Hasanbegović održao sat povijesti i šutnuo Tita iz Zagreba. Protiv jedino Rada Borić

srpanj 21, 2017 maxportal
Share Button

Odbor  za imenovanje naselja, ulica i trgova Skupštine Grada Zagreba danas je odlučio da se Trg maršala Tita preimenuje u Trgu Republike HrvatskeZa preimenovanje su bili predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović, njegov kolega iz stranke Neovisni za Hrvatsku Tomislav Jonjić, Dragica Nikolić iz BM 365 i Ivan Ćelić iz HDZ-a. Rada Borić iz platforme Zagreb je naš bila je protiv

Prije same rasprave Hasanbegović je dao širi ‘historiografsko-faktografski’ okvir.

“Prema dostupnom arhivskom gradivu koje je vrlo oskudno, stručne službe Skupštine pronašle su skromne tragove o načinu odlučivanja o imenu Trga maršala Tita od tadašnjih vlastodržaca Komunističke partije Jugoslavije. Na sjednicama su sudjelovali notorni oficiri JNA koji su provodili brutalan teror nad zagrebačkim građanstvom i svim stvarnim, izmišljenim i potencijalnim protivnicima Jugoslavije.

Tu je i kapetan Vlado Ranogajec, on ima ulicu u ovom gradu. Riječ je o osobi koja je na smrt osudila više desetaka političkih neistomišljenika. Potpisivao je bjanko smrtne presude za ljude koji su pogubljeni izvansudskim egzekucijama”, istaknuo je Hasanbegović.

Podsjetio je i na dosadašnja preimenovanja trga te nabrajao sve ulice koje su nakon 1945. preimenovane po jugoslavenskim simbolima.

Iako nisu u Odboru, u vijećnicu Gradske skupštine na raspravu stigli su i SDP-ovci Rajko Ostojić, Gordan Maras, Mirando Mrsić, Zvane Brumnić, Saša Molan i Matej Mišić.

JONJIĆ: ‘Trg maršala Tita je simbol ropstva’

Oštar je bio i Tomislav Jonjić za kojeg je ime Josipa Broza Tita negacija demokratske Hrvatske.

– Trg maršala Tita je simbol ropstva. On je jugoslavenski komunistički diktator, negacija hrvatstva i demokracije – rekao je Jonjić- Očekivano, preimenovanje Trga izazvalo je buru reakcija na suprotstavljenoj strani koja je odlučna, između ostalog, dokazati kako je ovo preimenovanje politička trgovina.

Rada Borić iz Nove ljevice bila je protiv:

“Ne znam gdje gori da se sjednica saziva ovako brzo i da nije najavljena četiri dana prije. Ovaj datum možda je kuriozum, možda nije slučajan. 21. srpnja 1943. raspisana je potjernica za maršalom Titom. Gotovo istim jezikom “da je zločinac Tito za zemlju nesreća, zato će onaj tko zločinca ubije ili uhiti, dobiti novčanu nagradu, ona je 100.000 reichsmaraka”. Bojim se da ćemo mi po drugi puta ubiti Tita”, rekla je Borić.

Jonjić je Borićku ispravio navodom da je hrvatskom jeziku tjeralica, a ne potjernica.

U ime gradonačelnika Milana Bandića, govorila je Jelena Pavičić Vukičević koja je poručila kako je vrijeme za ozbiljnost i da u Zagrebu ‘postoje ipak važnije teme nego što je ime jednog trga’.

– Ideološke rasprave iz prošloga stoljeća ne daju ljudima nadu da možemo bolje u ovoj zemlji, u ovom gradu. Prijedlog gradonačelnika Bandića da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske ide u tom smjeru – zaključila je Pavičić Vukičević.

Hasanbegović je uoči sjednice gostovao u programu N1 i  kazao kako je ovo predzadnji korak do imenovanja Trga Republike Hrvatske

– Vjerujem da su konačno sazrele političke okolnosti da se to pitanje skine s dnevnog reda – kazao je, naglasivši kako je ovo ovo je epilog četvrtstoljetnog nastojanja da se konačno i na simboličkom planu prekine svaka povezanost s jugoslavenskim komunističkim nasljeđem. Hasanbegović vjeruje kako bi se odluka mogla usvojiti na prvom sljedećem zasjedanju Skupštine tijekom kolovoza.

 Komentari
Share Button