MAMIĆ NA SUDU U OSIJEKU: Kako sam oštetio Dinamo! U Hrvatsku sam donio 300 milijuna eura

17 travnja, 2018 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Na Županijskom sudu u Osijeku danas je nastavljeno suđenje Zdravku Mamiću i suradnicima, po optužnici za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz gradskog kluba Dinamo te poreznu prijevaru od barem 12,2 milijuna kuna.



Danas je Mamić iznio svoju obranu. Govorio je o točkama optužnice, podjeli novca od transfera Luke Modrića i Dejana Lovrena te Dinamovom poslovanju.  Naglasio je  da nije kriv te da je riječ o politički motiviranom procesu.

–  Žrtva sam sramotnog, konstruiranog političkog procesa, u kojem je upotrijebljen cijeli hrvatski sustav i novac poreznih obveznika, tvrdi Mamić.

Mamić je na sud došao s dvije velike vrećice sa znakom Dinama. Na upit što je u vrećicama, izjavio je kako je to dokumentacija.

– Molim da mi dopustite da iznesem jednu obranu, ali na dva načina. Jedan je da objasnim što je sve izmislilo Državno odvjetništvo u ovom politički montiranom procesu. Ispred vas, gospodine suče, vidimo 17.000 stranica spisa. Naravno da je to nepotrebno trošenje novca poreznih obveznika kako bi se impresioniralo javnost. Mogao bih danima pričati i držati ekspertize o ovom slučaju, ali bit ću kratak – započeo je Zdravko Mamić u svojoj obrani.

Prisjetio se trenutka uhićenja.

– Nudili su mi se iz raznih ambasada svijeta da mi omoguće bijeg, da me se napravi bjeguncem, ja sam sve to prepoznao. Prepratili su nas, dao sam iskaz u USKOK-u i to je moja obrana, ne bih trebao reći više ni riječ – nastavio je.

– Navodi se u optužnici kako je Dinamo oštećen. Tko ga je oštetio? Zdravko Mamić. Neka mi netko objasni kako sam ja to oštetio Dinamo! Naravno da svatko prepoznaje da bi na ovoj klupi trebali biti i Modrić i Lovren, ako smo učinili takvo djelo. Jer, ili smo ga učinili zajedno, ili nije nitko. Pa naravno da nije nitko počinio kazneno djelo i da sam ja sretan što Modrić i Lovren nisu tu i što igraju za svoje klubove i repku. Ali, ne znam što ja tu radim, ako njih nema. To razobličuje nakanu USKOK-a.

– Nemam nikakvih problema s delegacijom spisa u Osijek, dapače, osjećam se vrlo ugodno ovdje, ali moram protestirati zbog načina delegacije spisa. U jednoj rečenici ravnateljica USKOK-a šalje dopis Dinku Cvitanu, a on u jednoj rečenici šalje dopis predsjedniku Vrhovnog suda, a on u jednoj rečenici, bez ikakvog obrazloženja, dostavlja spis u Osijek. A ta jedna rečenica glasi da sam da sam prijatelj sa sucima u Zagrebu – rekao je Mamić.

Istaknuo je i kako je optužnicu protiv njega napravio i potpisao neovlašteni tužitelj Sven Mišković.

–  Ja sam dobro informiran čovjek, više sam na ulici nego svi zagrebački semafori zajedno. Jako sam se potrudio i znanstvena mi je fantastika kako je 99 posto stručnjaka jedinstveno u stavu da je Sven Mišković neovlašteni tužitelj. Vidio sam da je neka blokada pa sam išao dalje, na Pravni fakultet.

Išao je zapravo moj odvjetnik Veljko Miljević i on je zatražio profesora Gotovca da izrazi pravno mišljenje koji je potvrdio da je optužnicu potpisao neovlašteni tužitelj. Pa smo išli dalje, kod docenta Burića na Katedru za procesno pravo, i on je to potvrdio, a onda sam i najveći pravni autoritet potegnuo, profesoricu Jasnu Omejec, koja je na 69 stranica napisala doktorsku disertaciju i sa svih mogućih aspekata objasnila da je na toj optužnici radio neovlašteni tužitelj i da naše društvo i država ne bi trebali ići tim smjerom. Ako prihvatite, dao bih vam mišljenja tih pravnih autoriteta – rekao je.

– Ovo je jedan sramotni, politički, iskonstruirani proces, u kojem je cijeli pravni sustav upotrijebljen i možete misliti koliko je potrošeno milijuna koje plaćaju porezni obveznici. Stotinu svjedoka, svi odvjetnici i okrivljenici su iz Zagreba. Naravno da Sud predviđa da se vozimo tramvajem, autobusom, vlakom, i zašto ne bih spavao na klupi na željezničkom kolodvoru – naglasio je.

– Sad je prilika, gospodine suče, da vam se ispričam za nekorektno ponašanje u sudnici. Znam da sam pogriješio, ali me ljudski pokušajte shvatiti, jer tanka je granica između slobode i pet, sedam godina pritvora. Mislio sam da bi bilo u redu, kad dođe svjedok, da ga se pita što zna o predmetnom događaju i unese se to u zapisnik. Vi i sudsko vijeće odlučili ste da mu USKOK prvo postavlja pitanja, a meni je to bilo nepoznato.

