Uvedene sankcije još jednom Hrvatu! Podržava Putina, blizak je s Tedeschijem i Kotromanovićem

1 srpnja, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velika Britanija je proširila popis sankcija osobama koje potpomažu agresiju Rusije na Ukrajinu, a među onima za koje tvrde da podržavaju Vladimira Putina je i Hrvat Mihajlo Perenčević, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.London je na ažurirani popis uvrstio biznismene Vladimira Potanjina, guvernera regije Kemerovo Sergeja Tsivileva i Moskovsku industrijsku banku. Na popisu je i prvi zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije Sergej Rudskoj.

Nama je najzanimljivije da se među osobama kojima su uvedene sankcij nalazi i Hrvat Mihajlo Perenčević, vlasnik tvrtke Velesstroj, kojeg su Medvedev i Putin odlikovali Ordenom prijateljstva za doprinos ruskoj ekonomiji. Britanske sankcije podrazumijevaju zabranu ulaska u zemlju i zamrzavanje imovine.

Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva  o Perenčeviću je 29. lipnja 2022. objavilo:

Mihajlo Perenčević je predsjednik Velesstroja, Hrvat. Izrečene sankcije: Zamrzavanje imovine, Zabrana putovanja UK. Razlozi: Perenčević je  hrvatski  poduzetnik i predsjednik ruske tvrtke za izgradnju plinovoda Velestroj. Kao predsjednik, Perenčević radi kao direktor ili ekvivalent za tvrtku koja posluje u sektorima od strateškog značaja za Vladu Rusije (….)

Velesstroj posluje u ruskom građevinskom, energetskom i ekstraktivnom sektoru kroz izgradnju naftovoda i plinovoda i objekata.  Perenčević  stoga dobiva korist od ili podržava Vladu Rusije”, objavili su.

Tko je Mihajlo Perenčević

Tajanstveni je hrvatski tajkun Mihajlo Perenčević koji je svoj biznis razgranao od Rusije preko Londona, pa sve do Los Angelesa. O tom godišnjem biznismenu u medijima se informacije pojavljuju na kapaljku, a rijetki su uopće i čuli za jednog od najbogatijih Hrvata.

Živio je u Zagrebu, iz Hrvatske je otišao početkom 80-ih. Uz Mali Lošinj vezan je zato što je na tom otoku ljetovao s roditeljima koji su tamo kupili kućicu od tridesetak četvornih metara. Igrao je čak i košarku za lokalni košarkaški klub

Perenčevića se u jednom novinskom članku povezivalo  Vilimom Mulcom, “ministrom u Gregorićevoj vladi”, pa zatim Ivanom Jarnjakom. Pisalo je da je bio njegov zamjenik, no Jutarnji list je tu nešto zbrčkao.

Vilim Mulc bio je zadnji ministar policije socijalističke Hrvatke, a Mihajla Perenčevića vjerojatno su zamijenili sa Željkom Tomljenovićem (danas umirovljenik u činu generala), koji je bio su zadužen za mupovsku tehniku i za kojeg se u medijima miže pročitati da je poslovno povezan s Perenčevićem.

Kad je počeo rat i dr. Franjo Gregurić postao predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva, Tomljanoviću je povjerio  osnivanje tvrtke AKD koja je imala dvije vitalne uloge – štampanje novca i pribavljanje opreme i naoružanja za vojsku i policiju.

Perenčević je prije osamostaljenja Hrvatske pet godina radio u Libiji za jednu od podružnica Montmontaže, tada jugoslavenske građevinsko-inženjerske tvrtke, potvrdio je za portal Oštro bivši direktor Darko Majić.

 

Perenćević i uprava Velesstroja na prijamu kod Putina

Što je Perenčević radio nakon toga, ostaje nejasno. Više od 25 godina proveo je u Rusiji postavši ondje iznimno krupan poduzetnik. Uplovio je u poslove povezane s naftom koji su mu donijeli milijune.

Prijateljuje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a Medvedev i Putin odlikovali su ga Ordenom prijateljstva za doprinos ruskoj ekonomiji. Ruski mediji objavili su da je za potrebe tvrtke iznajmio Putinov dvorac.

Perenčević se bavio antikorozivnim zaštitom rezervoara za skladištenje nafte za Yukos, izgradio rezervoare za Lukoil, a zatim je počeo raditi Transneftom

Grupa Velesstroj na svojim stranicama navodi da su vodili poslove na “krupnim naftnim građevinama u Rusiji: magistralnih naftnih vodovoda Istočna Sibir – Tihi ocean, Baltički cjevovodni sustav 2,  Kaspijskog cjevovodnog konzorcij, cjevovoda PurpeSamotlor, Skovorodino – KNR. U lipnju 2010. Dmitrij Medvedev nagradio je Perenčevića i dvojicu top-menadžera Velesstroja ordenom  Družbe  (Prijateljstva) “za velik zasluge u izgradnju prve naftovodne mreže VSTO“.

Ordenom prijateljstva za doprinos ruskoj ekonomiji Putin ga je odlikovao usprkos internim izvještajima iz Transnefta koji su upozoravali na napuhivanje cijena poslova koje je odaradla tvrtka Velesstroj.

 

Njegov mlađi brat Nikola Perenčević radio je Borislavom Škegrom u hrvatskom investicijskom fondu Quaestus.

Perenčević se zadnjih godina upustio u masovnu kupnju nekretnina na Malom Lošinju uz određene sumnjive poteze. S ruskom braćom Aleksejem i Dmitrijem Ananijev preuzeo je lošinjski turistički div Jadranku, u sklopu koje je i luksuzni hotel Bellevue.

Pisma i dokumenti Pandora papers  koje je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) s partnerima OCCRP i hrvatskim portalom Oštro, dosjei 14 offshore pružatelja korporativnih usluga otkrivaju da su braća Perenčević tajno kupovala hotele i restorane na Malom Lošinju. Otvoreno su sumnjalo u krivotvorenje dokumenata i pranje novca.

OCCRP i Oštro otkrili su 2020. da su Perenčevićeva obitelj i suradnici primili milijune dolara iz Rusije u navodno fiktivnim poslovima s nekretninama. To je otvorilo sumnje da su prali novac kupujući nekretnine u Hrvatskoj.

“Rođaci i suradnici uglednog hrvatskog poduzetnika Mihaila Perenčevića, poznatog po vezama s Vladimirom Putinom, dobili su milijune dolara iz Rusije u lažnim poslovima s nekretninama”, pišu istraživaački novinari Anuška Delić, Mašenka Bačić s poratala Oštro.si

Portal Oštro otkrio je 2020. godine i sumnjive transakcije vrijedne 24,2 milijuna dolara tvrtke Mayco Finance Holding s Britanskih Djevičanskih otoka koje su išle na austrijske račune ljudi povezanih s Perenčevićem.

 

Mihailo Perenčević (u sredini) osvojio je trofej na golf turniru Friends of Zavidovo Ladies Cup. Rusija, 2018. /Foto: ladiesgolf.ru

Otkriveno je i kako je stvarnim vlasnicima Jadranke mali požar u hotelu Bellevue poslužio kao argument za prijenos 3.1 milijuna eura dividendi od ruske tvrtke Velesstroj do lošinjske Jadranke. Šteta od požara je prema izvještaju hrvatske vatrogasne službe procijenjena na 27.000 eura.  Izgorjelo je podzemno skladište i pomoćni kuhinjski prostor udaljen od  hotelskog restorana, a požar je ugašen za manje od dva sata.

Zbog te transakcije registracijski agent tvrtke u Hong Kongu preko koje se novac prebacivao podnio je 2019. godine prijavu tamošnjoj financijskog policiji.

Mihajlo Perenčević poslovno i rodbinski je povezan s dvojicom poznatih Hrvata – Emilom Tedeschijem, predsjednikom Uprave i većinskim vlasnikom Atlantic grupe, i bivšim ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Iz vremena preuzimanja hotela na Lošinju  veže se afera s tadašnjim ministrom obrane Kotromanovićem koji je igrao aktivnu ulogu u toj operaciji. Na Lošinj je letio Perenčevićevim privatnim zrakoplovom, Maxportal je dobio tajno snimljene fotografije, ( snimila ih je “tajna služba velike sile”), a Kotromanović  zaradio prijavu.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa Kotromanovića je kaznilo s 30.000 kuna.  Povjerenstvo je bivšeg ministra obrane Antu Kotromanovića, zbog plaćenog avionskog leta na relaciji Zagreb – Mali Lošinj i natrag za privatne potrebe. Kotromanović je, navedeno je u odluci,  “bio u sukobu interesa i da se plaćanjem usluge leta od strane privatnog subjetka, tj. ruskog kapitala mogao dovesti u odnos zavisnosti prema tvrtki koja je to platila”.

Kasnije je objavljeno da tu kaznu Kotromanović nije platio. Željeli smo provjeriti tu informaciju kod samog Kotromanovića, no kad je čuo tko ga i zašto zove, prekinuo je vezu.

Veza Emila Tedeschija s Mihajlom Perenčevićem obiteljske je naravi. Godine 2019. njegov tada 23-godišnji Emil Tedeschi, oženio je i 17 godina stariju Niku Perenčević, kći Mihajla Perenčevića, a svadbena svečanost bila je upravo hotel Bellevue na Malom Lošinju.

M. Marković/Foto: press


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->