UŽIVO: HDZ traži smjenu Petrova, SDP svih potpredsjednika Sabora i ministra Marića

2 svibnja, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Predsjednik Sabora Božo Petrov nema više politički legitimitet za obavljanje te dužnosti, istaknuo je u Saboru predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić te zatražio da točka o opozivu predsjednika Sabora bude prva na dnevnom redu. SDP traži smjenu Petrova, ali i sva tri HDZ-ova potpredsjednika Sabora.Zasjedanje je počelo minutom šutnje za 12 redarstvenika ubijenih u Borovu selu 1991. godine.

 

11:24 – Milorad Pupovac je rekao da Sabor sve više sliči na Agrokor. Pupovac je prozvao Petrova jer nije stao u njegovu obranu kad su ga prozivali drugi zastupnici:

– Ja se nikada nisam predstavljao kao četnik za razliku od onih koji su me prozivali, a koji su sebe nazivali ustašama. Zato se nemojte čuditi što smo stavili potpis za vaše razrješenje jer šutite o tome, a istovremeno kroz Sabor provlačite set zakona koji ne služe ničemu osim vašim privatnim interesima – rekao je Pupovac.

– Što se nas tiče, nemate podršku – rekao je Pupovac.

11:20 – Peđa Grbin je cijelu situaciju u Saboru nazvao “travestijom”.

– Nakon 27 godina ne možemo vjerovati HDZ-u. A to je samo prvi čin travestije. U godinu i pol Vlade HDZ-a i Mosta nismo napravili ništa, samo zaustavili sve ono dobro.

Hrvatska danas nema Vladu, ona ne postoji i ne funkcionira. Ne znamo ni da li imamo većinu u Saboru. SDP dio daljnjeg neće sudjelovati u ni jednoj raspravi osim njih dvije – raspravi o povjerenju ministru Mariću i raspravi o opozivu predsjednika i potpredsjednika Sabora – rekao je Grbin.

11:16 – Vrdoljak je opet pozvao na dignitet Sabora i zastupnika. Ponovio je i  pitanje da li se danas treba baviti arhivima iz prošlosti, u ovakvoj situaciji.

– Zar su sada bitni članci Poslovnika? Sad je bitno kad će se Hrvatska stabilizirati. HNS nema problema s arhivima i glasat će za otvaranje svih arhiva svijeta. Ali to danas nije problem?

Prva točka – razrješenje ministra Marića, druga razrješenje predsjednika Sabora, treća biranje novog predsjednika Sabora. Ako ga nema, žao mi je, idemo na nove izbore – rekao je Vrdoljak.

11:13 – Miro Bulj ističe da HDZ nema potpise za novog predsjednika Sabora, a kada pokažu da imaju 76 glasova za “čovjeka koji je Most nazvao skupinom opasnih ljudi” tada će i on glasati za smjenu Petrova.

 – Mi smo opasna skupina jer smo tražili istraživanje kriminalnih radnji, zar ne gospodine Jandrokoviću? Znamo da su u ovome trenutku problem arhivi jer se u njima nalaze imena Todorićevih komunista kojim se štiti kriminal i kriminalci – rekao je Bulj.

11:11- Branko Bačić u ime HDZ-a inzistira da Petrov sazove sjednicu Predsjedništva Sabora i da čuje što misle potpredsjednici Sabora. A nakon stanke tražio je glasanje o prijedlogu dopune dnevnog reda. Bačić inzistira da se prvo mora glasati o smjeni Petrova.

10:39 – Davor Bernardić (SDP) rekao je da su zatražili zahtjev za razrješenje tri potpredsjednika Sabora iz redova HDZ-a kako bi se uspostavila nova parlamentarna većina. – Plenković je sa zaštitom sukoba interesa, kriminala u Agrokoru i glasanjem o nepovjerenju trima ministrima doveo Hrvatsku u stanje velike političke nestabilnosti koja će za rezultat imati veliku ekonomsku nestabilnost. Pozivamo vas da pokažete većinu ili da napravimo ono što treba, preuzmemo odgovornost za Hrvatsku. Imate priliku presložiti većinu, ako ne možete, onda ćemo to zajedno jasno i glasno konstatirati – rekao je Bernardić.

10:37 – Robert Podolnjak iz Mosta rekao je da je ovo dio opasnog i promišljenog scenarija neustavne uzurpacije ovlasti Sabora, koji se počeo ostvarivati odlukom premijera Plenkovića o smjeni Mostovih ministara.

– Smatramo da je primjeren i razuman rok da premijer predloži nove ministre sedam dana od dana razrješenja ranijih ministara – rekao je Podolnjak, dodajući da svako otezanje u tom procesu znači da parlamentarna većina ne postoji te da će se vršiti pritisak na zastupnike.

– Za omogućivanje takvog neustavnog scenarija nužno je smijeniti predsjednika Hrvatskog sabora Božu Petrova, jer je on trenutno, u institucionalnom smislu, jedina brana neustavnom širenju ovlasti od strane predsjednika Vlade, s obzirom na to da se o sadašnjoj ustavnoj krizi ne žele očitovati ni predsjednica Republike, a niti Ustavni sud – rekao je Podolnjak.

10:31 – Ivan Vrdoljak iz HNS-a rekao je da raspad koalicije HDZ-a i Mosta i mogući novi izbori nisu kraj svijeta. – Svatko od nas mora voditi računa da smo ovdje prvenstveno izabrani kao predstavnici naroda. Kad pokušate ogaditi političke protivnike neprimjerenim rječnikom, gadite cijeli politički prostor, a i građane koji su te druge izabrali u Sabor – rekao je Vrdoljak, dodajući da nije normalno nazivati druge mafijaškom organizacijom ili pozivati ljude na ulicu.

– Čuvajte dignitet politike, hrvatskih institucija, države i hrvatskih građana koji su nas izabrali u ovaj Sabor – rekao je Vrdoljak, pitajući se čemu strah od pozitivnog natjecanja. – Jasno je da je opet država destabilizirana, da jedan partner izlazi iz Vlade, a drugi treba pokazati većinu, a ako ne pokaže većinu idemo, nažalost, na izbore koji nisu jeftini – rekao je Vrdoljak.

10:25 – HDZ-ov Branko Bačić je zatražio predsjednika Sabora Božu Petrova da odstupi sa svoje dužnosti, a ako to ne želi, pozvao je da se održi sjednica Predsjedništva Sabora kako bi se dogovorio plan rada iduća četiri dana. – Petrov nema potreban legitimitet da dalje predsjedava sjednicom. Brojni ustavni stručnjaci kažu da je najstarija praksa da kad predsjednik Sabora izgubi taj legitimitet jer 79 zastupnika želi da ode, onda je dužan tu točku staviti na glasovanje odmah. S obzirom da mi još nismo utvrdili dopunu dnevnog reda, jer su sad ispunjene okolnosti za kvorum, stavite kao prvu točku odlučivanje o povjerenju vama. Ukoliko to ne namjeravate, onda predlažem u ime Kluba HDZ-a da se odmah sazove sjednica Predsjedništva Sabora na kojem ćemo definirati rad Sabora iduća četiri dana. To je minimum da zastupnici znaju kako raditi – kazao je Bačić te dodao i kako HDZ traži da se sutra raspravlja o opozivu ministra financija Zdravka Marića, te da nije istina da HDZ to želi izbjeći.

10:20 – Ivan Pernar iz Živog zida pozvao je premijera Andreja Plenkovića da podnese ostavku jer nema većinu.

– Po svemu sudeći vlast HDZ-a i Mosta nije stabilna vlast, a promjene koje su radile u suštini nisu donijele ništa. Ja i Ivan Vilibor Sinčić smo upozoravali Most da podržavanjem HDZ-a neće riješiti probleme u zemlji, da HDZ nije stranka koja će donijeti bolju i sretniju budućnost. Usprkos lažnim obećanjima HDZ-a, Most ih je svejedno podržavao, pa čak i kod uvođenje poreza na nekretnine, što će reći da je Most aktivno sudjelovao u kreiranju HDZ-ove politike. Sad se Most probudio iz sna, malo prekasno, ali bolje ikad nego nikad – kaže Pernar te dodaje kako HDZ-ova vlada nema budućnosti i s njom nitko neće koalirati.

– Nema većinu i mora otići i pozivam premijera da da ostavku. Glas za HDZ je glas za korupciju, za nastavak politike kakva se vodila zadnjih 25 godina. Pozivam građane da na izborima ne podrži tu organizaciju. Petrov bi mi uzeo riječ kad bi rekao da su zločinačka organizacija, a sad ih i on tako zove. Mi nećemo podržati takvu vlast – poručio je Pernar.

Pozvao je građane da ne podržavaju opcije kao što su Bandić Milan 365 koji, kako je rekao, drži većinu samo da bi se zaštitio od kaznenih procesa.

10:05 Nema kvoruma pa se zahtjev za razrješenjem nije mogao naći na dnevnom redu. Pernar je zatražio stanku zbog krize vlasti, Bačić zbog razrješenja Petrova. Njima su se pridružili svi klubovi zastupnika.

10:00 Sjednica je počela minutom šutnje, a zatim je Petrov na dnevni red stavio Prijedlog odluke o razrješenju predsjednika Sabora. Prvo se odlučuje o prijedlogu da se pojedini zakon donese po hitnom postupku.

 

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

TAG