Zašto Plenković drži ovog ‘kicoša s laptopom’!? Čini štetu i njemu i državi

6 travnja, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“Druže, ajde jednu s telefonom,” često sam čuo izjavu mladih komunističkih kadrova ( ali i onih HDZ-ovih početkom 90-ih), kad bi radili fotografije za intervju.Radovito bi se smijali takvim likovima.  “Ajde jednu s telefonom” bio je znak je sretan što se dokopao telefona, da nije odrastao uz telefon ili da kao nešto važno radi.

Telefone su brzo zamijenili mobiteli i prijenosna računala. Kad vidim lika s da se slika s laptopom, sjetim se one “druže, ajde jednu s telefonom”.

Jedna od likova koji postao prepoznatljiv po laptopu i prijetećem “Račanovom prstu” je Robert Kopal, savjetnik premijera Plenkovića za nacionalnu sigurnost  i analitičar HDZ-a.

Kopal voli u televizijske emisije doći s računalom, što bi mu bi mu svaka ozbiljna redakcija trebala zabraniti jer se vidi robna  marka laptopa, što je po etičkom kodeksu novinarske struke zabranjeno. Posebo je tu bio rigorozan HRT koji je kažnjavao novinare u sličnim situacijama. No,  na reklamu koju čini Kopal nisu reagirali.

Klasični sukob interesa

Već smo ranije pisali da je Kopal u žestokom sukob interesa. Nepojmljivo je u demokratskim državama da savjetnik premijera   (i to još za nacionalnu sigurnost) bude i stranački angažiran. Ne znam je li Plenković toga svjestan, ali ta dvojnost funkcija jedan je od opasnih ostataka rigidnog komunizma.

Kao savjetnik za nacionalnu sigurnost dostupni su mu tajni podaci i, htio ne htio, te klasificirane podatake, koristit će u  stranačke svrhe. Ne mora ih javno  iznositi, dovoljno je da ih zna i temeljem njih donosi prosudbe potrebe stranke.

Premijer Plenković tu dvojnost i klasičnu zloupotrebu mora hitno riješiti.

Gledano s pozicije stranke HDZ bi bio na dobitku. Sve što je Kopal prognozirao pokazalo se promašenim. U izbornim anketama fulao čak 70 posto, što je nezabilježeno u povijesti  izbora u Hrvatskoj,  No, on toga nije svjestan pa se na web stranici HDZ-a i danas nalaze  njegove dvije procjena, (o izborima u Lici i EU izborima), a jedna je u suprotnosti s drugom.

Portal Ekspress piše da je Robert Kopal autor ideje o nadzoru mobitela u vrijeme epidemije.

Šešir iz Pink Panter kolekcije

Javnost je za Kopala prvi put čula u vrijeme lova na generala Antu Gotovinu. Nnešto ranije iz MUP-a je prešao u POA-u, tadašnju sigurnosnu službu,  kod šefa Franje Tureka.

“Nije prošlo dugo, a Kopal se neviđeno osramotio kao suautor tzv. ‘prezentacije’, zapravo power-point promocije čiji je glavni zaključak bio da su hrvatski novinari strani špijuni i odgovorni za pritiske međunarodne zajednice zbog Gotovine. Taj skandal ga i danas prati kao duh Hamletova oca…“

“U  vrijeme velikih iskušenja Andreja Plenkovića, Kopal je pojavljuje kao stručni, znanstveni tumač njegovih taktika, uspona i padova, i pritom u pravilu izaziva podsmijeh.

Čini se da mu je ambicija izgledati kao James Bond, ali outfit mu ipak vuče prema stilu inspektora Jacquesa Clouseaua. Naočale kakve je Elton John nosio osamdesetih; neobična frizurica, bizarne odjevne kombinacije i čudnovat rječnik izazivaju pozornost – tko je taj vintage kicoš, kojemu nedostaju samo Clouseauov trenčkot i legendarni šešir iz Pink Panter kolekcije, da može ravno na maskenbal…

Poteškoća je u tome što najpoznatiji „podatkovni znanstvenik“ (rečeno na razumljivom hrvatskom, data scientist) ne ide na maskenbal, i ne zabavlja se, već, prema našim spoznajama, puni premijerovu glavu bizarnim idejama koje bi vremenom mogle postati opasne.

