DRAMA U SKUPŠTINI: Branko Lustig neće protiv Tita, Bandić uvodi igrača s klupe

srpanj 10, 2017 maxportal
Share Button
Sjednica Skupštine Grada Zagreba, koja je trebala biti održana u 10 sati, odgođena je za 13 sati zbog nedostatka kvoruma, na prijedlog ministra uprave Lovre Kuščevića.Iako je manjak kvoruma formalni razlog, onaj stvarni leži u činjenici da još uvijek nije potpisan sporazum triju stranaka (BM 365 – HDZ – lista Brune Esih) koje bi trebale činiti tanku većinu od 26 zastupnika

Planirana sjednica kasnila je 15 minuta, nakon čega su zastupnici krenuli napuštati skupštinsku dvoranu da bi netom poslije toga stiglo pojašnjenje odgode. Kvorum je srušen jer se zastupnici triju navedenih opcija nisu pojavili na početku sjednice u glavnoj dvorani.

Tijekom cijelog jutra u izdvojenoj dvorani sjedili su posebno zastupnici iz stranke Milana Bandića dok su u sobi pored trajali pregovori u trokutu BM 365 – HDZ – Bruna Esih.

Iako službene potvrde za to nema, neslužbeno se može čuti da još uvijek nema 26 potpisa na papiru koji garantiraju da će se maknuti ime Trga maršala Tita, što je glavni uvjet liste Brune Esih za sklapanje sporazuma i skupštinske većine. Čiji potpis nedostaje, jutros je bilo nemoguće doznati, ali neslužbene informacije govore da fali onaj producenta Branka Lustiga iz stranke BM 365.

Lustig je u petak kazao kako će najvjerojatnije dati svoj potpis, ali danas u Skupštini nije viđen. Nakon njegove izjave u petak uslijedilo je otvoreno pismo glumca Vilija Matule iz platforme Zagreb je naš, u kojem ga je iz niza razloga pozvao da to ne učini.

Danas Lustig pak za tportal tvrdi da on neće ni biti zastupnik u Skupštini i da nije zainteresiran za to da se promijeni ime Trga maršala Tita.

‘Nisam zainteresiran za to da se promijeni ime Trga. Potpisao sam da imam zamjenika u Skupštini, ja to neću biti. Prestar sam ja za to’, kazao je Lustig. Upitan zašto je onda uopće bio na Bandićevoj listi, kazao je kako je taj dan ‘bio dobre volje’.

‘Još u subotu sam odlučio da neću potpisati i da neću biti u Skupštini’, naveo je Lustig.

No, u cijeloj priči nešto ne štima jer se na popisu zastupnika koji su novinari dobili jutros, na njemu je Lustigovo ime, a ne njegova zamjenika.

Nakon neuspješnog konstituiranja sjednice oporba je likovala:

 

‘Još jedna odgoda sjednice pokazuje da nema sreće u koaliciji između Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića. Možda i oforme većinu do 13 sati, ali je pitanje koliko će ona trajati. Riječ je o koaliciji drvenog željeza i tu nema sreće’, kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Za Mateja Mišića iz SDP-a ovo je dokaz neuspješne političke trgovine.

‘Petnaest minuta je 25 zastupnika čekalo da sjednica počne, a s druge strane pregovori i trgovina još uvijek su trajali. Ovo je sramota i SDP neće podržati predsjednika Skupštine koji bude predložen’, kazao je u ime kluba SDP-a Mišić.

MP/foto:pxll

 

 Komentari
Share Button