AKCIJA REZAČ: Među 79 uhićenih jedan ministar i direktor koji je već robija zbog gaženja djeteta

27 prosinca, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

SRPSKA policija noćas je u okviru borbe protiv korupcije i financijskog kriminala uhitila 79 ljudi među kojima su jedan bivši ministar, dvojica pomoćnika ministara, nekoliko sadašnjih i bivših predsjednika općina, nekadašnjih čelnika vladinih agencija, direktora velikih javnih, ali i privatnih poduzeća kao i uglednih biznismena.



Evo najpoznatijih uhićenih u zbog sumnje u prevaru tešku oko 100 milijuna eura.

slobodan-milosavljević

Slobodan Milosavljević, bivšio ministar trgovine

Dr. Slobodan Milosavljević, javnosti je poznat kao političar i ministar trgovine, turizma i usluga u vladi Mirka Cvetkovića. Rođen je 19. studenog 1965. u Beogradu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu. Radnu karijeru započeo je u Institutu za tržišna istraživanja (IZIT) u Beogradu. Od 1996. godine obavljao je poslove direktora Centra za konjukturni istraživanja i makroekonomske analize. Od 2001. do 2004. godine obavljao je funkciju ministra za trgovinu, turizam i usluge u prvoj demokratskoj Vladi Republike Srbije.

Prije imenovanja na tu funkciju bio je ekonomski savjetnik predsjednika Demokratske stranke Zorana Đinđića. Nakon prestanka ministarske funkcije imenovan je za direktora, a u prosincu 2004. godine izabran je za predsjednika Privredne komore Srbije.

Angažiran je i kao profesor na Beogradskoj poslovnoj školi na predmetima Trgovina i Trgovinska politika. Za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije izabran je 15. svibnja 2007. godine i tu funkciju obavljao je do srpnja 2008. godine.

Objavio je više od 50 znanstvenih i stručnih radova u časopisima, edicijama, publikacijama i monografijama od nacionalnog i međunarodnog značaja. Autor je sveučilišnog udžbenika “Trgovinska politika”. Oženjen je, otac dvoje djece.

Državna revizorska institucija je protiv Milosavljevića svojevremeno podnijela prekršajnu prijavu za nenamjensko trošenje novca iz republičkog proračuna za 2008. godinu, a riječ je o projektu Srbija – Dunavski sliv.

zeljko-zunić

Željko Žunić, biznismen i vlasnik Beohemije

Željko Žunić je rođen 1969. godine, a biznisom se bavi više od 20 godina. Vlasnik je poslovnog sustava Beohemija koji obuhvaća nekoliko tvornica i poduzeća, uključujući i najstariju kozmetičku kuću na Balkanu “Dahlia”. Oženjen je i otac dvoje djece.

Protiv Žunića su Alfa banka i Vojvođanska banka podnijele kaznene prijave Višem tužiteljstvu.

Zoran Šćepanović, predsjednik FK Vojvodina

Šćepanović je za predsjednika UO Vojvodine izabran u lipnju prošle godine, a inače je novosadski privrednik. On je vlasnik marketinške agencije “Maxim & Co” i suvlasnik broda “Skiper”. Šćepanović je predsjednik i Zajednice superligaša Srbije. Više informacija o mjestu i godini njegovog rođenja kao i poslovnim počecima i obitelji jednostavno nema.

Zorana Marković, bivša direktorica Agencije za borbu protiv korupcije

Markovićeva, bivša direktorica vladine Agencije za borbu protiv korupcije smijenjena u studenom 2012, pravnica je po struci, a radila je u državnim organima uprave, kao i međunarodnim i domaćim nevladinim organizacijama. Radila je u kabinetu predsjednika Izvršnog savjeta Skupštine grada Beograda, kao pravni suradnik u Upravi za imovinsko-pravne poslove Gradskog sekretarijata za financije Beograda.

zorana-marković

Zorana Marković, bivša direktorica Agencije za borbu protiv korupcije

Deset godina bila je savjetnik ministra i načelnik Odjela za vraćanje zemljišta Ministarstva financija Srbije. Bila je angažirana i na reformi državne uprave, a radila je i kao pomoćnik stalnog pravnog predstavnika Ministarstva pravde SAD pri američkoj ambasadi u Beogradu.

Markovićeva je samohrana majka dvojice sinova, voli da se bavi uređivanjem interijera, feng shuiju i uživanjem u rijeci Savi.

Markovićeva je smijenjena jer joj se na teret stavljalo da je Vladi Srbije uputila zahtjev za dodjelu dva državna stana u Ulici kraljice Natalije 45 i Drinčićevoj 11, u centru Beograda Agenciji za borbu protiv korupcije. Prema neslužbenim navodima tog lista, jedan od stanova trebalo je da pripadne direktorki Agencije, što je ona demantirala izjavivši da su sporni stanovi zatraženi od Vlade Srbije radi rješavanja stambenog pitanja zaposlenih u ovoj instituciji 2010. u isto vrijeme rješavano i pitanje zgrade za Agenciju.

Ona je tada ponavljala da za stan nije konkurisala, kao što nije vodila postupak za dodjelu stanova samoj sebi
Agencija čija je direktorica bila priopćila je svojevremeno da Markovićeva nije vratila ni 2.116 eura neopravdano više isplaćenih dnevnica za službena putovanja u inozemstvo.mila-jezdimirović

Milenka Mila Jezdimirović, bivša Dačićeva savjetnica i direktorica Dunav osiguranja

Jezdimirović je u travnju 2009. jednoglasno izabrana za generalnu direktoricu Dunav osiguranja. Rođena je 1953, diplomirani je pravnik i radila je 25 godina u Mistarstvu financija kao neposredni suradnik čak 10 ministara financija Srbije! Provela je i 7 godina u bankarstvu.

Ovlašteni je sudski vještak za ekonomsko financijsku oblast – pecijalista za javne financije – porezi, proračuni, vještačenje poslova osiguranja, računovodstva i revizije. Udana je i majke dvoje djece. Mediji prenose i da je bila savjetnik Ivice Dačića.

Radoslav Vujačić, bivši direktor Azotare i zamjenik generalnog direktora Srbijagasa

Protiv Vujačića u akciji Rezač podnijeta je kaznena prijava jer se on već nalazi na izdržavanju kazne zatvora. Podsjetimo, bivši zamjenik generalnog direktora Srbijagasa, osuđen je 8. srpnja 2013. u Višem sudu u Novom Sadu na 18 mjeseci po robije zbog toga što je, vozeći sa 1,9 promila alkohola u krvi, 22. kolovoza 2010. godine pregazio i ubio dječaka Milana Lutovca (15).

radoslav-vujačić

Privođenje Radoslava Vujačića

Vujačić je inače i bivši predsjednik UO “Azotare” iz Pančeva, a inače uhićen je 11.juna 2013. zbog sumnje da je sudjelovao u nezakonitoj prodaji 70.000 tona regresiranog mineralnog gnojiva, čime je proračun Srbije oštećen za više od 4,5 milijuna eura.

Vujačić je po struci diplomirani pravnik, oženjen je i ima dvoje djece. Značajan dio svoje profesionalne karijere proveo je radeći u Izvršnom veću Skupštine AP Vojvodine, gdje je proveo punih 18 godina. Sa mjesta tajnika IVV odlazi na funkciju pomoćnika generalnog direktora republičke Porezne uprave, odnosno direktora Regionalnog centra za Vojvodinu. Poslije toga, osnovao je privatnu agenciju za konzalting.

Još imena na popisu uhićenih …

Mediji diljem Srbije javljaju da su među uhićenima i tajnik za urbanizam i građevinske poslove Beograda Nenad Komatina, Dušan Protić bivši pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Dobrivoje Sudžum, bivši pomoćnik ministra trgovine Milosavljevića, Zoran Radoman pokrajinski Tajnik za financije, Radmila Spasić, predsjednik UO Delta investment, Irmenji Ferenc bivši predsjednik općine Ada, Bilicki Zoltan predsjednik općine Ada i drugi.

MP/Kurir.rs


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->