Bandić je zatajio prijem za masone! Ugostio je Veliku ložu Srba, Hrvata i Slovenaca

21 veljače, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić organizirao je prijam za masone s područja ex Jugoslavije koji su se  lipnju prošle godine okupili u Zagrebu u povodu obilježavanja stote obljetnice osnivanja Velike lože Srba, Hrvata i Slovenaca “Jugoslavija”.Povodom te obljetnice u Zagrebu su se sastali predstavnici velikih loža iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Skup je trajao tri dana, od 31. svibnja do 2. lipnja 2019. godine, te tri lože su potpisale i sporazum o obilježavanju obljetnice, a prvi skup je održan u Zagrebu.

Prijem koji je je za masone organizirao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić svakako treba gledati u kontekstu činjenice da je Bandićev branitelj bio Marijan Hanžeković (preminuo je u siječnju 2018. godine) i da je Hanžeković, tada šefa masone slože, za Bandića platio jamčevinu od 15 milijuna kuna kako bi se branio sa slobode.

O trodnevnom skupu masona u Zagrebu kratko je izviješćeno na stranici srpskim masona:

“Ovaj važni jubilej proslavljen je u izuzetno srdačnoj i bratskoj atmosferi uz prateći program i uz prijam kod gradonačelnika grada Zagreba”, objavljeno je na internetskoj stranci Regularne Velike lože Srbije drevnih, slobodnih i prihvaćenih masona.

Branko Rogošić, slobodni zidar iz Srbije, navodi da masone na kraju nije primio gradonačelnik, nego se u zadnji tren pojavila njegova pomoćnica.

Prijem za masone u palači Dverce/ Foto: Velike lože Srbije

Iako je raspored gradonačelnika Bandića i njegovih suradnika tih dana bio – kao i uvijek – ispunjen, o čemu je njegov tim redovno izvještavao na web-stranici, ovaj događaj iz palače Dverce nije zabilježen na službenim stranicama,

O tom događaju na stranici Regularne velike lože Srbije piše:

Delegacija Regularne Velike Lože Srbije, na čelu sa NUVM Bratom Lukasom Rasulićem, boravila je u Zagrebu od 31. maja do 02. juna 2019. godine na obeležavanju 100 godina od osnivanja Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca „Jugoslavija“.

Nakon objavljivanja protokola o proslavi 100 godina od osnivanja Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca „Jugoslavija“, koji su potpisale Regularna Velika Loža Srbije, Velika Loža Hrvatske i Velika Loža Slovenije, kojim je definisan redosled obeležavanja, održan je prvi skup tri Velike Lože u Zagrebu, u organizaciji Lože „Quatuor Coronati“ pod zaštitom Velike Lože Hrvatske.

Ovaj značajni jubilej proslavljen je u izuzetno srdačnoj i bratskoj atmosferi uz prateći program i uz prijem kod gradonačelnika grada Zagreba.

Na fotografiji koji su objavili masoni iz Srbije pozirali su veliki majstor Velike lože Srbije dr. Lukas Rasulić te veliki majstor Velike lože Hrvatske “Grof Ivan Drašković” dr. Slobodan Kuvalja.

Lukas Rasulić, Velike Lože Srbije, i Slobodan Kuvanja Velika loža Hrvatske. Kuvalja je inače Srbin rođen u Srpcu u Republici Srpskoj. / Foto: Velike lože Srbije

Ta hrvatska loža prva regularna masonska organizacija u Hrvatskoj, priznata i u inozemstvu. Osnovana je 1993. godine, a nakon smrti velikog Marijana Hanžekovića za šefa je izabran  Slobodan Kuvalja. Zamjenik mu je Boris Vucelić, a tajnik Dragutin Lovrenčić.

 

Da je upravo to masonsko udruženje jedino regularno, tvrdi se posljednjih dana otkako je u javnost dospjela afera o navodnom medijskom reketu kojem je bio izložen poznati oftalmolog i mason dr. Nikica Gabrić. U Hrvatskoj, kao i u drugim državama, postoji cijela zbrka oko masonskih udruga.

Šefovi masonskih lože Slovenije, Hrvatske i Srbije/ Foto: Velike lože Srbije

Dobri poznavatelji djelovanje te organizacije kažu da svaka zemlja ima zapravo samo jednu ložu koja je regularna i koju priznaju druge velike lože te Velika loža Engleske. Navodno u Hrvatskoj postoji više od deset masonskih loža, ali u registru udruga postoje tri koje u svome nazivu imaju riječ loža, a koje promiču slobodnozidarski svjetonazor. Dvije su u Zagrebu, jedna u Rijeci.

Tako se navodi da je Bojan Šober predsjednik Velike lože Hrvatske sa sjedištem u Rijeci te da je njegov zamjenik Damir Sila-Zih. Predsjednik prije tri godine registrirane Velike lože “Croatia” u Zagrebu je Damir Pokupec.

Najstarija masonska loža, ujedno ona koja se smatra jedinom priznatom jest ona osnovana 1993. – Velika loža Hrvatske “Grof Ivan Drašković”.

Njezin veliki meštar do smrti je bio odvjetnik Marijan Hanžeković, nakon čega je šef slobodnih zidara postao liječnik Slobodan Kuvalja. U ovoj su loži navodno i utjecajni političari i intelektualci.

Dr. Nikica Gabrić veliki je meštar Velikog Orijenta Hrvatske, udruge registrirane 2017. godine. Njezin je utjecaj s vremenom rastao, pogotovo kada je godinu nakon osnutka dr. Gabrić preuzeo vodstvo od IT stručnjaka iz Srbije Zorana Vojnića Tunića koji ju je osnovao.

Veliki orijent u početku je okupljao ljude iz svih sfera javnog života, pogotovo nakon što je Gabrić pristupio udruzi. No kada je preuzeo njezino vodstvo, došlo je do raskola, i oni koji su otišli pokušali su se organizirati u novu masonsku udrugu.

Foto:Loža

Iz riječi sada već bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, jasno je da se i on priklonio drugoj opciji.

Kkad je afera buknula, Jelenić je kazao da je početkom ožujka 2018. godine pozvan pristupiti udruzi koja se bavi slobodnim zidarstvom, a kojoj tada nije bio na čelu Nikica Gabrić. Nakon što je primljen u udrugu građana Veliki Orijent, sudjelovao na još jednom sastanku te udruge koju je, zajedno s još nekolicinom članova, napustio u listopadu iste godine, i to nakon što ju je preuzeo Nikica Gabrić.

– Od kraja ožujka 2018. pa do danas, zbog brojnih poslovnih obveza ni na koji način ne sudjelujem ni u radu udruge Nikice Gabrića iz koje sam istupio, a ni u radu novoosnovane udruge – kazao je bivši glavni državni odvjetnik, ne navodeći kako se ta novoosnovana udruga zove.

Časopis hrvatskih masona LOŽA – Veliki Orijent Hrvatske

Što se pak tiče samog osnutka Velikog Orijenta Hrvatske, u jedinom broju magazina koji je ta organizacija izdala, a koji se zove Loža, utemeljitelj Zoran Vojnić Tunić napisao je:

“Utemeljenje VOH-a bilo je izvedivo samo na jedan jedini mogući način, na način da se hrvatskim slobodnim zidarima vrati dostojanstvo, isprave učinjene povijesne nepravde, te u konačnici da se vrati Svjetlost s mjesta na koje je odnijeto 1919. godine.

Svijetlo je unio Veliki majstor Velikog Orijenta Srbije (VOS) – Orijent Beograd, mr. Dušan Vukić.

Po izvršenom instaliranju i unosu Svjetlosti u Veliki Orijent Hrvatske, pristupilo se i instaliranju mene kao utemeljitelja i prvog Velikog majstora Velikog Orijenta Hrvatske na mandat od godinu dana, kao i Predsjednika Velikog Senata Velikog Orijenta Hrvatske, Uvaženog i milog Brata Vladimira Šalića.

U magazinu Loža opisano je formiranje loža koje su u sastavu Velikog Orijenta Hrvatske. To su Velika loža Stup mudrosti, Velika loža Stup ljepote, Velika loža Stup snage i Velika loža Libertas. Na čelu su im veliki majstori Rajko Vučković, Damir Jandrašek, Hrvoje Kolarić i Mirko Kostelac, objavljeno je u Loži.

U magazinu Loža  objašnjeno kako se biralo mjesto na kojem će biti masonski hram. Izbor je pao na zagrebačku Heinzelovu ulicu:

“Novi Hram kao centralno mjesto okupljanja, učenja i rada mora zadovoljiti potrebe VOH-a na duži vremenski period, što je dodatno otežalo izbor lokacije i samog prostora. Od više ponuđenih prijedloga izabran je prostor na adresi Heinzelova ulica 44 u Zagrebu. Pristupilo se uređenju prostora i doprinosom Braće Hram je izgrađen u vrlo kratkom vremenskom roku. Kako je VOH vratio Svjetlost u Orijent Zagreb te izgradio prvi vlastiti Hram, donijeta je odluka da se Hram Velikog Orijenta Hrvatske nazove Svjetlost“, piše u Loži.

Na zgradi je vidljiv je znak slobodnih zidara – trokut i šestar.

M. marković/ Foto: Loža

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •