Kategorije Premium sadržaj

VEČERA U BERLINU ‘Angela me pitala zašto ne jedem, a kako da jedem kad sam u grču! Noćima ne spavam’

Širi dalje

Prije tri dana Aleksandar Vučić je bio u posjetu Njemačkoj i na radnom ručku s kancelarkom Angleom Merkel pojadao se kako ne može jesti od silnih briga za državu.



– Za ručkom kažem Merkelovoj da ne mogu ništa jesti. Noćima već ne spavam. Umjesto da se radujem i da sam sretan zbog svega ovoga, zbog kamena-temeljca njemačke tvornice Kragujevcu, pa one u Pančevu, da umjesto čašice dunje popijem nešto više, ja sam sve vrijeme u grču. Ne mogu se obradovati zbog svih ovih političkih pitanja.

I nitko nema političke hrabrosti nego čekaju i kažu riješi Vučiću pa poslije da mi skaču po glavi.

– Neki drugi bi da su na mom mjestu lijepo govorili o sebi, ali ja nisam i neću o tome – kazao je Vučić naglasivši da je veoma zadovoljan razgovorima u Berlinu, ali i pažnjom i poštovanjem koje je njemačka kancelarka ukazala Srbiji.

“Možeš me zvati doma”

Kaže da mu je Merkel dala privatni broj i ponudila da je zove doma:

“Rekla mi je možeš da me zoveš kad hoćeš, a ja njoj ‘samo vam ja falim’.. To je bilo ono što je važno, nastavit ćemo raditi na pronalaženju rješenja – rekao je Vučić.

Najviše vremena razgovarali smo o Kosovu i ja sam zadovoljan činjenicom da je Merkelova htjela čuti naše argumente. Deset godina se naši stavovi po tom pitanju razlikuju, ali suglasni smo o pitanju neophodnosti postizanja kompromisa..

Vučić je nahvalio njemačku kancelarku:

– Merkelova je jedan od najpametnijih i najmudrijih sugovornika s kojima sam imao priliku i čast razgovarati. Ona je veoma konkretna ali i korektna. Netko je toliko mudar, samouvjeren i s takvim samopouzdanjem nema razloga koristiti jezik prijetnje. Analizirao sam joj Briselski sporazum točku po točku i o ZSO (Zajednica srpskih općina na Kosovu) i rekao joj da ništa nije ispunjeno. Vidjeli ste i po njoj, a i rekla mi je da između mene i nje postoji jedno veliko povjerenje.

“Srbija spremna na kompromis”

Vučić je dodao i da je Srbija spremna kompromis o Kosovu ali da su za to potrebne dvije strane. Ali, potrebno je da imate i suglasnost i Njemačke i Francuske i da o tome bude obaviještena i Kina.

Srbijanski predsjednik nabrojao je četiri ključne teme o kojima je razgovarao s njemačkom kancelarkom:

Prvo, o bilateralnim odnosima koji su nam na veoma zavidnom visokom nivou, ekonomski nikada snažniji, zasnivaju se na obostranom poštovanju… Imamo 13 posto razmjene s Njemačkom, za 4 godine očekujemo da bude 20 posto, a naš izvoz je nikada veći, Njemačka postaje stup za Srbiju u svakom smislu, a povodom toga i Merkelova i ja smo izrazili zadovoljstvo.

Drugo, najviše vremena razgovarali smo o Kosmetu i ja sam zadovoljan činjenicom da je Merkelova htjela da čuje naše argumente. Deset godina se naši stavovi po pom pitanju razlikuju, ali suglasni smo o pitanju neophodnosti postizanja kompromisa.

Treća tema našeg dugog razgovora bila je situacija u regionu, ali i svim drugim važnim pitanjima i ponovio sam inicijativu o razvijanju zajedničkog tržišta koje može da privuče još više stranih investicija.

Četvrta i posljednja tema našeg razgovora bile su europske integracije i Nemačka će pružati podršku na našem europskom putu. Važno je da mi pokušavamo da rješavamo probleme jer nitko u Europi ne želi zemlju koja nosi teritorijalne probleme. Veoma sam zadovoljan sastankom i prilikom koja nam je pružena i s njom uvijek razgovaram iskreno i otvoreno, a i ona sa mnom.

M.M. /foto:rts


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Kolinda proslavila rođendan, fanovima opisala kako ga je dočekala

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je 29. travnja proslavila 56. rođendan, a kako ga…

16 minuta prije

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, vidi se iz svemira

Kako je bilo  najavljeno i u naše krajeve stigao je Saharski pijesak. Prema prognozi danas…

59 minuta prije

Škoro o Radiću i Penavi. “Žalosno je da su u DP-u zabranili pjesmu Lijepa li si”

Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu gdje…

2 sata prije