GONG tvrdi da je otkrio botove HDZ-a. One SDP-a i Možemo nisu spomenuli. Evo ih

4 ožujka, 2024 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kako se primiču parlamentarni i EU izbori stranke (i njihove ispostave) grade bolje startne pozicije za trenutak kad se odredi datum izbora. Datum izbora za EU parlament su poznati ( 9. lipnja), a sve upućuje na to da će se parlamentarni održati u svibnju.



Hina je jutros emitirala tekst iz pera ljevičarskog aktivista Miroslava Edvina Habeka da je udruga  GONG ( Građani organizirano nadgledaju izbore) upozorila na HDZ-ove botove i manipulacije na društvenim mrežama.

Iako se predstavlja kao neovisna i nestranačka udruga, GONG je naglašeno ljevičarska udruga koja funkcionira kao ispostava SDP-a, (  kasnije i Možemo) ekipirana od trećerazrednih kadrova koji nisu uspjeli doći na listu za Sabor ili za lokalne izbore.

Hina piše da je na dan početka opće primjene EU Akta o digitalnim uslugama, u Zagrebu 17. veljače održan prosvjed oporbenih stranaka nakon čega je, ističe se u Gongovoj analizi, HDZ  ”objavama na službenoj facebook stranici opoziciju izvrijeđao kao ‘natražnu ljevicu’, ‘razularene bijesne revolucionare’ i ‘rusofile’”. Iza tih uvreda, tvrde u Gongu, stoje HDZ-ovi botove

U Gongu dodaju da je HDZ time zapravo ponizio i sve građane i građanke koji su podržali prosvjed te su te objave bile popraćene s velikim brojem ‘lajkova’ HDZ-ovih pratitelja. No, iza tih lajkova, ističu u Gongu, zapravo su “stranačkim botovima – lažni profili s ukradenim profilnim fotografijama”.

U Gongovoj analizi dodaje se i kako ti botovi, kao programi koji automatizirano izvršavaju zadatke s ciljem imitiranja ljudske aktivnosti, “daju podršku HDZ-ovom vrijeđanju opozicije i manipulaciji građanima u superizbornoj godini”.

“Gongovo istraživanje pokazalo je da vladajuća stranka koristi botove kako bi se stvarao lažni dojam podrške HDZ-ovim objavama u kojima vrijeđaju opoziciju i prosvjednike. Ova nepoštena praksa ne samo da je zavaravajuća za hrvatske građane i građanke, nego je i suprotna politikama Europske komisije, koja nastoji urediti platforme kako bi se izbjegle upravo ovakve i slične manipulacije, lažni angažmani i dezinformacije”, kazala je za Hinu izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

Dodala je i kako su se upravo zbog vrijeđalačke komunikacije, ali i činjenice da su vladajuća stranka, bavili HDZ-om kada su naišli na njihove botove.

Lažni profili nastavljaju operirati

“Što možemo očekivati od nekih rubnih političkih aktera ako HDZ na facebooku vrijeđa opoziciju i građane kao natražne, proturazvojne, rusofile, štetočine, komesarke, a napada i civilno društvo? I pritom zavaravaju građane jer simuliraju podršku ovakvom diskursu kroz angažman botova”, zaključila je Ivković Novokmet.

I nakon objave analize autora Mateja Mikašinovića-Komše, Gong je pratio HDZ-ovu facebook stranicu i, kako tvrde, nastavak manipulacija i “prikrivanje tragova HDZ-ovih botova”.

“Nakon što smo je razotkrili kao HDZ-ovog bota, Jerko Jere Kotarac postao je Danijela Vrabelj. Isto tako smo utvrdili da Tino Topić Top nastavlja egzistirati kao Suzana Modrić, Tomo Toky Marinković se preobrazio u Darija Marića, Tomislav Tomo Raos se preimenovao u Tomislava Radoša, Ante Matić je postao Mate Anić, dok je stranica Hrvatski Sokol prekrštena u Sinovi ravnice”, ističu u Gongu.

Zaključili su i kako je, od 30 promatranih profila botova, njih 15 promijenilo naziv, dok je profilnu fotografiju promijenilo njih čak 18. 

Autor analize Mikašinović-Komšo objašnjava i zašto je HDZ-ov facebook pod Gongovim povećalom.

“Pregledom objava službenih facebook stranica političkih stranaka objavljenih u veljači 2024. uočili smo da se korištenje lažnih profila najznačajnije javljalo kod HDZ-a. Osim što su lažni profili pod njihovim objavama koristili ilegalno preuzete fotografije osoba s interneta, njihov je broj bio mnogobrojniji te su neki od njih nastali i prije godinu dana, a sada su se aktivirali uoči izbora”, kazao je.

Dodao je i kako lažni profili ne samo da lajkaju objave HDZ-a, već i u komentarima ispod veličaju rad Vlade, uz omalovažavanje drugih političkih stranaka.

“U slučaju ostalih političkih stranaka, nismo našli lažne profile u nekoj značajnijoj mjeri, kao ni dokaze njihova koordiniranog djelovanja, kao što je slučaj s HDZ-ovom službenom facebook stranicom”, kazao je.

Zaključio je i kako će Gong, u slučaju da to uoči, reagirati na svaki slučaj manipulacije javnošću putem lažnih profila, neovisno o tome od koje političke stranke dolazi, jer takvo ponašanje smatraju činom narušavanja integriteta i transparentnosti izbora. A u tome, ističe autor Gongove analize, prednjači upravo HDZ.

“Unatoč opetovanim pitanjima medija, HDZ ne preuzima odgovornost niti pokušava objasniti aferu s botovima i zašto se služi Vučićevim metodama, nego nastavlja s vrijeđalačkim diskursom koji nalikuje na jezik nekih prijašnjih mračnijih vremena, neprimjerenih liberalnoj demokraciji u srcu Europske unije, dok uočeni lažni profili nastavljaju operirati u njihovim objavama”, zaključuje Mikašinović Komšo.

Tko je i što je Gong?

Iz Gonga tvrde da su otkrili HDZ-ove botove. Ima ih, i jasno je da ih sve stranke koriste. No, zanimljivo je da botove SDP-a ili stranke Možemo nisu spomenuli.

Posebno je blesava Gongova ocjena da se “HDZ  služi Vučićevim metodama” naprosto jer je netočna. Vučićeva stranka imala je vojsku botova, njih 8.558  u srpnju 2023. uklonjeno je s Twittera. Na društvenim mrežama objavljeno je i preko 14 tisuća profila za koje tvrde da su radili po nalogu Vučića ili da su botovi. Osim Twittera uklonjeni su i s Facebooks, Instagram i TikTok.

Vučićevi botovi bili su važan dio medijske strategije njegove stranke, ljudi su ucjenjivani ( ili plaćani) da hvale Vučića i SNS i gade opoziciju.

Na Maxportalu smo imali konkretno iskustvo s Vučićevim botovima. U jednom danu stiglo nam je 398 prijava upućenih Facebooku, a u kasnijem postupku pred Nazornim odborom tvrtke Meta zastupao ih poznati odvjetnik, inače zastupnik SNS-a i čest gost Vučićevih medija.

Kao što HDZ-ovi botovi, kako tvrde u Gongu, objavama na Facebooku vrijeđaju opoziciju, tako  botovi SDP-a i Možemo vrijeđaju HDZ-e kao kriminalnu organizaciju, a vodeći se logikom Gonga, ponižavaju sve građane koji glasaju za HDZ.

Dolje ispod su botovi Možemo i SDP-a. Ako Gong poželi biti pošten, a ne isturena ispostava SDP-a  (i Možemo), fotografije im ustupamo besplatno.

Iz Gonga tvrde da su otkrili HDZ-ove botove, ali botove SDP-a ili stranke Možemo nisu spomenuli, a evo ih:

 

M. Marković/Foto: Facebook


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->