Zlatko Dalić dan poslije: Petković nije smio pucati penal, riješit ću to

16 lipnja, 2024 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dan nakon teškog poraza od Španjolske na otvaranju Eura, hrvatski izbornik Zlatko Dalić izašao je pred novinare. Po izrazu lica vidjelo se da mu nije lako.Nema sunje kako svi igrači Hrvatske sigurno žele što prije zaboraviti utakmicu 1. kola Eura u kojoj su, na olimpijskom stadionu u Berlinu pred 69.000 gledatelja, poraženi od Španjolske 3:0. Strijelci su bili  Morata, Ruiz i Carvajal, a sva tri gola zabiili u prvih 45 minuta. Petković je 78. minuti zapucao penal.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić svjestan je kako još ništa nije izgubljeno. No, s pravom je zabrinut. Odmah nakon poraza naglasio je kako je to bio ‘ružan poraz’ te kako je ‘bilo premalo agresije, premalo duela.’

Najviše ga ja zabrinulo to što je Hrvatska, kako je rekao, ‘djelovala nemoćno.’ I upravo to ga najviše brine i cilj mu je do srijede i okršaja protiv Albanije, ‘podići’ momčad.

Nakon sastanka i analize sa suradnicima čekalo se što će novo reći. Na pitanje kakva je bila noć te hoće li biti promjena protiv Albanije, Dalić je rekao:

“Nije bilo lagano nakon visokog poraza, zasluženoga, to moramo priznati. Statistika je po posjedu na našoj strani, ali to je varljivo. Nimalo ugodno. Mi smo do sada imali lijepe situacije na velikim turnirima, moramo se znati nositi i s ovim situacijama, kako djelovati u ovoj situaciji.

Danas ćemo napraviti analizu Albanije, našu analizu i igrat ćemo drugačije. Znamo da nam je to utakmica koja nam puno znači, moramo pobijediti. Tako se spremamo, vidjet ćemo o promjenama, ne mogu sada o detaljima. Mi moramo promijeniti neke stvari, pogotovo u pristupu i načinu igre, to nije bilo dobro. Zaslužen poraz, okrećemo se utakmicama pred nama, sve je u našim rukama, ne smijemo sad potonuti. Loš dan”, kazao je Dalić.

Koliko nas je pobjeda protiv Portugala u pripremama zavarala?

“Pričao sam kako je to samo trening utakmica koja ne znači puno. Nas čeka još teža utakmica. Jesu li to bile naše slabosti ili loš dan ili jako dobar suparnik? Mi smo loše krenuli, to je glavni razlog. Bili smo premalo agresivni, predaleko od igrača, spori i kasnili u duele prvih 15-ak minuta. Loš ulazak u utakmicu.

Onda smo uspostavili kontrolu i posjed pa primili gol iz neke situacije koja nije baš uobičajena za nas. Sva tri gola smo primili jeftino, prelagano, svaki šut nam je završio u golu. Nije nas zavarala ta pobjeda, svjesni smo što je bilo u Portugalu, to nam je dalo razloga za optimizam, ali jučer je puno toga izostalo.”

Na pitanje novinara zašto je zamijenio Kovačića i Modrića, Dalić je rekao:

“Mi smo bili svjesni kako ne uspjevamo preokrenuti rezultat, doći u neku povoljnu situaciju, pa smo se okrenuli utakmici protiv Albanije. Neke smo dečke trebali odmoriti. Nije bio razlog loša igra, već smo im htjeli dati šansu da se oporave za sljedeću utakmicu.”

S obzirom da je su ostala samo tri dana do Albanije mnoge je zanimalo hoće li igrači psihički potonuti?

“Moramo se resetirati, imamo iskusne igrače koji su prolazili takve stvari. Danas ćemo razgovarati, ne smijemo dopustiti pesimizam, nema mjesta tome. Moramo napraviti sve, sve je u našim rukama, i dalje u našoj kontroli. Moramo biti bolji, okrenuti se utakmicama koje su pred nama. Na meni je da to sve okrenem, ukažem na loše strani, ne smijemo se previše vraćati na Španjolsku, igrači su svjesni kako je to bilo loše.”

Posebna tema bio je Bruno Petković te ono što sve zanima; zašto je baš on pucao penal?

“To je situacija koju trebamo riješiti! Zna se da penale pucaju Kramarić i Modrić, koji nisu bili u igri. Pravilo je da igrač na kojem je napravljen penal to ne radi, on nije trebao pucati. Postoji hijerarhija u reprezentacija, neko pravilo da se poštuju stariji igrači. Nije trebao pucati penal, to ćemo mi riješiti. Protiv istog golmana je promašio penal u Ligi nacija. Nema potrebe za tim. I to ću riješiti! Perišić ili Majer su trebali pucati.”

Tema je bio i povratnik Ivan Perišić te hoće li biti 100% spreman za Albaniju?

“To koliko je napravio truda, želje i energije da se vrati u reprezentaciju je čudo. To sve nama puno znači. Silno je napredovao, ali je li to za cijelu utakmicu, vidjet ćemo. Igrao je 35 minuta protiv Španjolske, vraćamo ga, vidjet ćemo sve s njim. Nije mu lagano, igrao je u klubu, pokušavao se vratiti, jako nam puno znači, ali nije u stanju kao prije ozljede. Svi želimo da bude na nivou.’

Je li zadovoljan kako je odigrao Budimir?

“Kad izgubiš 3:0, nisi bio dobar. Svi smo se trudili, ali nismo bili kompaktni, nismo bili blizu. I nitko nije dao maksimum, loša nam je bila kompozicija, nekonkurentna. Ne mogu razumjeti da tih 15-ak minuta sve bilo sporo. Nismo napravili faul pred 50 tisuća navijača, u velikoj mjeri to je zasluga Španjolaca, ali nismo bili pravi. Kao momčad nismo pokazali kvalitetu”, kazao je Dalić koji je usput ispričao sviom navijačima koji su došli u Berlin uz nadu kako će ih jednako snažno bodrititi i u Hamburgu.

Za kraj –  taktika uoči Albanije. Sigurno ga brine presing koji je protiv Španjolske bio problem?

“Da, stavili smo nisko tri igrača protiv tog presinga, da oni iznesu loptu i stopere koji mogu ući u igru, ali to nismo napravili. Nama je najopasnija situacija bila po izgubljenoj lopti. Uzmu ti loptu u roku tri sekunde i tu smo imali dosta problema. Kad ne možeš izaći van iz visokog presinga, onda moraš preskakati, a ni to nije funkcioniralo. Nismo imali odgovora za taj presing, a trebali smo jer imamo tu kvalitetu. To nam je radio i Portugal pa smo izlazili puno lakše. Moramo bolje reagirati.”

Dalić o emocijama i 50 tisuća navijača

“Zahvalio bih im se i ispričao. Dovesti sto tisuća navijača u Berlin je na ponos, to je sjajno. Žao mi je što smo ih razočarali, što nisu doživjeli neku bolju Hrvatsku. I oni su krenuli sjajno navijati, ali i njih je taj rezultat razočarao i moja isprika svima njima. I onima koji su bili na stadionu i onima koji su došli u Berlin bez karte.

Uvjeren sam da će biti naša snaga i u Hamburgu. Ne možeš ti spriječiti tu euforiju iako ja pokušavam. Sto tisuća ljudi je, osjeti se to i na nama. Moraš pred toliko navijača biti agresivan, napraviti faul, biti bolji, a mi to nismo bili. Nismo mi tako neiskusna momčad da nas to može poremetiti.

Zaključak je da imamo dvije utakmice pred nama koje nas vode našem cilju, idemo učiniti sve da iz ove situacije izađemo. Imali smo zadnjih godina takvih situacija, bilo je više onih lijepih, ali moramo se znati nositi s onime što dolazi. Najlakše se sad predati i reći da nema ništa od toga. Ne, nije gotovo, idemo proći grupu, što sam govorio da je naš cilj.”

M.M. /Foto: pxll


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->