Umro je Richard Marcinko, najčuveniji marinac US Army! Osebujni Hrvat stvorio je SEAL Team Six, a imao je filmski život

28 prosinca, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Richard Marcinko, legendarna vojničina, poznat kao ratnik iz Vijetnama i  tvorac SEAL Team Six,  jedinica za specijalne operacije, umro je u subotu u 81. godini života, objavio je CNN.O smrti Richarda Marcinka, dobitnika Srebrne zvijezde i Vijetnamskog križa za hrabrost, javnost je izvjestio i njegov sin Matt Marcinko.

“Sinoć, na Božiću večer, izgubili smo heroja, koji je također poznat kao The Rogue Warrior, umirovljeni zapovjednik  marinaca i  kreator SEAL Team Six, moj otac Richard Marcinko”, tvitao je Matt Marcinko u nedjelju.

“Njegovo naslijeđe će živjeti zauvijek. Čovjek je umro kao prava legenda. Počivaj u miru, tata. Volim te zauvijek”, objavio je

Vijest o Marcinkovoj smrti objavljena je i na Facebook stranici Muzeja mornaričkih SEAL-a, na kojoj je stajalo: “Dick Marcinko je odigrao vrlo jedinstvenu ulogu u povijesti SEAL-a, ostavivši naslijeđe kao nitko drugi. ‘Demo Dick’ se smatra glavnim protuterorističkim operaterom Sjedinjenih Država. Upućujemo naše najdublje suosjećanje njegovoj obitelji, suborcima i prijateljima.”

S timom mornaričkih posebnih postrojbi, poznatih pod kraticom SEAL (jedinica koja djeluje na moru, u zraku i na kopnu – Sea, Air, Land, odakle akronim SEAL koji odgovara izrazom engleskoj riječi za tuljana), Richard Marcinko  stigao je u Vijetnam u siječnju 1967.

U svibnju je nanio težak poraz jedinicama Sjevernog Vijetnama, poznatima kao Viet Cong. U borbi kod Ilo Ilo Hona ) usmrtili su velik broj boraca Sjevernog Vijetnama te im uništili šest sampana, tradicionalnih lađa koje su pretvorili u borbene brodove.

Operacija je dobila legendarnu vrijednost kao ‘najuspješnija operacija SEAL-a u delti Mekonga’. Viet Cong je ucijenio njegovu glavu na 50.000 piastri. Nagrada je bila plativasvakome tko može potvrditi da ga je ubio. No, Marcinko je uspješno izbjegao neprijetelje.

Za ratne podvige dobio je četiri brončane zvijezde, Srebrnu zvijezdu i Vijetnamski križ odvažnosti. Ukupno je osvojio 34 priznanja i medalje.

Richard “Dick” Marcinko, rođen 21. studenog 1940.  u Lansfordu, Pennsylvania, Hrvat je porijeklom je iz Dubrava kraj Stoca u Hercegovini.

Životna priča Dicka Marčinka puna je intriga. Bio je utemeljitelj i prvi zapovjednik časopisa SEAL Team 6 i Red Cell, tajnu jedinica namijenjenu za testiranje američkog sustava sigurnosti i zaštite važnih osoba i ustanova.

Marcinko je ratni veteran u Vijetnama, utemeljitelj  i prvi zapovjednik SEAL Team Six i specijalne postrojbe Red Cell. Nakon umirovljena iz američke mornarice postao je pisac, vodio talk show i radio kao vojni savjetnik. I bio u zatvoru.

Rani život i obrazovanje

Dick Marcinko rođen je u Lansfordu u Pennsylvaniji, a obitelj je, po očevoj liniji, porijeklom iz Dubrava kraj Stoca u Hercegovini, a majka Romkinja iz današnje Slovačke pa se negdje može pročitati i da je Marcinko Slovak podrijetlom

Vojsci se priključio s 18 godina, ali nije odmah bio primljen u marince jer nije bio završio srednju kolu. Zaobilazno je, nakon završene mornaričke škole primljen u marice, diplomirao mornaričku akademiju 1965. godine i u 25 godini postao mornarički časnik US Army. Kasnije je diplomirao studij političkih znanosti i međunarodnih odnosa.

Većina njegovih zadataka bilo je u izravnim borbenim ulogama ili položajima upravljanja kriznim situacijama u izravnoj potpori Nacionalne komandne uprave, koja se zajednički odnosi na predsjednika Sjedinjenih Država i ministra obrane.

Seal Team Six najpoznatiji je po operaciji ubojstvo Osame bin Ladena.

Dana 18. svibnja 1967. Marčinko je vodio svoj tim u napadu na Ilo Ilo Hon (otok Ilo Ilo), gdje su ubijali veliki broj Vietkonga i uništili šest njihovih sampana (borbenih čamaca). Američka mornarica je tu akciju nazvala “Najuspješnija operacija SEAL u delti Mekong” i dugo je bila sinonim za uspješan rad takvog tipa.

Za njegovo vođenje Dick Marcinko dobio je prvu od svoje četiri brončane medalje kao i Vijetnamski križ za hrabrost sa zlatnom zvijezdom.

“Dobro sam u ratu”, rekao je Marcinko jednom za People Magazine. “Čak i u Vijetnamu, sustav me je sprečavao loviti i ubijati što više neprijatelja koliko bih volio.”

Tijekom Tet ofenzive, Marčinko je naredio njegovu vodu da pomogne specijalnim snagama američke vojske u Chau Docu, a ono što je počelo kao urbana ulična bitka pretvorilo se u misiju spašavanja američkih medicinskih sestara i učitelja zarobljenih u crkvi i bolnici u gradu.

Nakon što je završio svoju drugu turneju u Vijetnamu i dvogodišnjem zadatku osoblja, Marčinko je promaknut u poručnika.

Richard Marcinko na promociji knjige ‘Seal Team Alpha’ u bazi zračnih snaga Langley u Hamptonu.  (AP Photo / Virginian-Pilot, BILL TIERNAN)

 

Godine 1973. prijavio se kao dužnosni napadač u Kambodži gdje je proveo četrnaest mjeseci savjetovanje i aktivno pomagao Kambodžanima u borbi s Khmer Rougeom. Dick je 1975. godine napustio Kambodžu i postao zapovjednik policije SEAL Team 2.

Podrijetlo imena “SEAL Team Six”.

Tijekom krize na Iranu u 1979. godini, Marcinko je bio jedan od dva predstavnika Mornarice za radnu skupinu združenog načelnika stožera poznat kao TAT (Teroristički akcijski tim). Svrha TAT-a bila je izrada plana za oslobađanje američkih talaca u Iranu, ( neuspjeli pokušaj u travnju 1980.) što je kulminiralo tragičnim ishodom u operaciji Eagle Claw u Somaliji 13 godina kasnije.

U pokušaju da uhite lokalnog zapovjednika Mohammeda Faraha Aidida pripadnici Delta Force upali su u zasjedu, ubijeno je 18 američkih vojnika, tijela nekih od njih vukli su ulicama Mogadišua. O tom okršaj Ridley Scott  je 2001. snimio film Pad Crnog jastreba.

Nakon neuspjeha u Teheranu US navy je uvidjela potrebu za formiranjem moćnijih protuterorističkim timova i zadužila Marcinka da ih ustroji.

Marcinko je bio prvi zapovjednik te nove jedinice i premda je mornarica u to vrijeme imala samo dva SEAL tima, Marcinko je nazvao jedinicu SEAL Team Six kako bi zbunio neprijatelje, posebno tadašnji Sovjetski Savez, vjerujući da su Sjedinjene Države imaju još tri  SEAL postrojbe za koje nisu znali!

Marcinkovi memoari ‘Rogue Warrior’ je bestseler New York Timesa

Marcinkovi memoari ‘Rogue Warrior’ je bestseler New York Timesa

 

Osobno je izabrao pripadnike postrojbe iz zajednice specijalnih operacija američke mornarice, uključujući posebnu sekciju protuterorističke taktike SEAL Team Two, kodnog naziva MOB-6. Marcinko je zapovijedao timu SEAL 6 tri godine, od kolovoza 1980. do srpnja 1983. godine.

Navy SEALs, su glavne specijalne postrojbe američke ratne mornarice. “SEAL” kratica od Sea, Air, Land timovi (morski, zračni i kopneni timovi), koji se katkada u hrvatskoj pogrešno nazivaju “mornarički tuljan”.

SEAL tim 6 kasnije je postao premijerna protuteroristička jedinica Mornarice, prerastao je u DEVGRU –  Mornarička specijalna ratna razvojna grupa i uz Delta Force, njihovo kopnenu inačicu, postala glavna vojna protuteroristička postrojba SAD-a.

Red Cell – tajna jedinica za upad u najčuvanije objekte

Nakon što je odstupio iz zapovjedništva SEAL team six, Marcinko je od admirala Jamesa “Ace” Lyonsa, zamjenik načelnika brodogradnje, dobio zadatak da oformi jedinicu čiji je cilj testirati ranjivost američke mornarice na terorizam. Ta  jedinica bila je OP-06D, neslužbeno zvane Red Cell – Crvena ćelija.

Godine 1984. Red Cell je imao 13  bivših SEAL- lovaca iz tima six, a provjeravali provjerio sigurnost pomorskih baza, nuklearnih podmornica, brodova, civilnih zračnih luka i američkog veleposlanstva.

Pod Marcinkovim vodstvom, tim je uspio infiltrirati naizgled neprobojne, visoko osigurane baze, nuklearne podmornice, brodove i ostala “sigurna područja” pa čak i Air Force One, a zatim neprimjetno nestati

Te su akcije pokazale da uzrok ranjivosti visoko štićenih objekata i osoba posljedica činjenice da su osiguranje objekata od profesionalnih pripadnike mornarice i vojne policije  preuzele privatne sigurnosne agencija čiji zaposlenici su u većini umirovljeno vojno osoblje.

Umirovljenje i zatvor

Iz mornarice se povukao  1988. godine nakon 30 godina službe. Napisao je nekoliko knjiga nakon njegova odlaska u mirovinu iz američke mornarice.

Dvije godine kasnije Marcinko je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvadeset i jednog mjeseca, a novčanom kaznom od 10.000 dolara. Mornarica je objavila da se urotio s prodavačem oružja iz Arizone i od kojega je primio 100.000 dolara za osiguranje ugovora za nabavu ručnih bombi.

US Navy je taj slučaj nazvala “skandalom”, a Marcinko je tvrdio da je ta optužba bila posljedica lova na vještice. Osuđen je na 21, a odslužio je 15 mjeseci zatvora.

Njegovi memoari, ‘Rogue Warrior’ bio je bestseler New York Timesa.

M.M./ Foto: press


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->