Slavan je postao kad je, u vrijeme kad su i djeca znala da stranačka desnica bojkotira Plenkovića na EU izborima, podbačaj umjerene struje objasnio teorijom o „crnom labudu“ – nepredvidivoj kataklizmi,

“Crnog labuda“ je,  piše Express, autor zamisli o masovnom nadzoru mobitela u vrijeme epidemije. To je mjera koju je uvela samo Slovačka; nije ju – kažu izvori iz redova oporbe – uveo ni neizlječivi ljubitelj izvanrednih mjera, Janez Janša; nema je ni Vučić, nije ju uveo čak ni ‘diktator’ Viktor Orban pa je nejasno zašto bi imala smisla u Hrvatskoj.  Tim prije što njome možete nadzirati samo stanovništvo koje je u samoizolaciji, ali ono je zbog malog broja testova prema svemu sudeći manjinsko u odnosu na one koji doista nose virus.

One su ipak predložene iz dva razloga.

Prvo, da ostave dojam kako je gospodin Kopal suveren u sigurnosnoj ekspertizi (u područjima gdje je neupućen Plenković se jako uzda u ljude kojima vjeruje, bez obzira na njihovu javnu reputaciju, poput Martine Dalić) i drugo, da ojačaju atmosferu izvanrednog stanja i izgradnju kontura spasitelja nacije; iz tog ozračja pseudoratnog stanja lakše je modelirati lik vođe, dobiti izbore…

“Kopal je, radio sam s njim, dobronamjeran čovjek, kaže jedan naš sugovornik iz MUP-a, dodajući da se „voli graditi ekspert i tamo gdje to nije. Narcisoidan je, i to je kod njega uočljivo. Ekscentričan je i voli se pokazivati, predaje po puno privatnih škola. Ima jednu humanu notu, koju krije, ne znam zašto. On ima široko teoretsko znanje, iz kojega je odlutao na područja koja ne poznaje. Upušta se u tumačenja i onoga što zna i onoga što ne zna. Tehnički je, unutar sigurnosnog sustava, koristan, tu zna znanje.

Kicoš s laptopom

Preko toga ne. Čitav niz primjera ukazuje na to da on ne razumije neke aspekte političke ili socijalne situacije; stvari najčešće tumači binarno – ima struje, nema struje; dobar momak, loš momak.  Sklon je pojednostavljivanjima – reći će „dogodio se crni labud“ a ne, točno i jednostavno, „HDZ ima frakciju“, Mislim da on na taj način, posezanjem za ezoteričnim rječnikom, malo i kalkulira, radi poziciju za sebe, slika svoj lik kao čovjeka koji je iznad, koji zna objasniti. U ovim mjerama prepoznaje se, i rekao bih jasno se prepoznaje, njegov rukopis. Ali mislim da u svemu nema zlu namjeru“ završava sugovornik Expressa.

Kopal je rođen u Rijeci 1964. godine. U CV-u mu piše da je: znanstveni suradnik; profesor visoke škole u trajnom zvanju; posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za nacionalnu sigurnost. Državni tajnik MUP-a RH; dekan Visokog učilišta Effectus-studij financije i pravo (…)  Ima još desetine vikend radionica i sličnih informacija. Profil stručnjaka koji ima hrpu diploma o plivanju, a da u vodu nikad nije ušao. Da ne na Titaniku kapetanu bi pokazivao diplome…

Davno je mudar netko zapisao: “Nema ridikuloznijih ljudi od onih koji su obrazovani za jedno područje, a bave se temama za koje nisu obrazovani.”

Zbilja je nejasno zašto  Plenković drži tog “kicoša s laptopom”. Taj kurcu ništa ne razumi. Čini štetu i Plenkoviću i HDZ-u, ali što je važnije, i državi.

M. Marković/Foto: N1

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •