Tko je lobistica Nataša Srdoč koja je napala Krstičevića: “Ona kur*u ništa ne razumi!”

16 prosinca, 2018 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nataša Srdoč, 49-godišnja ekonomistica iz Rijeke, čelnica Adriatic Institut za javnu politiku, na portalu Western Journal.com objavila je tekst Billion Dollar Corruption: Croatia’s Scheme To Buy 30-Year-Old American Fighter Jets from Israel.Adriatic Institute for Public Policy, osnovan u Rijeci 2004.  smatra se produženom rukom Heritage fundacije, jednog od najutjecajnijih američkih think tankova kozervativne orjentacije pa njihove objave treba imati u vidokrugu.

Tekst Nataše Srdoč objavili smo u ranijem tekstu, a ovdje donosimo priču o njenim referencama za temu kupnje borbenih zrakoplova.

Nataša Srdoč se nakon dugogodišnjeg života u inozemstvu 2004. vratila u Rijeku i sa suprugom, američkim novinarom Joelom Anandom Samyjem, osnovala Adriatic institut za javnu politiku.

Ta institucija zamišljena kao “think tank”, definirana je kao neovisna nevladina udruga koja u Hrvatskoj promovira liberalnu ekonomsku i političku ideologiju. Zahvaljujući suprugovoj novinarskoj karijeri olakšan joj je pristup do  nekih stranih medija.

Osnovala političku stranku 2011.

Nataša Srdoč namjeravala se i aktivno baviti politikom. U lipnju 2011. godine osnovala stranku Hrvatska 21. stoljeća. Sjedište stranke bilo je u Rijeci, a njen prioritet bio je zalaganje za neovisno sudstvo kao pretpostavku investicija koja stvaraju nova radna mjesta.

Imali su tek dva tri medijska izleta, a najzanimljiviji je onaj traženje poništenja parlamantarnih zbora 2011. godine zbog neispravnog popisa birača. Nakon nezamjetnosti kroz pet godina postojanja, stranka je 2016. službeno brisana iz Registra političkih stranaka.

U veljači 2016. godine otvoreno je napala  tadašnjeg ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića tražeći njegovu ostavku. Nije problem što ga je napala, nego što je  u tekstu u  Huffington Postu pisala neistine.

Napad na Hasanbegovića

“Zlatan Hasanbegović, poznat zbog poricanja genocida ustaškog režima koji je surađivao s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata, fotografira se noseći nacističke znakove i javno hvali nacističkog imama iz SS trupa kao reformatora, imenovan je ministrom kulture u HDZ-ovoj vladi desnog centra”, napisala je Srdoč o Hasanbegoviću.

“U godini dana, Hrvatska je nazadovala, a sve je kulminiralo imenovanjem ministra Hasanbegovića za ministra kulture. HDZ-ova autoritativna i korumpirana vladavina mora biti zaustavljena, a hrvatski ministar kulture poznat po antisemitizmu trebao bi otići”, piše Srdoč za Huffington Post.

Prema njezinu mišljenju Hrvati su narod koji je ušutkan još od vladavine Franje Tuđmana 1990-ih, a potom i svim izborima kojima su najgore stranke dolazile na vlast.  “Hrvati su podlegli stanja u kojem bijesna politička korupcija i organizirani kriminal zajedno napreduju”.

Adriatic institut dugo godina nije bio usklađen sa Zakonom o udrugama, nije predavao financijska izvješća, što je obaveza neprofitnih organizacija, niti je objavljivao podatke o poslovanju.

Na njihovo nepoštivanje hrvatskih zakona 2016. je upozorio Transparency International Hrvatska javnim pismom Nataši Srdoč koja na njega nikada nije odgovorila.

Napad na Ivu Sanadera

Nataša Srdoč u domaćoj javnosti vjerojatno je najpoznatija kao glavni zagovornik uvođenja flat-taxa, jedinstvene porezne stope koja bi, prema njezinu mišljenju, rezultirala značajnim gospodarskim rastom i razvojem ekonomije.

U vrijeme  premijera Ive Sanadera u više navrata bila je vrlo kritična prema njegovoj politici, ukazivala na indicije o njegovoj korupciji te tražila i lobirala da se ti slučajevi raščiste u sklopu pregovora o pridruživanju Europskoj uniji.

U uvodu smo napisali da je tekst o Hrvatskoj kupnji F-16 upitne logike i matematike (npr. mito od milijardu eura za posao od pola milijarde eura) te nekoliko netočnih, a lako provjerljivih podataka,  tekst Nataše Srdoč, pun amaterskih grešaka, svrstavaju u jeftin i loš lobistički pristisak na Hrvatsku.

Poglavito su smiješne su njene ideje da hrvatski zračni prostor čuvaju NATO zrakoplovi iz Aviana, što ne treba ni objašnjavati. U te teme Nataša se zaplela k’o pile u kučinu jer ih naprosto ne razumije. Pa piše neistine. No, zbog zanimljivosti navest ćemo nekoliko podataka i usporedbi.

Nador zračnog prostora

Sloveniju, koja nema vlastito zrakoplove za nadzor zračnog prostora Air Polising  je koštao 40 milijuna dolara godišnje. Treba reći i da Slovenija, barem u prvim godinama nakon ulaska u NATO , Air Policing nije plaćala izravno iz proračuna nego iz zajedničkih sredstava u sklopu NATO-a kojem dobrovoljno pridonose sve članice

Zračni prostor Slovenije je 20.273 km², a Hrvatske (s morem) 87.661 km2, (4,3 puta veći)  pa možemo pretpostavljati koliko bi Hrvatska plaćala istu uslugu Talijanima ili nekoj drugoj članici NATO saveza. Ne nužno 4,3 puta više koliko je veći zračni prostor u odnosu na Sloveniju, ali sigurno više nego je cijena nadzora slovenskog neba.

Slovenija za nadzor zračnog prostora danas koristi talijanske Eurofightere smještene u bazi Aviano te mađarske Gripene stacionirane u bazi Kecskemet. Albansko nebo nadziru talijanski lovci smješteni u bazama Gioia del Colle nedaleko od Barija te grčki presretači tipa F-16 smješteni u bazi Larissa.

Iz istih baza u Grčkoj i Italiji trebali bi od predstojećeg ljeta polijetati presretači zaduženi za budući zračni nadzor Crne Gore, najmlađe članice NATO-a.

Što Nataša razumije?

Godišnja cijena zračnog nadzora varira, a najčešće se spominje da iznosi oko 40 milijuna dolara godišnje. Prema podacima na stranici Zračnih snaga SAD-a novi F-16, košta oko 18 milijuna dolara.

Naravno, to je cijena za goli trup aviona bez svega onoga što ga čini borbenim avionom: obuke pilota, naoružanja, radara, komunikacijske opreme i ometačke elektronike. Njihova cijena “na cesti”, uz svu opremu koja ga čini borbenim lovcem je 40 milijuna USD.

Zaključno, nije da ne treba govoriti o mitu u Hrvatskoj, ima ga u izobilju i silno opterećuje državu. Ali ne na ovakav način kao što to čini Nataša Srdoč, s preočitim i lako dokazivim neistinama ili s ciljem da jedna korupcija zamjeni drugu.

Kolega koji je mnogo upućeniji u ovu temu od autora teksta nakon što je pročitao što je Nataša Srdoč napisala  o kupnji F-16 kratko je komentirao “ona kur*u ništa ne razumi”.

Marko Marković/Foto: morh/screenshot


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •