcije pokazale da uzrok ranjivosti visoko štićenih objekata i osoba posljedica činjenice da su osiguranje objekata od profesionalnih pripadnike mornarice i vojne policije  preuzele privatne sigurnosne agencija čiji zaposlenici su u većini umirovljeno vojno osoblje.

Umirovljenje i zatvor

Iz mornarice se povukao  1988. godine nakon 30 godina službe. Napisao je nekoliko knjiga nakon njegova odlaska u mirovinu iz američke mornarice.

Dvije godine kasnije Marcinko je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvadeset i jednog mjeseca, a novčanom kaznom od 10.000 dolara. Mornarica je objavila da se urotio s prodavačem oružja iz Arizone i da je od kojega je primio 100.000 dolara za osiguranje ugovora za nabavu ručnih bombi.

US Navy je taj slučaj nazvala “skandalom”, a Marcinko je tvrdio da je ta optužba bila posljedica lova na vještice. Osuđen je na 21, a odslužio je 15 mjeseci zatvora.

Njegovi memoari, ‘Rogue Warrior’ je bestseler New York Timesa.

Trenutno je direktor tvrtke Red Cell International i bivši SOS Temps, Inc., privatna konzultantska tvrtka sa sjedištem u Washingtonu, DC

G. Matković/foto: privatni arhiv


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->