Ognjen Naglić: Na dva tranfera nestalo je 8,5 mil. eura, zato Mamić ruši Antolića

3 siječnja, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Mamić me opčinio, kao i sve nas. Bio sam fasciniran njegovom energijom, strašću i sposobnošću. Trebalo je vremena da otkrijem njegovu drugu stranu”, kazao je bivši novinar Ognjen Naglić, danas član Izvršnog odbora Dinama.



“Krešimir Antolić prvi je upozorio nas iz Izvršnog odbora da Dinamo donosi štetne poslovne odluke i da se tako više ne može raditi. Konkretno, alarm je upaljen nakon transfera Ante Ćorića i Nikole More.

Roma je za Ćorića 2018. godine isplatila osam milijuna eura, a u Dinamo su ušla samo četiri milijuna. U drugom slučaju Moro je prodan moskovskom Dinamu za devet milijuna eura, a u naš klub su stigla 4,5 milijuna eura. Samo na dva transfera nestalo je, dakle, 8,5 milijuna eura”, otkriva Ognjen Naglić za Jutarnji.

Zakonski i statutarni članci i paragrafi u ovoj priči, kaže Naglić, samo su dimna zavjesa koja bi trebala odvratiti pažnju od suštine sukoba. Riječ je o tome da većina predsjednika Mirka Barišića želi do kraja razvlastiti odbjeglog gazdu, koji se nema namjeru skoro razići s Dinamom.

Prodaja i dovođenje igrača

“Ne radi se ni o kakvom sukobu, već o želji dijela Izvršnog odbora i Skupštine da se ogradi od grubog kršenja zakona Republike Hrvatske. Želimo da se zaustavi izvlačenje novca iz Dinama i da se Zdravku Mamiću onemogući da vodi sportsku politiku kluba iz divljine u BiH.

Naglić je dugogodišnji član Dinamove vlade, u “prethodnom životu” popularan radijski reporter i urednik sportskog programa na Radio Zagrebu. Nije tajna da je u Izvršni odbor ušao kao fan Zdravka Mamića s čijeg je kursa skrenuo i prije nego što su počela posljednja previranja za vlast u klubu. Kada ga na kavi pitam kako jedna duševno zdrava osoba, uobičajenih kognitivnih sposobnosti i s elementarnim smislom za moral, uopće završi u kolu s Mamićem, on slegne ramenima.

– Opčinio me je, kao i sve nas. Bio sam fasciniran njegovom energijom, strašću i sposobnošću. Trebalo je vremena da otkrijem njegovu drugu stranu. Nema smisla poricati da je Mamić učinio velike stvari za Dinamo, on ima goleme zasluge za rast kluba, ali kao bjegunac od zakona i čovjek osuđen na 6,5 godina zatvora zbog pljačke, on ne može upravljati klubom.

Rožićevo peglanje kartice

Naglić je neformalni glasnogovornik većine u Izvršnom odboru. Ta većina na strani predsjednika Mirka Barišića jest tijesna, osam prema sedam, ali do pravorijeka mjerodavnih tijela gradske i državne vlasti ima pravo donositi odluke. Koliko god se šef Nadzornog odbora upinjao javnosti objasniti da stvari stoje drukčije.

– Miroslav Rožić je samozvani ekspert za tumačenje klupskog Statuta i pravilnika, koji uz pomoć Damira Zorića sada grubo obmanjuje javnost. On tvrdi da Izvršni odbor krši Statut jer se protivi provođenju skupštinske odluke o razrješenju Antolića, iako u Zakonu o udrugama stoji drukčije.

Taj zakon, naime, predviđa i iznimku u kojoj Skupština svoju ovlast da imenuje i razrješuje prenosi na drugo tijelo Udruge. U klupskom Statutu crno na bijelo stoji da je Skupština svoju ovlast da imenuje i razrješuje prenijela na Izvršni odbor. U prijevodu, nema povreda procedure.

Naglić ima odgovor na pitanje zašto Rožić tako gorljivo brani Mamića.

– Svakodnevno svjedočimo da se predsjednik najvišeg kontrolnog tijela u klubu stavio na stranu čovjeka osuđenog na 6,5 godina zatvora zbog pljačke Dinama. Ne znam je li toga vrijedan službeni automobil na raspolaganju 24 sata dnevno ili klupska kreditna kartica kojom Rožić plaća svoje privatne svetkovine, ali on se svakako trudi provesti zapovijed iz Međugorja. A ta je zapovijed da se uoči prijelaznog roka na svaki način spriječi imenovanje novog sportskog direktora koji bi mogao provoditi neovisnu sportsku politiku.

Zakonski i statutarni članci i paragrafi u ovoj su priči, kaže Naglić, samo dimna zavjesa koja treba odvući pozornost od suštine sukoba. Radi se o tome da Barišićeva većina uz Antolićevo navođenje želi do kraja razvlastiti odbjeglog gazdu, koji nema niti u primisli skori rastanak s Dinamom.

Obmanuti skupštinari

– Ne radi se ovdje ni o kakvom sukobu Mamića i Antolića, nego o želji dijela Izvršnog odbora i Skupštine da se distancira od grubog kršenja zakona Republike Hrvatske. Želimo da prestane izvlačenje novca iz Dinama te da se Zdravku Mamiću onemogući da iz zbjega u BiH upravlja sportskom politikom kluba, pri čemu u prvom redu mislimo na prodaju i dovođenje igrača.

O kakvim se razmjerima izvlačenja novca radi najbolje ilustrira podatak da je Dinamo od 2016. do 2021. godine raznim menadžerima za posredničke usluge isplatio više od 250 milijuna kuna. Iako Uefa preporučuje proviziju od tri posto, a tolerantna marža je do deset posto, Dinamo je u spomenutom razdoblju agentima isplaćivao u prosjeku 18,18 posto. Uz napomenu da transferi Ćorića i More uopće nisu obuhvaćeni ovom računicom.

Skupivši na startu Nove godine potpise 45 skupštinara koji zahtijevaju izvanrednu sjednicu kako bi u paketu detronizirali Barišićev IO, Antolića te Čačića, Zdravko Mamić ostavlja dojam čovjeka koji ovdje diktira uvjete. Kako će se ta priča razvijati?

– Pitanje bi li skupštinari tražili izvanrednu sjednicu Skupštine da nisu obmanuti i zavedeni lažnim tumačenjima, možda više nije niti važno. Puno je važnije što uopće postoje usijane glave koje vjeruju da Mamić može nastaviti upravljati našim najvažnijim klubom iz svojeg zbjega u BiH, te su mu spremne pomagati u njegovoj misiji. Na našu sreću, a na njihovu žalost, i za to postoje paragrafi u Kaznenom zakonu RH -, kazao je za Jutranji list Naglić.

Za Index je pojasnio zašto smatra da su Miroslav Rožić i drugi Mamićevi podanici prekršili klupski Statut i jasno je dao do znanja da takvo Rožićevo ponašanje ima i dobro poznatu cijenu.

“Rožić je zavarao članove Skupštine”

“Miroslav Rožić, samozvani ekspert za tumačenje pravilnika i Statuta, i njegov pomagač Damir Zorić ponovo grubo obmanjuju javnost. Vidjeli smo to i danas. Tvrde da je IO Dinama postupio protiv Statuta kluba kada nije poslušao odluku Skupštine, koja je tražila da se smijeni član Uprave.”

No što piše hrvatski Zakon o udrugama? Članak 18/2 kaže da “skupština bira i razrješava osobe ovlaštene za zastupanje, osim ako statutom nije propisano da osobe ovlaštene za zastupanje bira i razrješava drugo tijelo udruge, koje bira skupština”.

Shodno tome, u Statutu GNK Dinamo, članak 35/1, crno na bijelo stoji da Izvršni odbor kluba imenuje i razrješava članove Uprave. Dakle, prema Statutu, Skupština je ovlast postavljanja/razrješenja Uprave prenijela na IO kluba.

“Na taj način je Miroslav Rožić doveo u zabludu brojne članove Skupštine, koji sada traže izvanrednu sjednicu Skupštine kluba, a kao razlog navode da je dio članova Izvršnog odbora s predsjednikom kluba odbio provesti odluku Skupštine. I da je tako drastično prekršen klupski Statut. Iz navedenoga kristalno je jasno da to nije bilo tako”, kaže Naglić.

“Ne radi se ni o kakvom sukobu Mamić-Antolić, nego ne želimo da se novac izvlači iz Dinama”

“Ne radi se ni o kakvom sukobu Mamić-Antolić. Naime, dio IO-a i Skupštine ne želi da se grubo krše zakoni RH. Žele da prestane izvlačenje novca iz Dinama, to jest da se Zdravku Mamiću onemogući da iz zbjega u BiH upravlja sportskom politikom kluba, dakle dovođenjem i prodajom igrača”, kaže Naglić.

Menadžerima isplaćeno više od 250 milijuna kuna

Uskoro je bio i konkretniji: “Od 2016. do 2021. Dinamo je raznim menadžerima za posredničke usluge isplatio više od 250 milijuna kuna. Inače UEFA preporučuje 3%, a tolerantna marža je do deset posto. Dinamo je u spomenutom razdoblju isplaćivao u prosjeku 18.18%.

Dogodilo se uz to (izvan ovog iznosa) da je posao prelaska Nikole More u moskovski Dinamo vrijedio 9 milijuna eura, a da je u klub ušlo 4.5 milijuna. Za prelazak Ante Ćorića u Romu Talijani su isplatili 8 milijuna eura, a klub je dobio samo 4 milijuna.

I jedno i drugo ‘zahvaljujući’ za klub vrlo štetnim odlukama iz 2014. i 2015. godine. A na to je na sjednici Izvršnog odbora prvi upozorio baš Krešimir Antolić, ustvrdivši da se tako ne može dalje.”

Naglić zaključuje: “Po naređenju iz Međugorja Rožić i Zorić trebaju na svaki mogući način, najhitnije (uoči prijelaznoga roka), spriječiti postavljanje stručnjaka koji će neovisno voditi klupsku sportsku politiku. Tako je klupski rat krenuo onog trenutka kada je IO izabrao za vd. sportskoga direktora Antu Čačića. Prvi cilj je bio Antolić, a onda postupno odmetnuti IO na čelu s Mirkom Barišićem.

Svakodnevno svjedočimo tome da se Miroslav Rožić, predsjednik Nadzornog odbora, stavio na stranu Zdravka Mamića. Prevedeno, predsjednik najvišeg kontrolnog tijela kluba stavio se na stranu čovjeka osuđenog na 6.5 godina zatvora zbog pljačke Dinama!

Jesu li toga vrijedni službeni automobil koji Rožić ima 24 sata na raspolaganju ili klupska kreditna kartica kojom plaća svoje privatne svetkovine?

Bi li skupštinari, da nisu bili obmanuti i zavedeni lažnim tumačenjima Statuta, tražili izvanrednu Skupštinu, možda više i nije važno. Mnogo je važnije ima li uopće usijanih glava koje vjeruju da bi Mamić mogao nastaviti upravljati našim najvažnijim klubom iz svoga zbjega. I da će mu oni u tome pomagati. Nažalost ili na sreću, nemojmo se zavaravati. I za to postoji paragraf u KZ-u RH.”

D.M: /Foto: cropix


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->