Tragičan kraj ugostitelja koji je skinuo ploču s natpisom Trg maršala Tita

3 srpnja, 2018 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zagrebački ugostitelj Neven Brajković (55), zvani Brko, najpoznatiji po tome što je sredinom kolovoza prošle godine skinuo uličnu ploču s natpisom Trg maršala Tita, u subotu, 16. lipnja, iznenada je tragično skončao život u obiteljskom kafiću Why not, u Frankopanskoj ulici, u samom centru Zagreba, objavio je Jutarnji list.– Brko je posljednjih godinu dana često bio depresivan i nervozan. Od tog skidanja Titove ploče sve mu je krenulo na gore. Puno ljudi prestalo je dolaziti u kafić, znam neke s Muzičke akademije.

Koliko znam, njegova supruga Sanda željela se vratiti u Njemačku, gdje su do prije 15-ak godina živjeli, pa se Brko zbog čitave situacije prije nekoliko mjeseci s njom dogovorio kako će do rujna završiti sve poslove ovdje i krenuti “gore”. Nažalost, nije izdržao pritiske koji su ga tištili i digao je ruku na sebe. Skončao je u kafiću. To je zaista ogromna obiteljska tragedija – govori blizak poznanik pokojnoga, koji gotovo svakodnevno dolazi na kavu u obiteljski kafić Brajkovićevih.

– U subotu rano ujutro, u kafiću su bili samo Neven i čistačica. Zamolio ju je da mu u WC donese ljestve. Kada mu ih je donijela, pitala ga je treba li mu što s placa, a on je rekao kako mu ne treba ništa i da je slobodna, kako može ići i da se ne mora vraćati. Onda je iznutra zaključao kafić. Ona je bila posljednja osoba koja ga je vidjela živa.

Neven Brajković, u krugu obitelji i bliskih prijatelja, pokopan je na Krematoriju na Mirogoju, u četvrtak 21. lipnja u 14.30, što mediji, kao ni njegovu smrt, ni na koji način nisu zabilježili.

Veliki emotivac

– Nevenov odlazak jako me rastužio, toliko da od onda nemam snage otići u kafić, iako sam tamo godinama svako jutro na kavi. On je bio velika dobričina i preveliki emotivac. S njim sam imao super odnos, a s njegovom ženom baš i ne.

On se na neki način identificirao sa mnom, a kako bismo mu pokazali da ga volimo i poštujemo, na lanjskim lokalnim izborima stavili smo ga na našu listu za Gradsku skupštinu.

Kako je u bivšoj državi bio vojni zatvorenik, pomogao sam mu pisati molbu za odštetu, a koliko znam, nešto je i dobio. No, iako smo se gotovo svaki dan vidjeli, zapravo ga nisam dobro poznavao. Zato ne znam što je sve prije radio, iako mi je govorio da je bio gastarbajter u Njemačkoj te kako je poslije Njemačke, a prije kafića, imao neke apartmane na moru, ali da mu je taj posao propao. Tužan sam, on je zaista bio dobričina – kazuje Zlatko Hasanbegović.

– Neven je govorio da je 1984. osuđen za verbalni delikt, i kako je 1988. i 1989. zbog “neprijateljske propagande” proveo 500 dana po hrvatskim zatvorima. Zatim je bio branitelj, a nakon Domovinskog rata, sa suprugom je otišao raditi u Njemačku.

Kao povratnik 2004. osnovao je tvrtku Vila Pakoštane i u Pakoštanima je imao 10 apartmana. Govorio je kako je u međuvremenu dio apartmana izgubio, a dio prodao. Tada je u Zagrebu unajmio kafić u Frankopanskoj ulici, koji je nazvao Why not – kaže njegov potreseni stalni gost.

Široka javnost upoznala je Nevena Brajkovića prošloga ljeta u nekoliko dana nakon što je, 15. kolovoza 2017., oko 16 sati, skinuo uličnu ploču s imenom Trga maršala Tita s istočne strane trga, na križanju s Ulicom Andrije Hebranga. To nije bila prva skinuta ploča s imenom Trga maršala Tita, jedna je bila uklonjena mjesec i pol dana ranije, krajem lipnja 2017.

Počinitelj tada nije bio otkriven, a ne bi se doznalo ni tko je skinuo drugu ploču da je sljedećeg dana, 16. kolovoza, Brajković u svom kafiću nije ponudio fotoreporteru Hine da je snimi i otvoreno priznao kako ju je on skinuo. Tada je pozirao s pločom u rukama i pismom u kojem piše da je 1988. i 1989. proveo 500 dana u zatvoru u ime, kako ga je nazvao, “ovog zlikovca i njegovih sljedbenika”. Zatim je na svom Facebook profilu napisao: “Da nije pleh težak za nosit’ skinuo bih i ona dva, drugom prilikom. Pade DIKTATOR”.

Narednog dana, 17. kolovoza 2017. oko devet sati, zagrebačka policija obavila je razgovor s Brajkovićem i najavila kako će počinitelja prijaviti Državnom odvjetništvu. Brajković je potom na svom Facebook profilu napisao: “Hvala na profesionalnom razgovoru hrvatskim policajcima”, a prijateljima je kazao kako je svjestan da će dobiti prekršajnu prijavu te da novčana kazna za takvo djelo iznosi 2500 kuna, ali da je on nema namjeru platiti, već da želi ponosno odslužiti kaznu.

Nakon toga svoje viđenje akcije skidanja ploče s imenom Trga maršala Tita potanko je opisao medijima. Ispričao je kako noć prije skidanja ploče zbog nervoze nije mogao spavati. Toga dana poslijepodne otišao je u spremište svog kafića, uzeo ljestve i montažni ključ za automobilske gume, i oko 16 sati krenuo prema obližnjem Trgu maršala Tita.

– Godinama sam želio skinuti tu ploču, ali me svaki put nešto spriječilo. Noć prije pomolio sam se Gospi, i znao sam da više nema odgađanja. Kako je taj dan bio blagdan Velike Gospe, kada sam došao pred ploču koju godinama gledam s prezirom, sam sebi sam rekao “Gospa je uz tebe”. Popeo sam se na ljestve, ne mareći na fotoaparate južnokorejskih turista i trube podrške prolazećih automobila.

Trebalo mi je nekoliko minuta da ploču razmontiram, nisam očekivao da će biti toliko teška, no na kraju sam je stavio u vreću drogerijskog lanca i ponosno odnio u svoj lokal. Htio sam skinuti i ostale ploče na trgu, ali nije bilo vremena. To je akcija koja se planirala mjesec dana. Znao sam da će mi htjeti uzeti ploču i zato sam je poslao u Sloveniju na skriveno mjesto – govorio je Brajković, koji je ispričao i kako je ploču navodno prokrijumčario kroz mali prozor svog kafića, gdje ju je u susjednom dvorištu preuzeo tajanstveni muškarac koji je prije rekao šifru: “Tovar Tito za Sloveniju!”.

Pritom je rekao da će dati izraditi kopiju ploče koju će držati u svojem lokalu. Priča nije bila odviše uvjerljiva, ali Brajković je u vezi toga ostao ustrajan.

Neven je oko te ploče u medijima pričao što je pričao, ali svi znamo da ga je na njezino skidanje na neki način utjecao Hasanbegović. Možda ga nije direktno nagovarao, nego je u to vrijeme u njihovom društvu stalno u zraku bilo pitanje tko će tako nešto napraviti. Svima je jasno da ju je Neven dao Hasanbegoviću, koji ju je krajem lanjskog kolovoza dao Velimiru Bujancu kao svadbeni poklon – otkriva stalna gošća kafića Why not.

Cijela priča sa skidanjem ploča s imenom Trga maršala Tita događala se u političkoj atmosferi koju su stvorile tadašnje zvijezde u usponu hrvatske desnice, Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, stalni gosti kafića Nevena Brajkovića, koji su oni na prošlogodišnjim lokalnim izborima krajem svibnja stavili na 47. mjesto svoje liste za zagrebačku Gradsku skupštinu. Hasanbegović i Esih preko svoje Liste Neovisni za Hrvatsku predložili su Odboru za imenovanje ulica Skupštine Grada Zagreba promjenu imena Trga maršala Tita, a nakon njihova uspjeha na lokalnim izborima, u zamjenu za njihovu podršku, njihov prijedlog podržao je gradonačelnik Milan Bandić, pa je Odbor odluku o promjeni donio 21. srpnja, a Gradska skupština to je potvrdila 31. kolovoza, dakle 16 dana nakon što je Brajković skinuo ploču. Zatim je u rujnu, na prijedlog gradonačelnika Bandića, Trg maršala Tita dobio novo ime Trg Republike Hrvatske. Osim po skidanju ploče Trg maršala Tita – a i vezano na to – Brajković je bio poznat i kao vlasnik kafića koji je na lokalnim izborima u svibnju prošle godine bio neformalni stožer Brune Esih.

– Sve je počelo kod Brke, u kafiću Zašto ne. Uostalom, prva stvar koju ujutro napravim ondje je popiti kavu… – kazao je u noći neposredno nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora Zlatko Hasanbegović.

– Iz kafića sam pobijedio HDZ – tih dana krajem svibnja 2017., zaključio je Hasanbegović i tako, posredno, u prvi plan stavio mali kafić Nevena Brajkovića.

– Zlatko i Bruna u našem kafiću dogovaraju ključne poteze, ali ja se ne miješam. Zna se često dogoditi da za jednim stolom sjedi Hasanbegović, a za drugim Vesna Pusić ili Nenad Stazić. Dolazio je i Arsen… – govorio je Neven Brajković.

Kafić Why not nalazi se u haustoru u Frankopanskoj ulici 22/24, u kojem su od ugostiteljskih objekata još klub Kod Draška, dugogodišnjeg zagrebačkog ugostitelja Draška Romca te kafić 22.000 milja i Havana cigar shop, Renate i Alena Kosanovića, vlasnika tvrtke Camelot, najvećih uvoznika kubanskih cigara. Kafić Why not najmanji je, no ima ugodnu terasu, a Nevenu Brajkoviću godinama ga je iznajmljivao Leksikografski zavod “Miroslav Krleža”.

Obiteljski odnos

Gosti Why nota gotovo jednoglasno govore da su taj kafić zavoljeli zbog odlične lokacije, ugodne atmosfere, obiteljskog odnosa prema njima, i dobre, i jeftine kave. Neven Brajković bio je jedan od rijetkih ugostitelja koji je početkom 2013., kada je smanjen PDV za ugostiteljstvo, snizio cijene.

– Kava i čaj pojeftinit će za kunu te će odsad kava s mlijekom koštati 9, a čaj 11 kuna – ponosno je tada objavio.

U njegovom kafiću uglavnom nisu bili zaposleni konobari, jer su najčešće u njemu cijeli dan radili Neven i njegov danas 30-godišnji sin Ante, a u večernjoj smjeni obično je radila njegova 51-godišnja supruga Sanda. Sin Ante roditeljima je u kafiću počeo pomagati prije 12 godina, odmah nakon mature, a nakon pet godina studija diplomirao je 2017.

– Radi samo obitelj, nemamo konobara. No, ima to cijenu, suprugu vidim samo u Frankopanskoj na tramvajskoj stranici. Ona izlazi iz 14-ice, a ja ulazim. I tako godinama. Mijenjamo se, svatko drži smjenu – objašnjavao je u 2017. Neven Brajković i pohvalio se kako su im stalni gosti studenti i profesori Dramske akademije, zaposlenici obližnjeg Leksikografskog zavoda, studenti Muzičke akademije, članovi Zagrebačke filharmonije…

– Uz njih sam i ja počeo učiti solfeggio. A doma slušam Mozarta – smijao se Brajković, koji je otkrio kako u njihovoj obitelji, što se politike tiče, vlada potpuna demokracija. Dok je on na izborima bio na listi Brune Esih, supruzi Sandi najdraži političar je Zoran Milanović, a sin Ante je za liberale.

– Neven je bio duša tog kafića, supruga Sanda već dugo se želi vratiti u Njemačku, a sina Antu, iako je godinama pomagao roditeljima, vođenje kafića ne zanima. Zato nakon Nevenova odlaska obitelj Brajković neće nastaviti voditi kafić, kako smo čuli, već su se dogovorili da ga preuzmu vlasnici susjednog kafića 22.000 milja, koji će se proširiti – govori stalni gost obiteljskog kafića pokojnog Nevena Brajkovića.

MP/ Jutarnji.hr/Foto:Facebook


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •