FOTO: Tajne službe prate Kotromanovića jer sumnjaju da rasprodaje obalu Rusima!

28 studenoga, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

TAJNI agent ozbiljne obavještajne agencije, nazovimo ga Sergej, jer pokriva ”ruke interese u RH” zabilježio je 12. i 13. studenog 2015. godine sastanak Ante Kotromanovića, ministra obrane RH s “ruskim faktorima” u Hrvatskoj u restoranu Meduza na Lošinju.Kotromanović sa suprugom i kćeri na Lošinju je boravio od 12. do 14. 11. 2015. godine. Bilo je samo dan nakon sastanka Zorana Milanovića i Drage Prgometa u njegovom “betlehemski” osvijetljenom stanu u elitnom dijelu Zagreba.

Kotromanović je na Lošinj stigao 12. studenog 2015. oko 14 sati i smjestio se u hotel Punta. Ministar i njegova obitelj nisu se u hotelu prijavili na svoje ime. Uzeli su dvije sobe i to jednu na ime direktora hotela Roberta Becića, u kojoj je boravio ministar sa suprugom te drugu sobu na ime šefice recepcije Jelene Urević u kojoj je boravila njihova kći.ak 8

Sponzor ministrova putovanja na Lošinj bio je Mihajlo Perenčević, predstavnik ruskog kapitala u Jadranka Hotelima Lošinj i zainteresirani kupac vojarne “Kovčanje” na Lošinju.

BETA ulaganje iza koje stoje ruski investitoru, a koji imaju većinski udio u grupaciji Jadranka, sredinom 2012. godine poslali su pismo namjere MORH-u i ministru Kotromanoviću za kupnju vojarne “Kovčanje” na Lošinju

Za vrijeme boravka na Lošinju ministru je na raspolaganju bio Perenčević, službeno vozilo hotela i otvoreni računi u svim objektima za njega, suprugu i kći.

Dan nakon dolaska na Lošinj Kotromanović i Perenčevi, u pratnji još jedne osobe, posjetili su vojarnu Kovčanje. Dan kasnije njih dvojica družili su se na ručku u restoranu Veli Žal.

Na  Lošinj je Kotromanović stigao službenim avionom Jadranka Hotela Beechacfarf Kig Air 90, reg-oznaka 9A-ST, a istim avionom se vratio u Zagreb gdje je sletio oko 17 sati.

O razlogu boravka na Lošnju tajni agent piše: Radi se o prodaji vojarne Kovčanje ruskim ulagačima. Kotromanović je s Rusima na ovu temu već više puta razgovarao, a ovom oprigodom Perenčeviću je jasno dao do znanja da je on (Kotromanović) odradio prvi dio posla, da je s načelnikom Glavnog stožera generalom Dragom Lovrićem dogovorio da vojarnu Kovčanje Dugoročim planom razvoja Hrvatske vojske proglase neperspektivnim vojnim objektom, čime je uklonio prvu prepreku da ona može biti prodana.

Prema dostupnim podacima vojarna Kovčanje za vrijeme bivše JNA bila je ratna luka s posebnim statusom za obranu Kvarnera i Luke Rijeka, a u Hrvatskoj  prvobitna namjera joj je bila strateška pozicija obalne straže s ciljem zaštite Kvarnera, Luke Rijeka i budućeg LNG terminala.

Pozicija vojarne Kovčanje uklapa se i u strateške inicijativu Baltik-Jadran, te navedenom inicijativom vojarna Kovčanje postaje strateška točka i komparativna prednost za izgradnju LNG terminala.

Nejasni su elementi temeljem kojih je ministar obrane Kotomanović i general Lovrić donijeli odluku da se vojarna Kovčanje proglasi neperspektivnom. Postavlja se pitanje je li u ovom slučaju preovladao isključivo materijalni interese nauštrb nacionalne sigurnosti. ak 1

Nakon što su Rusi iskazali interes za kupnju Kovčanja i ponudili 200 milijuna eura, Kotromanović je tražio da cijenu povećaju za 20 posto uvjeravajući Perenčevića da će Vlada u teškoj ekonomskoj krizi lakše prihvati takvu cijenu koja bi, u konačnici iznosila  240 do 250 milijuna eura, a on bi se mogao pozicionirati kao dobar pregovarač koji je Rusima digao cijenu za 40 milijuna eura.

Drugi dio lobiranja Rusa odnosio se na kandidaturu Mladena Pejnovića kao kandidata za mandatara nove SDP-ove Vlade, u koaliciji s MOST-om te da mu preko svojih veza osigura potporu što će Rusi znati cijeniti. Kotromanović je Rusima obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći.

Sergej je objasnio da je troškove  putovanja i boravka ministra obrane i njegove obitelji na Lošinju podmirili Jadranka Hoteli Lošinj, odnosno ruski investitori i kandidati na kupnju vojarne Kovčanje.

Ministar Kotromanović nije prvi put o trošku rusa boravio u vojarni Kovčanje. Još u rujnu u istom je društvu boravio na Lošinju. s tim da je  Perenečviću i Kotromanović društvo tada činio i Mladen Pejnović, ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Za Pejnovića je više puta objavljeno da je bivši agent KOS-a, s višegodišnji stažom u Moskvi, kojemu je Milanović povjerio na upravljanje (rasporadaju) državne imovine vrijedne oko 32 milijarde eura.

Nakon razgovora s Kotromanovićem Mihajlo Perenčević je otputovao u Moskvu.

M. Marković/foto: privatni arhiv

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •