VIDEO: Znakovite riječi Slobodna Praljka u završnoj riječi 2011. godine

studeni 29, 2017 maxportal
Share Button

Nakon što je čuo da je na Haškom sudu pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, general Slobodan Praljak popio je nešto iz male bočicePrije toga, čuvši presudu i izrečenu kaznu, Praljak je, uspravno stojeći, izjavio: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu”.

Nastala je strka u sudnici, izricanje kazne je potom prekinuto. Nekoliko sati kasnije stigla tužna vijest. General Slobodan Praljak je preminuo.

U završnoj riječi, na suđenju e 2011. godine, Praljak je poslao znakovitu poruku sucima Haškog suda.

– Znam da nisam kriv. Ako vaša odluka bude suprotna, ja ću poštujuće opće načelo opovrgljivosti svakog mišljenja, zaključka ili stava, otvoreno i hrabro preispitati svoj stav o vlastitoj odgovornosti. Ako spoznam pogrešku, izdržavat ću kaznu jer ste vi pravični. Znat ću što sam mogao bolje, kako sam mogao bolje, gdje sam mogao bolje i kada sam mogao bolje i to mišlju, riječju, djelom i propustom – kazao je Praljak u završnoj riječi 2011. godine.

– Ako me ne uvjerite, ako vaše tumačenje činjenica bude nedovoljno dobra ili pogrešno primijenjena spoznaja neke od društvenih znanosti pa postane moguće ono što nije bilo moguće i postane jednostavno ono što nije jednostavno pa moć da se nešto učini postane prosta zamjena za želju ili htijenje, onda ću ja biti u zatvoru samo zato jer je sud sila, a to zbilja ne bi bilo ništa novo na ovome svijetu – rekao je Praljak 2011. godine u završnoj riječi.

Praljak je tada nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, danas mu je ta kazna potvrđena i u drugom stupnju na Haškom sudu. Preminuo je nakon što je ispio otrov nakon presude.

Megy M. /foto: icty

Komentari
Share Button