Jer, činilo mi se da sam mnogo puta vidio i u Zagrebu i na filmu da se prvo pita što ima reći svjedok. Ovako mi se činilo da se USKOK favorizira. Čim svjedok malo drukčije nešto interpretira od iskaza u USKOKU-u, oni ga upozoravaju i ispravljaju i svjedok onda kaže ‘pa dobro, ako sam tako rekao…’

Dakle, navodi ga se i to postaje dokaz.  Ako im ne odgovara iskaz, onda ga proglašavaju neistinitim i putem svoje tvrtke kćeri, Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, daje mogućnost da oni prosude je li to istinito i tako se omalovažava ovo vijeće.  Ako je tu 17.000 stranica spisa, valjda ćete vi odlučiti jesu li Lovren i Modrić počinili krivokletstvo – kazao je Mamić.

Referirao se i na dio optužnice koji se odnosi na pozajmicu Zoranu Mamiću i općenito na Dinamovu praksu davanja pozajmica.

– Ponosan sam na to i ponovno bih to učinio jer sam svojim zaposlenicima omogućio da dobiju pozajmicu s kamatom od 4 posto, a u banci je kamata 12 posto. I zato me radnici vole, jer sam human čovjek, i gle čuda, vratili svi kredite, Dinamo platio porez na kamate i umjesto da svi budemo zadovoljni, imamo kazneno djelo – rekao je.

– Kako je to Dinamo oštećen? Pronašao sam izbjeglice iz Obrovca i Zenice, ulagao u njihov razvoj, doveo ih svojim autoritetom u Dinamo, prodao ih, priskrbio milijune klubu, milijune igračima, a državi uplatom poreza, i ja ovdje sjedim kao okrivljenik. Nestvarno! Lovren i Modrić i svi ostali igrači koje sam prodao… Donio sam 300 milijuna eura u Hrvatsku. U Dinamu je 269 zaposlenika i primaju nemalu plaću. Predsjednik sam Uprave 16. godinu u kontinuitetu. Dinamo je za to vrijeme odigrao 130 međunarodnih utakmica – naveo je.

Mamić je naveo i kako je SD radio pritisak na sud.

– Na predsjedništvu SDP-a donesu odluku da treba krenuti u progon 100 podupiratelja HDZ-a, među kojima sam i ja. Imam prepisku između Cvitana i istražitelja Bertine – započeo je Mamić, a na to ga je prekinuo branitelj Veljko Miljević.

– O tome ćemo drugom prilikom – opomenuo ga je.

– Kad se USKOK-u ne sviđa da svjedok pojasni iskaz, ne da ga promijeni nego da ga pojasni, kao što je Luka Modrić rekao “ja to nisam rekao, to nije istina”, on završi s optužnicom kod tvrtke kćeri, a to je Županijsko državno odvjetništvo, izvrši se blamaža Modrića i sramoćenje suda jer je sramotno da se, dok traje postupak, podiže optužnica protiv svjedoka. Iz sudske prakse znamo da je nemoguće voditi postupak u postupku.

Dejan Lovren i Luka Modrić bili su obvezni govoriti istinu pred sudskim vijećem, ovdje se govori istina i to je jedino vjerodostojno, ono u USKOKU-u si mogu za šešir zataknuti – izjavio je.

Prisjetio se i kako je “izbjeglice Lovrena i Modrića”, pogođene ratom, uzeo “pod svoje” te kako su sklopili ugovore o igranju za Dinamo.

– Ponavljam, 1. siječnja 2007. u slučaju Lovren dogovorio sam potpis ugovora o profesionalnom igranju i aneks o podjeli transfera s najtežim pregovaračem u povijesti, a pregovarao sam sa ‘ženom zmajem’, Silvom Lovren (Dejanova majka). Nikad u životu nisam vidio težeg pregovarača, gotovo me istukla! Rekla je: ‘Slušaj ti, nemoj ti meni prodavati ono pod bubrege, ja dobro znam kakva je praksa kod drugih igrača i bit će tako i kod moga sina.’

Prvookrivljeni pu svojoj je obrani također ponovio da nije kriv te da s indignacijom odbacuje sve optužbe.

Kazao je kako je točno je da je 2012. provodio porezni nadzor nad Zoranom Mamićem, pri čemu se stalno usuglašavao sa svojim nadređenima, ali da kategorički tvrdi da na Zorana Mamića nije vršio pritisak niti je od njega primio mito kako bi mu pogodovao u poreznom nadzoru.

Za sporni papirić, koji je na ispitivanju i tijekom svjedočenja u Osijeku spomenula Pernarova kolegica Jasna Vizec, tvrdeći kako je na njemu Pernar tijekom sastanka zbog poreznog nadzora ispisao neke brojeve na papiriću i pokazao ga Zoranu, koji je odgovorio: “Može”, zaključila je da je riječ o ponudi za mito.

Suđenje je nastavljano iskazima poreznik Milana Pernara i Damira Vrbanovića koji su također izjavili da se osjećaju krivima, a suđenje je iz Saudijske Arabije, gdje trenira Al Aina, došao i Zoran Mamić.

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->