Kategorije Premium sadržaj

Tko su dvije žene kojima Vladimir Putin prijeti odmazdom

Širi dalje

Krajem veljače ruski predsjednik Vladimir Putin započeo je ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu. Nasilje koje provodi naziva “specijalnom vojnom operacijom” čiji cilj je “denacifikacija Ukrajine”, a Kremlj je sad  zaprijetio odmazdom Finskoj i Švedskoj ako uđu u NATO savez.


“Članstvo u NATO-u ojačalo bi sigurnost Finske. Kao članica NATO-a Finska bi ojačala cijeli obrambeni savez. Finska mora bez odgađanja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u. Nadamo se da će nacionalni koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti poduzeti brzo u sljedećih nekoliko dana”, poručili su Niinisto i Marin.

Tko je Sanna Marin?

Finska premijerka Sanna Marin (36) u posljednje vrijeme glavna je tema medija, a sve zbog njezinog stava prema ruskom krvniku. Marin je premijerkom postala s 34 godine, a ujedno je i najmlađa osoba na toj dužnosti.

Rođena je 16. studenog 1985. godine u Helsinkiju. Sanna Marin dolazi iz radničke obitelji, zbog čega njena politika ima posebnu socijalnu notu.

Odgojila ju je samohrana majka, a Marin je čak vodila blog u kojem je pisala o svom radničkom zaleđu i financijskim nedaćama s kojima se obitelj suočavala. Sama je izjavila da je prva osoba iz obitelji koja je završila srednju školu i stekla sveučilišno obrazovanje.

Studirala je lokalnu i regionalnu upravu u Školi za upravljanje na Sveučilištu u Tampereu. Ima magisterij iz upravnih studija. Važne vrijednosti su joj ravnopravnost, sloboda i globalna solidarnost. To su ujedno temeljne vrijednosti socijaldemokracije, navela je Marin, a pitanja zaštite okoliša i održivosti okoliša također smatra vrlo važnima.

Voli aktivnosti na otvorenom i govori dva strana jezika, engleski i švedski.

Marin je bila na naslovnici TIME-a, a Forbes ju je lani uvrstio među 100 najmoćnijih žena svijeta. No, ona se vozi javnim prijevozom, kupuje u lokalnim trgovinama, a press konferencije drži odjevena u kožnu jaknu.  Prije nego što je postala članica lokalnog vijeća pa potom zastupnica u Nacionalnoj skupštini i ministrica, bila je radnica u pekarnici, a raznosila je i novine.

Ne boji se Putinovih prijetnji 

Nakon objave da Finska planira u NATO stigla je prijetnja iz Moskve kao odgovor na odluku Finske da pokuša pristupiti NATO-u. “Ulazak Finske u NATO radikalna je promjena u vanjskoj politici zemlje”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

“Rusija će biti prisiljena poduzeti korake odmazde, kako vojno-tehničke tako i druge prirode, kako bi zaustavila nastajanje prijetnji njezinoj nacionalnoj sigurnosti”, poručeno je.

Što planira Švedska? 

Švedska vlada planira idući tjedan poslati zahtjev za članstvom u NATO-u, nakon susjedne Finske, objavio je u četvrtak švedski dnevnik Expressen.

Švedski parlament raspravljat će u ponedjeljak o sigurnosnoj situaciji i premijerka Magdalena Andersson sazvat će posebni sastanak kabineta na kojem će biti donesena formalna odluka o podnošenju zahtjeva, navodi list, pozivajući se na neimenovane izvore.

Tko je Magdalena Andersson?

Čelnica švedskih socijaldemokrata Magdalena Andersson izabrana je u parlamentu za predsjednicu vlade i tako postala prva žena na čelu te nordijske monarhije. Rođena je 23. siječnja 1967. godine.

Magdalena Andersson je magistra ekonomije, koja je školovanje završila na Harvardu, i potječe iz obitelji intelektualaca iz Uppsale.

U Socijaldemokrate se učlanila još kao 16-godišnjakinja, a u visoku politiku ušla je 1996. kao savjetnica tadašnjeg ministra financija, a potom i socijaldemokratskog premijera Görana Perssona. Među ostalim dužnostima, od 2009. do 2012. bila je ravnateljice švedske Porezne uprave.

Udana je za Richarda Friberga i ima dvoje djece.

Ta je 56-godišnja ekonomistica, koja je bila ministrica financija u vladi Stefana Loefvena

, uspjela je u zadnji tren dobiti potrebnu potporu za preuzimanje vlasti.

“Izabrana sam za prvu premijerku Švedske i znam što to znači za djevojčice koje odrastaju u našoj zemlji. I ja sam odrastala kao djevojčica u Švedskoj. Iako je od tada postignut veliki napredak, Švedska i dalje nije zemlja u kojoj su spolovi potpuno ravnopravni”, rekla je Magdalena Andersson na pitanje kakav je osjećaj biti prva predsjednica vlade u povijesti zemlje.

Magdalena Andersson, bivša plivačka zvijezda, poznata po svojoj otvorenosti zbog koje je stekla nadimak “buldožer”.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

2 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

3 sata prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

4 sata prije