ZORAN ŠPRAJC: Drug Tito danas bi bio ponosan na Škoru

12 lipnja, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nekad su lideri desnice u biografiji imali godinu ili dvije staža u Lepoglavi, karijeru je nakon 90. mogla pogurati i kakva prekršajna prijava zbog viceva na račun druga Tita, a ovi novi sve uzorni omladinci i omladinke.Postoji  čuvena scena šikljanja nafte iz filma “Div” koji govori o teksaškom rančeru koji je postao magnat naftne industrije, piše Zoran Šprajc.

Rančer kojeg je zasula nafta je James Dean, jedan od najpopularnijih holivudskih glumaca prošlog stoljeća, kojeg su obožavale generacije gledatelja. Među njima i jedan momak iz doline Neretve, Tomislav Ćorić se zvao.

Tomislav je još kao mali sanjao da postane glumac kao James Dean i da i njemu nafta ovako šprica iz dvorišta. Ali kako kroz rodni Metković teče samo voda, a od vode se još nitko nije napio, Tomislav je došao u Zagreb, upisao se u HDZ, a kako HDZ ostvaruje snove mali je dobio ulogu ministra za naftu.

Međutim, kako je HDZ svu naftu već prodao Mađarima, Tomislav se nije imao s čim igrati pa mu je HDZ obećao kupiti ono što je HDZ prodao. I tako je prije četiri godine Andrej Plenković djeci za Božić obećao da će im vratiti Inu. Tomislav je u međuvremenu već odrastao i narasla mu brada, Mađari su u te četiri godine već zatvorili jednu Ininu rafineriju a uskoro će i drugu, od Ine će uskoro ostati samo benzinska pumpa u Rudinama, ali Tomislav ne odustaje.

Troje zastupnika iz Karlovačke županije u Saboru i nije previše govorilo ipak, nisu među onima koji u četiri godine nisu rekli baš ništa

Potrošio je već devet milijuna eura na savjetnike iz amsterdamske tvrtke Lazard koji su mu savjetovali da na njih slobodno potroši još nekoliko milijuna eura, ali da ih više ne gnjavi sa sastancima u Zagrebu. Kažu, mali je to novac za takav put. Onda su Tomislav Ćorić, Andrej Plenković i ostali Vladini prijatelji iz Savjeta za Inu, s njima jučer održali videokonferenciju. Ali kako nitko ne zna s kim se vidio na tom videu, velika je vjerojatnost da su Ćorića i ekipu u Banskim dvorima na centrali u Amsterdamu spojili sa studentom iz Bombaya koji ovih dana u Lazardu u Amsterdamu obavlja praksu.

Prema našim izvorima, praktikant iz Bombaya Ćoriću i ostalima je rekao da pred novinarima ništa ne govore jer se o povratu Ine nema ništa pametno za reći, i tako je i bilo. Hrvatski James Dean je nakon videokonferencije s dečkom iz Bombaya, stao pred kamere i nije ništa rekao.

Inače, u prethodnoj fazi, ovaj sin doline Neretve, odobrio je da se sva nafta koju Ina izvuče iz hrvatskog podzemlja, na preradu šalje u Mađarsku, umjesto kao dosad u Rijeku. To će dovesti do toga da će kao i u Sisku, i u Rijeci rafinerija uskoro zarasti u hrđu, travu i poljsko cvijeće što je prilično neobična odluka ako ste spremni potrošiti milijune i milijarde za otkup Ine, jer će se dogoditi da nemate šta otkupiti. Osim one benzinske pumpe u Rudinama. Ali nije neobično da se u ovom slučaju ministar Ćorić prema hrvatskoj nafti ponaša kao pijani milijunaš Jer, ne zaboravite da je njegov uzor James Dean kao naftni magnat Jett Rink u filmu „Div”. A film završava upravo tako – teškim pijanstvom.

Bio je ovo, dakle, ministar Tomislav Ćorić i obećanje o Hrvatskoj Ini, a kad smo već kod obećanja tipa Hrvatsko Ovo i Hrvatsko Ono, najnoviji predizborni izum je portal Croatia.hr. To bi trebala biti državna web platforma na kojoj će gosti moći vidjeti svaku kuću i svaki apartman koji se iznajmljuje u Hrvatskoj kako bi megapopularni Booking.com i AirBnB, preko kojih se inače iznajmljuje 70 posto privatnog smještaja, natjerali da snize svoje provizije iznajmljivačima, jer uzimaju i do 20 posto. Zašto bi oni snizili svoje provizije ako HTZ objavi nekakav katalog apartmana za iznajmljivanje to još nikome nije jasno, ali nije ni bitno, onome tko se toga sjetio jasno je da će se na taj projekt potrošiti desetak milijuna kuna, a tamo gdje se troši, netko zarađuje.

To naravno neće biti iznajmljivači i pružatelji usluga. Oni ove sezone stvarno nemaju razloga o ičemu brinuti, a najmanje o zaradi. Hoće li platiti proviziju 20 posto od ničega ili pet posto od ničega prilično je svejedno. Ipak, obzirom da cijela Hrvatska napeto iščekuje svakog gosta, doznajemo kako u Vladi razmišljaju da po uzoru na uspješan Korona party, opet formiraju Krizni stožer, ovaj put za turizam.

Tako bi recimo ministar Gari Cappelli, kao nekad ministar Vili Beroš, svakog dana u 14 sati izvještavao javnost o pristiglim turistima. Eto, recimo ovako:

„Danas je u Istarskoj županiji testiranjem otkriven jedan gost. Riječ je o sredovječnom državljaninu Republike Italije, dobre platežne moći, planira se njegov duži boravak, ali u vlastitom smještaju. Šibensko-kninska županija bilježi čak dvoje inozemnih turista, riječ je o muškarcu i ženi iz Republike Srbije, slabije platežne moći”, izvijestio bi naciju ministar Cappelli.

Njihov oporavak, pardon boravak, očekuje se u trajanju od nekoliko dana, a turistička zajednica povodom njihova dolaska priprema nekoliko prigodnih manifestacija i tradicionalni oproštajni koncert Mate i Miše Kovača. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, objavio bi Gari Capelli na konferenciji Kriznog stožera za turizam, iščekuju nekoliko starijih osoba iz Republike Češke čiji dolazak je organizirao hrvatski premijer Andrej Plenković u suradnji s češkim premijerom i imenjakom Andrejom Babišem. U prilog tome Krizni stožer bi objavio i fotografiju njihovog telefonskog razgovora kao neporecivi dokaz suradnje Andreja s Andrejem tj. sa samim sobom.

Česi će popuniti krevete u Domu umirovljenika u Splitu koji je, podsjetimo, nedavno trajno napustilo dvadesetak domaćih gostiju o kojima je skrbio splitsko-dalmatinski HDZ. Gari Capelli bi onda nastavio brojati otkrivene turiste po županijama:

„Dubrovačko-neretvanska županija i danas je turist-free zona, u toj županiji nije zabilježen nijedan novi turistički slučaj, ali ključna su iduća dva tjedna. Lokalni ugostitelji naime razmatraju mogućnost da cijenu kave snize sa 59 na samo 57 kuna.”

I tako iz dana u dan, Krizni stožer za turizam izvještavao bi o svakom otkrivenom turistu sve dok se više ne bi otkrio ni jedan. To se pokazalo kao uspješan model u borbi protiv Kovida, nema razloga da se taj uspjeh opet ne ponovi.

Ali kao i uvijek kad je najteže, sezonu bi mogli spasiti državljani Republike Bosne i Hercegovine. Visok standard i platežna moć ovaj sretni narod rado dovodi na našu obalu. Cjelodnevno partijanje i virtuozni DJ-i najviše dižu atmosferu na makarskoj rivijeri, koju zbog toga mnogi rado uspoređuju s Ibizom, a Hloverka Novak-Srzić s Mozambikom.

Veselo i raspjevano izgledaju i predizborni programi dva najveća izborna konkurenta, SDP-a i HDZ-a, poznatijih kao Savez komunista HDZ-a. Obje strane zato imaju i skoro isti predizborni rejting, premda je SDP stekao malu prednost najavom da će odmah po dolasku na vlast legalizirati kanabis. Naime, u vrhu SDP-a su očito shvatili da bi Davora Bernardića i ekipu građani mogli podnijeti jedino da su napušeni, pa su građanima pušenje i ponudili. A ako vam netko ponudi, nije red odbiti.

Svojedobno ni Miroslav Škoro nije mogao odbiti funkciju predsjednika Komisije za Kulturu Općinskog komiteta Saveza socijalističke omladine u Osijeku. Tako smo doznali da je lider desnice i Domovinskog pokreta nekad bio zadužen za kulturno uzdizanje socijalističke omladine u Osijeku. To vjerojatno nikom ne bi bilo bitno da nije bitno Miroslavu Škori, koji se voli pohvaliti da nije bio član čak ni Saveza pionira jer je tog dana kad se primalo u pionire imao upalu pluća.

Osim toga, Škoro često ističe da je krajem osamdesetih otišao u Ameriku jer se nije slagao s tadašnjim socijalističkim režimom, premda mnogi kažu da je u Ameriku otišao jer je radije slagao dolare nego dinare. Ali, eto, takva vam je danas hrvatska desnica. Nekad su lideri desnice u biografiji imali godinu ili dvije staža u Lepoglavi, karijeru je nakon 90. mogla pogurati i kakva prekršajna prijava zbog viceva na račun druga Tita, a ovi novi sve uzorni omladinci i omladinke, pjevači i izvođači.

Drug Tito bi i danas bio ponosan – zaključio je Zoran Šprajc

R.I. /Foto:rtl

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •