Brođani i dalje bez vode, Duspara optužuje: ‘Da, bilo je sukoba s ministrom! Ovdje se vode zakulisne igre!’

travanj 3, 2018 maxportal
Share Button

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara potvrdio je za HRT da se jučer sukobio s ministrom Tomislavom Ćorićem jer je došao rješavati probleme u tom gradu, a gradonačelnka nije obavijestio.Nezadovoljan provedenom sanacijom i izostankom analize uzoraka onečišćenog tla, slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara angažirao je neovisnu analizu zagađenog tla te je najavio da će isto učiniti i s vodom s izvorišta koje je bilo glavni opskrbljivač vode za Slavonski Brod i okolicu.

“Ovo je trebalo obaviti već u srijedu, a oni to obavljaju 6-7 dana kasnije. Nisu odrađeni nalazi prvog dana. Ovdje imamo puno pravo reći da se taji što se dogodilo na terenu. Normalno je da Crodux kaže da to nije istina, ali zašto onda danas rade sve ovo”, rekao je Duspara, koji je po strani pratio razvoj događaja na mjestu incidenta.

O trenutnom stanju u Brodu je rekao:

“Dosta je kompleksna situacija i ovaj problem nije jednostavno riješiti. No ja se nadam da ćemo zajedničkim snagama uspjeti osigurati pitku vodu za 90.000 stanovnika Slavonskog Broda i ovih šest općina koje su pogođene ovom havarijom”, kazao je Duspara.

Na pitanje može li potvrditi da je jučer bilo sukoba s ministrom, Duspara je kazao:

“Sukoba je bilo. Mislim da nije u redu da se ne obavijesti i gradonačelnik, kada su već pozvani svi – načelnik općine Sikirevci, direktor Vodovoda Vinkovaca i još dosta ljudi. Mislim da bi bilo normalno da, kao gradonačelnik grada šestog po veličini u RH, koji je pogođen ekološkom katastrofom, da sam pozvan na taj sastanak.

Razmejre katastrofe

Posebno zato što se radi o sudbini građana Slavonskog Broda i  što se radi o jednom vodocrpilištu koje je protuzakonito od Hrvatskih voda prebačeno u vlasništvo vinkovačkog vodovoda”, istaknuo je Duspara.

Govoreći o razmjeri katastrofe slavonskobrodski gradonačelnik kazao je da su u bunarima otkriveni ugljikovodici.

“Na svim mjernim mjestima po gradu gdje su uzimani uzorci su ugljikovodici. Pitanje je koliko će to trajati. To može završiti za 15-20 dana, a može trajati i puno duže. Najgori scenarij je da nam tvornica vode izađe iz funkcije, odnosno da ju moramo zatvoriti. Tvornica je u vrijednosti od 100 milijuna kuna. U njoj se prerađuje voda iz bunara. Ovako se nešto nije dogodilo nigdje u Republici Hrvatskoj”, napomenuo je Duspara.

“Kasni se sa sanacijom”

Rezultati ispitivanja vode još uvijek nisu stigli. Nemamo zadnja dva dana rezultate ispitivanja vode. S pravom ljudi postavljaju pitanje da li se nešto skriva od građana Slavonskog Broda. Molio bih, ako Zavod za javno zdravstvo ima rezultate, da to podijeli sa Stožerom i građanima Slavonskog Broda”, dodaje.

“Jutros je bilo živo na mjestu ekoincidenta. Pojavili su se bageri i vatrogasci iz Našica pa ćemo vidjeti što se tamo događa. Tamo je i inspektorica. Vidjet ćemo hoće li se ozbiljnije pristupiti sanaciji. Mislim da se kasni sa sanacijom. Pravu sanaciju trebalo je obaviti 28. ožujka kada se i dogodila. Katastrofa bi sigurno bila manja nego što je sada”, izjavio je Duspara.

“Još se ne znaju posljedice zagađenja tla. Nismo dobili nalaze. To isto nije normalno u 21. stoljeću. Bez obzira bilo to 100 litara benzina ili par tisuća litara. Činjenica je da je tlo zagađeno i da smo tu informaciju morali dobiti. Najgora je stvar što je to preblizu naših bunara i tvornice vode”, kazao je gradonačelnik Slavonskog Broda.

Izjavio je i da posjeduje rezultate analize iz veljače u kojima ne postoje ugljikovodici.

MP/foto:pxll

Komentari
Share Button