Crna Gora se priprema: Kraj graničnog prijelaza niče šatorsko naselje za prihvat 2.000 migranata

listopad 2, 2015 maxportal
Share Button

Crna Gora se priprema za prihvat do  2.000 migranata dnevno. Pripremljeno je tisuću šatora, dvadesetak autoprevoznika i 600 ljudi.Postoji mogućnost da dođe do preusmjeravanja migranata, pa bi se i Crna Gora mogla suočiti sa scenarijom viđenim u državama regijea, piše u Informaciji o postupanju nadležnih organa i institucija u slučaju većeg priliva migranata i izbjeglica u Crnu Goru.

Prema pisanju tamošnjih medija priprema se šatorski kamp gdje bi bile smješteni prvi migranti iz Sirije, Afganistana, Iraka, Libije, Eritrije, Pakistana, Somalije i drugih zemalja.

“Dvadesetak kilometara od Podgorice, u dijelu Nikine uvale u blizini graničnog prijelaza Božaj, proteklih dana je raščišćen zapušteni asfaltni put koji vodi do prostrane ravnice gdje će, u slučaju potrebe, biti postavljeni šatori i kontejneri za prihvat migranata”, piše portal Vijeste.me

Nadležne podgoričke službe postavile su i veliki broj visokih stupova sa reflektorima, a u naredna dva dana trebalo bi da se obavi i tamponiranje dijela puta od stotinjak metara, kako bi autobusi s izbjeglicama i kamioni s hranom i drugim potrebama nesmetano mogli stići do odredišta.

Trebao bi biti adaptiran i zapušteni objekt na lokalitetu Krenze, a procjenjuje se da bi na ovoj lokaciji crnogorske vlasti mogle privremeno osigurati utočište za oko 2.000 osoba.

Ministrica rada i socijalnog staranja Crne Gore Zorica Kovačević potvrdila je da je sve spremno za prihvat izbjeglica i migranata.

“Tisuću šatora, dvadesetak autoprevoznika i 600 ljudi spremno je prihvatiti, evidentirati i migrante transportirat do granice s Hrvatskom, kako bi nastavili put dalje u Zapadnu Evropu. Bitno je da znamo tko sve ulazi u zemlju, ali i to da migranti budu dočekane i ispraćene humano i ljudski “, navela je Kovačević.

Kovačević je objasnila da iskustvo koje imaju i Srbija i Hrvatska ukazuje na to da kamp treba napraviti uz granicu, a odatle osigurati autobuse za transport dalje. Prema njezinim riječima, za nekih sedam-osam sati može da se organizira kamp u kojem će se voditi evidencija i registracija, pružati zdravstvena zaštita, a bit će rješenja i pitanja poput toaleta i komunalnog otpada.

Za pohvalu je, naglasila je Kovačević, odnos građana čija su imanja uz granicu koji ne traži nikakvu nadoknadu i ustupaju zemljište na korištenje za organizaciju privremenog kampa.

Direktor Uprave za migrante i azilante Željko Šofranac prethodno je naveo da od početka migrantske krize vlada pomno prati situaciju, kako bi bili spremni za mogući transfer izbjeglih osoba preko Crne Gore.

D. Lukić/foto:P. Tomović

Komentari
Share Button