Malo je poznato da je Brkić bio ranjen u “Bljesku”. Danas je zanimljivom objavom odao počast braniteljima

svibanj 1, 2019 maxportal
Share Button

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić danas se oglasio na svom Facebook profilu kako bi odao počast braniteljima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.‘Operacija Bljesak uvijek nas podsjeća – i dok je srca, bit će i Kroacije!

Na 24. obljetnicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije “Bljesak” s dubokim poštovanjem i zahvalom prisjećamo se svih branitelja, koji su dali svoje živote za slobodnu i neovisnu Lijepu našu. Sjetimo se svih onih koji su slijedili svoje snove i puna srca borili se za Hrvatsku kakvu su oni sanjali. Sjetimo se i žrtve članova njihovih obitelji, koje i danas tragaju za svojim najmilijima.

Ti mladi ljudi nisu žalili ničega boreći se i čuvajući jedni druge, žrtvovali su se za SVOJU ZEMLJU i za SVOJ NAROD. Danas je vrijeme kada se moramo boriti još više i još jače zbog nedosanjanih snova naših PRADJEDOVA, DJEDOVA i OČEVA o neovisnoj Republici Hrvatskoj. Naša je dužnost i trajna obveza nikada ne zaboraviti žrtvu hrvatskih branitelja i učiniti sve da se njihova bezuvjetna ljubav prema Domovini prenese i mladim generacijama, koje su naša budućnost i koje trebaju nastaviti njihov put za ponosnu, bolju i jaču Hrvatsku.

Neka nam veličina vojno-redarstvene operacije “Bljesak” bude pokazatelj u svjetliju budućnost svih nas te neka nas podsjeti na stihove Antuna Gustava Matoša:

Majko, audiant reges! Regnum regno non praescribit leges

I DOK JE SRCA, BIT ĆE I KROACIJE’, napisao je Brkić na Facebook profilu.

I sam Milijan Brkić bio je tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak ranjen.

Prvog dana operacije Bljesak on je pretrpio jednu, tada je mislio lakšu ozljedu, kada ga je odbacila detonacija kumulativne granate RPG-a, koja je eksplodirala neposredno pored njega.

Tek 2015., nakon što mu je pozlilo na Kornatima, liječnici su u Šibeniku i na Rebru utvrdili kako su ti njegovi zdravstveni problemi posljedica te eksplozije u Bljesku.

Brkić je, što je uobičajeno u njegovim objavama, ovaj put citirao antologijsku domoljubnu pjesmu “Pri svetom kralju” Antuna Gustava Matoša, objavljenu 1910. i stihove “Majko, audiant reges! Regnum regno non praescribit leges”.

Izjava “Regnum regno non praescribit leges” ( ″Neka čuju kraljevi: Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone”), postala je značajna za hrvatsku povijest nakon što ju je, kao šef hrvatskog parlamentarnog izaslanstva na zasjedanju zajedničkog (Ugarsko – Hrvatskog) Sabora u Budimu 1790. izrekao hrvatski ban, grof Ivan Erdődy. Tom izjavom odbio je Hrvatsku podrediti Mađarskoj.

Predstavnici Hrvatskog sabora odlučno stavili do znanja da je Hrvatska samostalna država, s vlastitim zakonima, a te Erdődyeve riječi postale su jedno od općih mjesta hrvatskog nacionalizma i hrvatskog nacionalnog osjećaja.

Manje je važno što je Matoš tu izjavu pogrešno povezao s banom Tomom Erdödyjem ( Tomo Bakač) koji je 1593. porazio Turke kod Siska (“In Deo vici”) i čija se nadgrobna ploča također nalazi u zagrebačkoj katedrali.

Riječi Regnum regno non praescribit leges izrekao je i prvi predsjednik samostalne Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman u svojem znamenitom govoru prigodom konstituiranja Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Pri Svetom Kralju

Matiji Lisičaru

Prozor Stjepanovog Doma
Priča gotski san.
Modri tamjan i aroma
Puni sveti stan.

Stanac kamen, hrabri Toma
Erded, Bakač ban,
Heroj sisačkoga sloma
Sja k’o onaj dan.

U katedralu, kad su teške noći,
Na Banov grob zna jedna žena doći
S teškim križom cijele jedne nacije,

A kip joj veli: Majko, audiant reges:
Regnum regno non praescribit leges,
I dok je srca, bit će i Kroacije!

M. Marković/Foto:Facebook

 


Komentari
Share Button