GORAN MARIĆ: Ostvareno je 430 milijuna kuna u proračun i 1,3 milijarde u investicije

travanj 10, 2018 maxportal
Share Button

Club Adriatic je prodan švicarskoj investicijskoj kompaniji Immo Invest  Partner za čak 54 milijuna kuna. Nakon dugo godina, pa čak i prijetnji mogućim stečajem, privatizacija te tvrtke uspješno je provedena.Ranijeg ovog mjeseca je potpisan ugovor između Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Valamar Riviere o prodaji i prijenosu 55,48 posto državnih dionica Hotela Makarska, koje će Valamar platiti 172,6 milijuna kuna.

Ministar Marić je tada kazao kako svi mogu biti zadovoljni s tom prodajom jer se osigurava investicija u Makarsku u vrijednosti 615 milijuna kuna.

Nakon toga je ubrzo i potpisan ugovor između Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP)  s predstavnicima dva mirovinska fonda, PBZ Croatia osiguranjem i Erste Plavim o prodaji i prijenosu 77,74 posto dionica crikveničkog Jadrana, za što je plaćeno 200 milijuna kuna uz obvezu dokapitalizacije dodatnih 200 milijuna kuna.

Ministar  državne imovine Goran Marić zadovoljan je prodajom Club Adriatica za 54 milijuna kuna, što ukupno čini ukupnih 430 milijuna kuna za državni proračuna samo na početku ovog mjeseca.

“Bitno je naglasiti  da je natječajem i ovim postupkom privatizacije Cluba Adriatic,  ostvaren  150 milijuna kuna veći financijski prihod za Republiku Hrvatsku u odnosu na prethodno pripremljen model. Jednako tako, Ministarstvo državne imovine, u postupku promjene modela, poništenja prethodne odluke  o strateškom partneru, postiglo sporazum,  s prethodno odabranim partnerom, o izbjegavanju sporova.

Bio je to zahtjevan, složen i osjetljiv  postupak koji po svom ishodu  može služiti kao akademski primjer našeg hrvatskog privatizacijskog iskustva. U trenutku ovakva uspješna okončanja, ostvareni model  predstavlja pravo svjetlo na putu i prostoru hrvatske bolne privatizacijske prakse. I svakako privatizacijski relaksirajući događaj na kojeg je Hrvatska čekala više od dva desetljeća.”

Zadovoljan je prihodom od prodaje državne imovine:

“Kao ministar iznio sam na početku godine najavu o razini prihoda od 500 milijuna kuna u proračun Republike Hrvatske i  milijardu kuna osiguranja investicija od prodaje četiriju turističkih društava, (Jadran Crikvenica, Hoteli Makarska, Club Adriatic, Maestral Dubrovnik).  Već sada, prodajom Club Adriatica, Jadran Crikvenica, Hotela Makarska, ostvareno je 430 milijuna kuna u proračun i obvezujućih 1,3 milijarde kuna u  investicijske projekte.”

Najavio je i sljedeće privatizacije:

“Do ljeta očekujemo natječaj  i ostvarenje  uspješne privatizacije  četvrtog turističkog društva Maestral Dubrovnik  i ostvarenje prihoda od 600 milijuna kuna proračuna te kao investicijski presedan, gotovo dvije milijarde kuna zajamčenih investicija u dva manja grada i jednu općinu.

Iz svega se  navedenog  nameće zaključak  da se u prijašnjim godinama, što više, desetljećima, upravljalo državnom imovinom prema ovakvoj odgovornosti i predlošcima, Hrvatska  bi  danas bila barem 30 posto manje zadužena”, kazao je ministar Goran Marić.

M.M. Foto:pxll

Komentari
Share Button