HDZ će isključiti Tomaševića iz stranke, ali s mjesta župana ne mogu ga smijeniti

siječanj 3, 2018 maxportal
Share Button

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, nakon podizanja DORH-ove optužnice zbog nasilja u obitelji, treba podnijeti ostavku na mjesto župana što je na tragu zaključka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke od prije dva tjedna, doznaje se u srijedu iz vrha HDZ-aUz to, u HDZ-u se najavljuje i pokretanje postupka za isključenje Tomaševića iz stranke o čemu treba odlučiti Visoki sud časti.
Općinsko državno odvjetništvo u Požegi podignulo je prošli tjedan optužnicu protiv Tomaševića zbog nasilja u obitelji i ozljede, objavio je u srijedu DORH ne navodeći njegovo ime.

Na upit Hine da prokomentira podizanje optužnice, Tomašević je večeras kratko odgovorio kako zasad nema nikakav komentar i ne daje izjave.

U studenome prošle godine, nakon što su informacije o nasilju objavljene u medijima, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je novinarima da će se o isključivanju Tomaševića iz HDZ-a rješavati u toj stranci.

“Ako se pokaže sve ovo što je izašlo u javnost točnim, ne može ostati na funkciji koju ima”, rekao je tada Plenković.

No, Župan Tomašević opirao se bilo kakvim sankcijama, a budući je dužnost župana izabran na nesporednim izborima, HDZ ga s te dužnosti ne može smijeniti ako sam Tomašević ne odluči odstupiti s dužnosti.

Nekoliko je situacija kad župan može biti uklonjen s dužnosti:

Smijeniti ga se može ako mu ne prođe proračun (za što bi trebalo čekati godinu dana) ili ako bi bio pravomoćno osuđen na bezuvjetni zatvor dulji od mjesec dana, ali je ni tu nije realno očekivati da će se  sudski  postupak brzo odviti. Nova mogućnost je referendum o opozivu, no to se može dogoditi tek u drugoj godini mandata.

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi 29. prosinca 2017. podignulo je na nadležnom sudu optužnicu protiv Tomaševića zbog kaznenog djela nasilja u obitelji.

Na teret mu se stavlja da je od listopada 2015. do 2. listopada 2017. u obiteljskoj kući, s namjerom da je omalovaži, svojoj supruzi često govorio pogrdne riječi prijeteći joj pritom različitim zlom te da ju je istodobno rukama hvatao za vrat i pljuskao, čime je u oštećenici izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva, stoji u priopćenju.

Tereti ga se i da ju je 2. listopada 2017., s namjerom da je ozlijedi, udarao rukama po glavi, hvatajući ju za vrat i nadlaktice te da ju je rukama i nogom snažno odgurnuo, pri čemu ju je i ozlijedio, stoji u priopćenju ODO-a.

MP/Hina/Foto:Vladimir Protić/pozeskakronika

Komentari
Share Button