Hrvatska slavi operaciju Bljesak: “Samo smo čekali kad ćemo krenuti…”

1 svibnja, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja “Kristalne kocke vedrine”, državni vrh, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji odali su u ponedjeljak počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.



Bljesak je bila jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, a u toj je operaciji za manje od 32 sata, oko 7200 vojnika i policajaca oslobodilo oko 500 četvornih kilometara okupiranih područja. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji, a nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

U Bljesku je poginuo ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski vojnik i policajac, dok je njih 162 ranjeno. U spomen na njihovu žrtvu u Okučanima je podignuto spomen-obilježje “Kristalne kocke vedrine”, a svaka od ukupno 51 kocke simbolizira branitelje koji su žrtvovali živote za slobodu Hrvatske.

Na spomen obilježje prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovali u Bljesku te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom državni vrh te izaslanstvo općina, gradova i županija.

Po polaganju vijenaca intonirana je hrvatska himna koju je izvela Klapa Sv. Mihovil MUP-a, uslijedilo je čitanje imena poginulih te minuta šutnje, a potom su Okučane preletjeli MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon čitanja povjesnice o VRO Bljesak uslijedit će i molitva za poginule hrvatske branitelje. Program obilježavanja 28. obljetnice te vojno-redarstvene operacije održava se u organizaciji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva hrvatskih branitelja.

Svečanosti u Okučanima, među ostalima, nazoče brojni članovi vlade, saborski zastupnici, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

Plenković: Važno je mladima prenijeti ključne trenutke Domovinskog rata

I predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je Bljesak bio ključna operacija za oslobađanje velikog teritorija Hrvatske i omogućio je normalnu komunikaciju autocestom.

“Važno je da mladima prenesemo ključne trenutke Domovinskog rata bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske u kojoj uživamo danas. Na nama je odgovorst da unaprijedimo kvalitetu života. Važno nam je da svi žive boljim standarom”, govori premijer.

Na pitanje o razgovorima sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, Plenković kaže da su razgovori jedini način da se krene naprijed.

“Drago mi je da smo otvorili sve teme. Jasno sam rekao da svaki povišeni ton usporava naš politički dijalog ne na par dana, nego na par godina”, kaže i dodaje kako je u Hrvatskoj odnos prema manjinama uređen na način da bi to trebao biti standard prema kojemu će se urediti odnos prema hrvatskoj manjini u Srbiji .”Važno je da u Hrvatskoj razumijemo  da što kvalitetnije štitimo prava manjina u našoj zemlji, to će biti bolji položaj hrvatske manjine u susjednim zemljama”, kaže.

Jandroković: Bilo je jasno da će ovdje projekt velike Srbije pasti

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković podsjetio je da je tada bilo teško vrijeme. “Bilo je nekoliko oslobodilačkih akcija, ali ova je bila ključna. Bilo je jasno da će ovdje projekt velike Srbije pasti”, rekao je Jandroković dodajući da je Hrvatska danas snažna država, članica NATO-a, EU-a, Schengena i eurozone. “Mi smo sve svoje velike ciljeve ostvarili”, kaže.

Jandroković kaže da je nebitno jesu li iskrene jučerašnje izjave Ane Brnabić te da će dijalog između Zagreba i Beograda olakšati poziciju Srbije. “Interes je Hrvatske da ima stabilno, proeuropski orijentirano susjedstvo. Puno nam je važnije da se one snage koje su zainteresirane za europski put Srbije ojačaju, važno nam je imati mirno susjedstvo”, kaže.

Predsjednik kaže da se jako dobro pamte izjave, da nije zaboravljano tko je bio agresor, ali da sa Srbijom danas razgovaramo s pozicije pobjednika i zemlje koja je ostvarila svoje velike ciljeve.

“Samo čekali dan kada ćemo krenuti u akciju”

Sudionik akcije Bljesak general-bojnik, bivši zapovjednik HRZ-a, Josip Štimac govorio je o akciji Bljesak

Štimac kaže da mu blijede sjećanja na taj period, ali da je to bio naporan rad, između 1991. i 1995. “Mi smo od nule morali, od kojekakvih aviončića i pričuvnih sredstava, stvoriti zakoplovstvo koje će biti u stanju donijeti ovakve pobjede”, kaže on.

