ANKETE ZA PREMIJERA: Unatoč aferama Plenković dobro stoji, porazni rezultati za Bernardića, na drugom mjestu jedna žena

svibanj 20, 2018 maxportal
Share Button

Istraživanje Dnevnika Nove TV otkriva da 26,2 građana smatra da su ‘svi podjednako krivi za aferu Hotmail.Martinu Dalić najodgovornijom osobom smatra 19 posto ispitanih  15,2 posto Andreja Plenkovića, a 7,5 posto ispitanika smatra da su podjednako odgovorni Martina Dalić. Ostale članove skupine koja je radila na Lex Agrokoru najodgovornijima smatra  6,2posto

Da je odgovoran “Netko drugi”smatra 4,7 posto ispitanika , a 21,2 posto izjasnilo se kako ne može procijeniti.

O najvjerojatnijem ishodu afere Hotmail ispitanici imaju mišljenje: 74,1 posto ispitanika smatra da se ništa neće dogoditi i da će Vlada premijera Plenkovića nastaviti raditi s novim ministrom gospodarstva. 9 posto ispitanih smatra da će doći do pada Vlade, ostavke Andreja Plenkovića i novih izbora.

 Pad Plenkovićeve Vlade i formiranje nove koju će, bez novih izbora, predvoditi druga stranka koja dokaže da ima većinu, najvjerojatnijim ishodom smatra 5,9 posto ispitanika. 2,9 posto ispitanika smatra da će Plenkovićeva Vlada pasti, ali da će se formirati nova Vlada predvođena HDZ-om i to bez novih izbora. 3,3 posto ispitanika smatra da će ishod u aferi Hotmail biti nešto drugo, a njih 4,9 posto ne zna ili je “bez odgovora”.

Dnevnik Nove TV donosi i što ispitanici misle o tome tko bi od navedenih osoba bio najbolji kandidat za Premijera ako dođe do novih izbora? Ispitanicima su ponuđeni vođe vodećih parlamentarnih stranaka prema Crobarometru:

Da bi to bio Andrej Plenković smatra 20,4 posto ispitanika; 15,4 posto misli da bi najbolji izbor bila Anka Mrak Taritaš. Ivana Vilibora Sinčića kao najboljeg kandidata za Premijera vidi 13,1 posto ispitanika, a Božu Petrova 11,2 posto.

Da bi najbolji kandidat za premijera bio Milan Bandić smatra 7,8 posto, a da bi to bio Davor Bernardić smatra 4,2 posto ispitanika. 4,1 posto misli da bi najbolji bio “netko drugi”, a 23,9 posto ispitanika odgovorilo je “nitko od navedenih”.

 

NAPOMENA: 

Istraživanje za Dnevnik NOVE TV provela je agencija Ipsos, na slučajnom i nacionalno reprezentativnom uzorku od 567 građana Republike Hrvatske, 18. i 19. svibnja 2018. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%.

Komentari
Share Button

TAG