CAPAK: ‘Dobio sam stotinjak mailova od ljutih mladenki!’ Mladoženje nije spomenuo

srpanj 8, 2020 maxportal
Share Button

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) rekao je kako se već razgovara o povećanju vremena za posjet roditelja djeci u bolnice. Do sada je to bilo 15 minuta, a to kratko vrijeme su brojni roditelji osudili.– Neka roditelji razmišljaju u tom smjeru da mi već razgovaramo o tome da tu situaciju promijenimo, da bolnice stvore uvjete da je to moguće napraviti bez nekog velikog rizika ulaza virusa u zdravstvenu ustanovu – rekao je Capak u Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u.

Istaknuo je kako je karantena dobra, ali je neodrživa i ne može dugo trajati. Poručio je da bismo se zato trebali naviknuti na suživot s virusom i držati se mjera.

Što se tiča porasta novooboljelih, Capak je istaknuo kako se značajan porast pojavio u cijeloj Europi kada su zemlje počele popuštati mjere.

– Sad je jako bitno da što ranije otkrijemo izvor zaraze, nekoga tko je zaražen, bolestan i da njegove kontakte stavimo u samoizolaciju, a njega izoliramo da ne može dalje širiti virus. Ako u tome budemo uspješni, držat ćemo stvar pod kontrolom. A nadamo se da ćemo biti uspješni – rekao je Capak.

Na pitanje o restrikcijama i mjerama, Capak je rekao kako nikada nije rekao da će zabraniti vjenčanja.

– Govorio sam samo o strožim mjerama – objasnio je i dodao da je već dobio stotinjak mailova od ljutitih mladenki i organizatora vjenčanja.

– Neki su pristojni pa apeliraju, a neki su bezobrazni, prijeteći i tako dalje, rekao je Capak. Mladoženje nije spominjao.

Capak je komentirao i situaciju na granici sa Slovenijom i rekao da se držimo na sredini žute liste.

Što se tiče mogućnosti uvođenja obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, Capak je rekao kako misli da maske treba zadržati u područjima gdje više ljudi boravi u zatvorenim prostorima duže vrijeme.

– O tome se razgovara – rekao je Capak.

Dodao je da tijekom epidemije nisu donosili zabrane ni kažnjavali ljude te da još uvijek misle da su najbolja mjera edukacija i upozoravanje, ali da će u slučaju potrebe razgovarati o postroženju i kontroli nošenja maski.

R.I. /Foto:pxll

 

Komentari
Share Button