Esih otkrila što su ispregovarali s Bandićem

srpanj 10, 2017 maxportal
Share Button

Konstituirana je Gradska skupština Grada Zagreba. Za predsjednika je izabran HDZ-ov Andrija Mikulić, većinu 26 od 51 zastupnika čine tri stranke: BM 365, HDZ i NHR Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.Neposredno prije početka sjednice potpisan je sporazum o suradnji između Bandića, HDZ-a i stranke Brune Esih. Oni čine većinu od 26 zastupnika. Potvrđeno je da umjesto Branka Lustiga u Skupštinu ulazi Vjekoslav Jeleč.

Iako sporazum koji su potpisali u cijelosti još nije prezentiran javnosti, neke njegove dijelove otkrila je Esih. Tvrdi da u njemu nema točke koja se tiče izmjene Trg maršala Tita, već da su u njemu zajedničke programske točke.

“Najznačajnija točka na kojoj smo inzistirali to je da svi oni koji su u njemu zadržavaju svoj politički identitet i da se ima pravo zalagati se za ostale programske točke za koje su se zalagali tijekom kampanje”, kazala je Esih.

Navela je da je njezin klub zastupnika prema sporazumu dobio predsjedanje četirima skupštinskim odborima.

“Dobili smo Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova, Odbor za obrazovanje i sport, Odbor za prostorno uređenje i Odbor za međugradsku i međunarodnu suradnju”,  kazala je Esih.

Dodala je da uz osnovni sporazum postoji i onaj interni između stranaka, koji je bio preduvjet da se potpiše osnovni. Interni sporazum je taj koji je regulirao izmjenu imena Trg maršala Tita.

‘Ovo ne bih nazvala koalicijom nego sporazumom o programskoj suradnji. U sporazumu se puno točaka preklapa pa je teško reći čija ideja. Tu je niz komunalnih tema, upravljanja imovinom gardom, izgradnja dječje bolnice…’, kazala je Esih.

Zlatko Hasanbegović naveo je da se u svakom trenutku mogla složiti alternativna skupštinska većina.

‘Većina je mogla biti drukčija. Oni koji su sada nezadovoljni temeljem vrijednosti koju su zastupali, ako je Tito bio zadnja točka obrane, mogli su biti većina i spriječiti izmjenu imena za koju očekujemo da će se uskoro dogodi’, kazao je Hasanbegović.

MP/foto:pxllKomentari
Share Button