U Brezovici zviždali Plenkovićevu ministru kad je spomenuo zločine komunizma

22 lipnja, 2018 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U znak sjećanja na dan kada je 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred u šumi Brezovica kod Siska održano je središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe.Prvi sisački partizanski odred od 77 boraca osnovali su pripadnici Komunističke partije u Sisku, na dan kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez.

Prethodno su Hitlerova Njemačka i Staljinov Sovjetski Savez imali Sporazum o prijateljstvu i suradnji (Molotov -Ribentrop) temljem kojega su  raskomadali Poljsku i pripojile teritorije susjednih zemalja.

Do napada Njemačke  na Sovjetski Savez  komunisti su hvalili Staljina i Hitlera, a za početak rata 1939. krivim smatrali “imperijalnu politiku Velike Britanije i Francuske“.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABH) Franjo Habulin podsjetio je kako je na današnji dan prije 77 godina skupina heroja, antifašista formirala partizanski odred kao prvi nagovještaj antifašističkog otpora u Hrvatskoj, u vrijeme kada je nacifašizam u Europi bio u naponu snage.

No, dodao je, iako danas živimo u državi koja je zasnovana na vrijednostima antifašizma, te se vrijednosti ne poštuju i sve više jača povijesni revizionizam.

Iako je država uspostavila Dan antifašističke borbe kao državni blagdan, kojeg li licemjerja i goleme laži. Jer usprkos svemu propagiranom i nepobitnim povijesnim činjenicama u samostalnoj se Hrvatskoj od njezinih prvih dana, kada je bila prisiljena braniti se od novovjekog fašizma, potiče odnos prema fašistima iz Drugog svjetskog rata kao prema domoljubima,rekao je Habulin dodavši kako se njihovi zločini relativiziraju pa čak i negiraju, ponekad s najviših mjesta u državi.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je kako se Hrvatska danas može ponositi time što je u vrijeme Drugog svjetskog rata imala jedan od najznačajnijih pokreta otpora u tadašnjoj okupiranoj Europi. 

“Svima onima koji ne razumiju i ne žele razumijeti povijest, već žele relativizirati sve ono što se dogodilo želim poručiti  – povijest ne možemo promijeniti, jer ona se dogodila, ali moramo imati pravilan stav, moramo moći vlastitu povijest pravilno i objektivno vrednovati. A RH utemeljena je na antifašizmu.”

“No, pobjeda na fašizmom 1945. nije Hrvatskoj donijela državu zasnovanu na vrijednostima antifašizma, nije bilo slobode, jednakosti, vladavine prva, nije se poštivalo privatno vlasništvo” rekao je Bošnjaković, čije je obraćanje u tom trenutku izazvalo negodovanje okupljenih.

(Vjerojatno iz prosvjeda na službenim stranicama Grada Siska, koji kontrolira gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u izvješću iz Brezovice, nema ni jedna fotografije ministra Bošnjakovića.  Svi ostali, Mesić, Pupovac, Habulin… su objavljeni).

Bošnjaković je nastavio:

U tom razdoblju događale su se stvari koje i danas izazivaju negativne osjećaje jer mnogi su ispaštali i stradali u takvoj državi. Ali to ne umanjuje vrijednost antifašizma i boraca koji su se uključili u svjetski antifašistički pokret ( …)

Hrvatska je utemeljena na atifašizmuTo je pravilan stav i jedini pravi put da se oslobodimo tereta ideoloških sučeljavanja

Ovo mjesto i ovaj dan nije zato da bismo strančarili i da bismo radili još dublje podjele od onih koje su već sada kod nas. Ovo je jedini put da se predano posvetimo izgradnji stabilne i prosperitetne budućnosti naše zemlje, a to je u interesu naše djece i budućih generacija koje trebaju živjeti ovdje. Sa željom za takvim društvenim ozračjem, punim tolerancije, još jednom svima čestitam Dan antifašističke borbe”, poručio je Bošnjaković.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla se kako su osnivači Prvog sisačkog partizanskog odreda vjerovali da se bore za vrijednu stvar u koju su bili spremni uložiti i vlastiti život, vjerujući u ideju jednakosti i gradnju pravednog svijeta koja će nadživjeti njih i njihove krvnike.

“Zbog svega toga me je danas sram onih koji govore da se današnjom proslavom bespotrebno vraćamo u prošlost kao što me je sram jer nisam mogla spriječiti da se na samom ulasku u ovu šumu podigne obilježje koje ne služi ničemu drugom nego da pljune na njih i njihovu borbu i život… Na njemu je novcem Katoličke crkve ispisana krivotvorina o izmišljenih i nepostojećih 5000 žrtava brezovičke šume, ne zato što autori tog uratka ne znaju da je to laž već zato da se heroje antifašizma unizi i ponizi pred mjestom na kojem se slavi njihova žrtv”a, rekla je Ikić Baniček.

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović međimurski župan Matija Posavec čestitao je svima u njezino ime Dan antifašističke borbe. Antifašizam i Domovinski rat u temeljima su moderne hrvatske države. “Antifašizam i Domovinski rat ne isključuju jedno drugo i svaka podjela oko povijesnih pitanja u hrvatskoj javnosti loša je za budućnost Hrvatske. Svako stvaranje umjetnih sukoba između onih koji su za antifašističku borbu i onih koji su za Domovinski rat je besmisleno jer jedno s drugim nije u suprotnosti”, poručio je Posavec.

Na obilježavanju Dana antifašizma u šumi Brezovica bili su i predstavnici diplomatskog zbora, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, saborski zastupnici Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi, Mirando Mrsić, Marko Šimić i drugi.

Na ulazu u šumu Brezovica sudionike je prije početka skupa dočekalo nekoliko pojedinaca s transparentima protiv današnjeg skupa.

Na ulazu u spomen-područje Brezovica dvije desničarske skupine organizirale su okupljanje. Jedna je pobola velike transparente s kojih su poručivali da komunisti nisu antifašisti te da su komunisti bili zločinci, dok je dr. Vlatka Vukelić, predsjednica udruge „Hrvatska slobodna desnica“ održala pred šumom Brezovica kratku tiskovnu konferenciju. Istaknula je kako godinama „argumentirano pokazuje da se državni praznik Dan antifašističke borbe održava temeljem povijesno i činjenično netočnih podataka“.

Istaknula je i kako se 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica nije se dogodilo ništa, jer su se sisački komunisti na vijest o napadu Hitlerove Njemačke na SSSR okupili u šumi kod sela Žabno, a ne u Brezovici. „Uz sve to na tom mjestu je zvjerski ubijeno više od 6.000 nekomunista, o čemu postoji zavjet šutnje.

Doslovce, oni koji obilježavaju na ovom mjestu Dan antifašizma gaze po njihovim kostima“,   rekla je dr. Vukelić. Tiskovnu je održala kod ‘bijelog križa istine’ na ulazu u šumu Brezovica, postavljenog prije dvije godine, jednog od istovjetnih obilježja kojima    po Županiji društvo Hrvatski domobran i Sisačka biskupija obilježavaju masovna stratišta Hrvata.

M. Marković/foto:hrt


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •