MILANOVIĆ NE PRESICI: Helikopter nije dalmatinski pršut …

28 kolovoza, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na prvoj sjednici Vijeća predsjednika RH za energetsku tranziciju. U izjavi nakon sjednice odgovarao je i na pitanja novinaraNovinare je najviše zanimalo njegovo putovanje u Albaniju, zbog čega je prijavljen i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

“Javnost je znala za moje putovanje jer smo o tome prije obavijestili javnost, išao sam na poziv premijera. To je bio pravi posjet, ali u jednoj ljetnoj formi. Pitate zašto je bio tituliran kao privatni, vjerojatno omaškom. Ja nisam nešto deklarirao kao javno, a znali smo za takve slučajeve, što je bilo privatno. Ja sam napravio suprotno.  Nisam prodavao nešto što vrijedi 20.000 kuna za 100.000 kuna. Pozvao me premijer koji me i dočekao, veleposlanstvo je upoznato s tim”, kaže Milanović i referira se  bivšu predsjednicu.

“To je sve suprotno od jednog slučaja otprije nekoliko godina koji se tiče moje prethodnice. Greškom smo putovanje deklarirali kao privatni posjet. Ja se privatno ne mogu kretati, policija je stalno oko mene. Nije ovo zadnji posjet takve vrste i nije zadnji put na tom brodu, doći će za nekoliko dana netko kod mene. Kriva nominacija ne bi trebala štetiti”, kaže Milanović i objašnjava da nije uzeo devizne dnevnice.

“Dokumentacije nemamo. Ako mislite na putne naloge, to se ne izdaje. Ne znam kome bih to pisao.  Ima i drugi razlog, nisam to smišljao na ovaj način, ali tako je ispalo, ja ne uzimam devizne dnevnice.

Jedini motiv za putni nalog je da uzmeš dnevnicu. Od razine državnog tajnika do mene, isplaćivanje dnevnice zapravo je džeparenje proračuna, nama su svi troškovi podmireni. Ja nisam bio u situaciji da mi je ikad trebao ijedan euro. Pitajte druge dužnosnike zašto isplaćuju dnevnice. Ja sam to radio kao premijer, bilo mi je čudno. Nalozi ne služe za evidenciju, ja sam predsjednik. Ja imam osiguranje, onda kad ga maknete, ja mogu u kuću koju su mi ostavili roditelji. Trenutno državne rezidencije za to i služe”, kazao je Milanović.

“Ne želim prkositi Povjerenstvu. Nešto što je ustvari službeno deklarirao sam kao privatno, ali nisam ništa skrivao, to je moja greška. Kada nešto deklarirate kao službeno, a idete privatno, onda je to problem. Ja to nisam radio. Išao sam čovjeku, čiji nisam bio konzultant. Da jesam bio, čemu razlika? Ja sam predsjednik RH, odgovaram Ustavu i zakonima.

Ima jedna druga stvar, gdje ja vidim ozbiljan sukob interesa u kojem se mogu naći. Pozivam zakonodavce da to reguliraju. Od mene se očekuje da promoviram hrvatsku industriju, proizvođače… isplaćuju li meni te firme naknadu? Kojim redoslijedom to radim? Vrijeme nije neograničeno. Kome to deklariram? Jeste li ikad o tome razmišljali? Ja bih to rado radio, ali tu mora biti red jer će me sutra netko optužiti da uzimam novac. Ispričavam se na tehničkoj grešci”, dodao je Milanović.

Kazao je da nitko nije znao za detalje putovanja.

“Fotografirani smo, to se stvarno dogodilo. U službenoj rezidenciji albanske vlade bio sam jednu noć. I telefonom razgovaram sa stranim državnicima. Naravno da Vlada ne može znati o čemu sam razgovarao, isto kao što ja ne znam o čemu razgovara premijer. Nije nužno da znamo sve, već da se koordiniramo i imamo zajedničke pravce.”

“Pitanje zašto mediji nisu obaviješteni, ja na to imam pravo, ubuduće ću tako raditi. Ima puno tema na kojima se može raditi. Ne vidim smisao toga pitanja”, dodao je.

Osvrnuo se i na troškove putovanja u Albaniju te odgovorio na pitanje je li koristio vojne resurse za potrebe svojih putovanja.

“Nisam koristio vojne resurse za putovanja, to nikad ne radim. O tome ja ne odlučujem. Moje kretanje je strogo nadzirano i ako ja nekamo želim ići, o tome u pravilu odlučuje moje osiguranje. Ti podaci se ne bi trebali davati, oni su zaštićeni. Vojska je poseban sustav. Meni se kao premijeru dogodilo nekoliko puta da Vladin avion ne može poletjeti.

Ove priče da je helikopter pokvaren, ja sam se toga naslušao od prošle ekipe. Helikopter je sredstvo prijevoza, kad postoje potrebe i mogućnosti, oni se koriste prema procjeni službe sigurnosti. Vojni helikopteri imaju svoje resurse i optimalan broj sati naleta. Normalno da kao predsjednik, kad osiguranje to procijeni, letim hrvatskim helikopterima jer piloti moraju letjeti. Tako je u mnogim državama.”

“Pokušaja svađe između mene i Vlade neće biti. To su resursi koji nam konstantno stoje na raspolaganju, koristim ih onda kada to procijeni osiguranje. Tumačiti da je to trošak poreznih obveznika je krivo, tko bi trebao letjeti? Helikopteri se dižu svaki dan, oni moraju letjeti. Ubuduće će se to malo drugačije regulirati.

Sustav vojske i Glavnog stožera štitit ću dok god budem uvjeren da je sve po zakonu. Helikopteri se svaki dan kvare, vi to ne možete znati i nije normalno da znate. Hvala stvoritelju što nismo imali ozbiljnijih nesreća. Proračun vojske i resursi su veći, jedino što nemamo dovoljno pilota”, kazao je predsjednik

“Helikopter nije dalmatinski pršut koji sušite godinu dana pa smažete za dva dana. Pitajte osiguranje, bude li potrebno pet puta dnevno. Taj helikopter bi ionako letio, prazan i to košta.”

“To je kretanje osobe koje je određeno razinom zaštite, još najbolje da najavljujem, koji je onda smisao štićene osobe? Ukinite to pa ću ići autom u gužvi, tramvajem… Ja sam najavio put u Albaniju. Ovo je bio potpuni službeni sastanak i dosta sadržajniji od onih određenih protokolom, za to postoji proračun. Slušam raznorazne mudrijaše, stručnjake za sukobe interesa koji kažu da je to varanje, skrivanje podataka. Mi znamo tko to radi i tko koristi resurse za stranačke potrebe. Adresa za pitanje je MUP i moje osiguranje.”

“Odakle podaci koje imate, ja ne znam tko ih sumira i kako ih imate. To putovanje brodom je iscrpljujuće. Pitate me s kim sam išao, sa suprugom. Mislio sam povesti svoju majku koja je stara, ali nisam siguran bi li to izdržala. Bi li to bilo protuzakonito, ne bi. Helikopteri će letjeti sa mnom ili bez mene. Imamo i policijske helikoptere, malo se zainteresirajte i za to. Ako premijer nekamo želi doći, on ne polaže nikome račun zašto tamo želi doći.”

“Za dokumente sam saznao iz medije, a ne od Povjerenstva. To je isto interesantno. Vojska ima dokumentaciju. MORH ima dokumentaciju. Vojna izaslanica došla je iz Makedonije u Albaniju. Vi tvrdite da ovo putovanje nije bilo javno. Ja sam se evidentno sastao s domaćinom. Putovao sam službeno, to sam najavio jednom pogrešnom formulacijom. Ne mogu reći da ne vjerujem da je netko u stanju uhvatiti se za to. Neka kažu koje dokumente i neka manje komuniciraju preko medija. Neka pozovu svjedoke, ima 10 mornara i zamjenika zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, osiguranje…

Fotografije nećete ni ubuduće dobiti ako ja tako odlučim. Elementarno povjerenje mora postojati. Ono što je sigurno bilo u slučaju Predsjednice to je da je to bio privatni put, da je naknadno izdan putni nalog. Ovdje je sve obrnuto.

Što biste rekli da sam bio prije dvije godine konzultant albanske vlade i da sam otišao u ovu vrstu posjeta? Ja se osjećam da sam u potpuno netransparentnom prostoru, to je tema, ali to ne čujemo od stručnjaka za sukob interesa”, zaključio je Milanović temu u ljetnim putovanjima i posjetu Albaniji.

Predsjednik Milanović je od 19. lipnja do 23. kolovoza helikopter Ministarstva obrane koristio čak 14 puta. Ukupno je za potrebe Pantovčaka u ta dva mjeseca utrošeno 55 sati leta što je proračun koštalo 330. 000 kuna.

Milanović je prijavljen i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Predsjednik se naime u Albaniju uputio s ljetovanja na Hvaru i to na osobni poziv albanskog premijera Edija Rame, s kojim je prijatelj niz godina i kojeg je prema nekim neslužbenim informacijama savjetovao dok nije bio politički aktivan.

Njegov ured  prvo je objavio da je posjet bio privatni, a nakon reakcije javnosti da za privatne potrebe koristi državne resurse stav je promijenjen pa se privatni posjet pretvorio u službeni.

M. Marković/Foto: pxll

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->