VEČERA U BERLINU ‘Angela me pitala zašto ne jedem, a kako da jedem kad sam u grču! Noćima ne spavam’

travanj 17, 2018 maxportal
Share Button

Prije tri dana Aleksandar Vučić je bio u posjetu Njemačkoj i na radnom ručku s kancelarkom Angleom Merkel pojadao se kako ne može jesti od silnih briga za državu.– Za ručkom kažem Merkelovoj da ne mogu ništa jesti. Noćima već ne spavam. Umjesto da se radujem i da sam sretan zbog svega ovoga, zbog kamena-temeljca njemačke tvornice Kragujevcu, pa one u Pančevu, da umjesto čašice dunje popijem nešto više, ja sam sve vrijeme u grču. Ne mogu se obradovati zbog svih ovih političkih pitanja.

I nitko nema političke hrabrosti nego čekaju i kažu riješi Vučiću pa poslije da mi skaču po glavi.

– Neki drugi bi da su na mom mjestu lijepo govorili o sebi, ali ja nisam i neću o tome – kazao je Vučić naglasivši da je veoma zadovoljan razgovorima u Berlinu, ali i pažnjom i poštovanjem koje je njemačka kancelarka ukazala Srbiji.

“Možeš me zvati doma”

Kaže da mu je Merkel dala privatni broj i ponudila da je zove doma:

“Rekla mi je možeš da me zoveš kad hoćeš, a ja njoj ‘samo vam ja falim’.. To je bilo ono što je važno, nastavit ćemo raditi na pronalaženju rješenja – rekao je Vučić.

Najviše vremena razgovarali smo o Kosovu i ja sam zadovoljan činjenicom da je Merkelova htjela čuti naše argumente. Deset godina se naši stavovi po tom pitanju razlikuju, ali suglasni smo o pitanju neophodnosti postizanja kompromisa..

Vučić je nahvalio njemačku kancelarku:

– Merkelova je jedan od najpametnijih i najmudrijih sugovornika s kojima sam imao priliku i čast razgovarati. Ona je veoma konkretna ali i korektna. Netko je toliko mudar, samouvjeren i s takvim samopouzdanjem nema razloga koristiti jezik prijetnje. Analizirao sam joj Briselski sporazum točku po točku i o ZSO (Zajednica srpskih općina na Kosovu) i rekao joj da ništa nije ispunjeno. Vidjeli ste i po njoj, a i rekla mi je da između mene i nje postoji jedno veliko povjerenje.

“Srbija spremna na kompromis”

Vučić je dodao i da je Srbija spremna kompromis o Kosovu ali da su za to potrebne dvije strane. Ali, potrebno je da imate i suglasnost i Njemačke i Francuske i da o tome bude obaviještena i Kina.

Srbijanski predsjednik nabrojao je četiri ključne teme o kojima je razgovarao s njemačkom kancelarkom:

Prvo, o bilateralnim odnosima koji su nam na veoma zavidnom visokom nivou, ekonomski nikada snažniji, zasnivaju se na obostranom poštovanju… Imamo 13 posto razmjene s Njemačkom, za 4 godine očekujemo da bude 20 posto, a naš izvoz je nikada veći, Njemačka postaje stup za Srbiju u svakom smislu, a povodom toga i Merkelova i ja smo izrazili zadovoljstvo.

Drugo, najviše vremena razgovarali smo o Kosmetu i ja sam zadovoljan činjenicom da je Merkelova htjela da čuje naše argumente. Deset godina se naši stavovi po pom pitanju razlikuju, ali suglasni smo o pitanju neophodnosti postizanja kompromisa.

Treća tema našeg dugog razgovora bila je situacija u regionu, ali i svim drugim važnim pitanjima i ponovio sam inicijativu o razvijanju zajedničkog tržišta koje može da privuče još više stranih investicija.

Četvrta i posljednja tema našeg razgovora bile su europske integracije i Nemačka će pružati podršku na našem europskom putu. Važno je da mi pokušavamo da rješavamo probleme jer nitko u Europi ne želi zemlju koja nosi teritorijalne probleme. Veoma sam zadovoljan sastankom i prilikom koja nam je pružena i s njom uvijek razgovaram iskreno i otvoreno, a i ona sa mnom.

M.M. /foto:rts

Komentari
Share Button