Štimac govori da je bitno i to da se tada prvi put djelovalo organizirano. “Trebalo je sve te akcije pripremiti”, kaže dodajući da su “Samo čekali dan kada ćemo krenuti u akciju”.

“Znam da su i s protivničke strane da oni to moraju izgubiti, bili su svjesni toga da to što rade nije u redu. I danas znam neke s druge strane, nedavno sam bio na mostu kod Gradiške gdje je poginuo Rudolf Perišin. To je bio jedan izvanredan čovjek”, prisjeća se Štimac.

Medved: Bljesak trajno zabilježen u kolektivnoj svijesti naroda

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je u ponedjeljak, povodom obilježavanja 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Bljesak, da ona ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda.

Medved zajedno s ministrom obrane Marijom Banožićem sudjeluje u obilježavanju obljetnice Bljeska u Okučanima.

“Nakon gotovo pet godina okupacije zapadne Slavonije, 1. svibnja 1995. hrvatska vojska i policija pokazala je da je spremna osloboditi svaki pedalj okupirane zemlje. Bila je to jasna poruka da ćemo tri mjeseca poslije provesti i Oluju”, istaknuo je Medved u izjavi medije.

Poručio je da operacija Bljesak ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti našeg naroda kao operacija koju su hrvatski branitelji, pobjednička hrvatska vojska sa policijom, provela po modernim oblicima ratovanja i u najkraćem mogućem vremenskom periodu oslobodila prostor i omogućila povratak prognanima povratak u svoje domove.

Medved je poručio da je zadatak danas čuvati vrijednosti Domovinskog rata, iskazivati zahvalu i poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima, graditi odnos prema njima onakav kakav zaslužuju.

Čestitka MUP-a

“Operacija Bljesak je baš poput bljeska munje pred nadolazeću Oluju najavila hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu. Hrvatski branitelji, vojnici i policajci specijalci, u ovoj su operaciji pokazali koliko su jaki, spremni i sposobni osloboditi svoju mladu državu te koliko su željni podariti mir napaćenoj državi i svima koji ju zovu svojom Domovinom.

Na ovu važnu obljetnicu u hrvatskoj povijesti, ponosni smo na sve hrvatske branitelje zbog čijeg je doprinosa operacija Bljesak upisana u povijest kao veličanstvena, kakvom ćemo ju mi i generacije koje dolaze zauvijek pamtiti.

Iako je prošlo skoro tri desetljeća, danas u našim mislima posebno mjesto imaju oni čije su rane zbog gubitka još uvijek svježe, a to su obitelji poginulih vojnika i policajaca specijalaca.

Pred tim obiteljima danas osjećamo poniznost, neizmjerno poštovanje te zahvalnost zbog ispravnih vrijednosti koje su usadili svojoj djeci.
Zbog požrtvovnosti njihovih najmilijih, pojedinaca koji su dobrobit Domovine stavili ispred svoje vlastite, riječi poput domoljublja i hrabrosti imaju novu dimenziju značenja.

Upravo zbog njih ne smijemo zaboraviti i ne smijemo prestati obilježavati sve pobjede koje su izborili tijekom Domovinskog rata”, piše u čestitci koju su u ime MUP-a uputili ministar Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.
Ministar obrane uputio čestitku

Ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku povodom obljenice.

“Stvorili smo vojsku na čast i ponos branitelja, vojsku čiji temelji pripadaju hrvatskoj mladosti koja je ratnih devedestih svoj potencijal usmjerila dobrobiti današnjih generacija”, poručuje Banožić

“Prvog svibnja te povijesne 1995. godine, hrvatski branitelji i hrvatsko vodstvo na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, pokazali su cijelome svijetu kako hoćemo i možemo postati samostalna, suverena i moderna država: hvala, poštovani sudionici VRO Bljesak na miru koji ste nam poklonili i na duhu zajedništva iz kojeg motivaciju crpimo i danas!

Ostavština hrvatskih branitelja temelj je na kojem gradimo i jačamo modernu Hrvatsku vojsku koja pripada hrvatskom narodu i čini neodvojiv dio naše tradicije i nacionalnog identiteta.

Na temeljima povijesnih iskustava iz Domovinskog rata, a ponosni na činjenicu kako imamo snažnu tradiciju obrambene vojske, u nadolazećem razdoblju provest ćemo značajne i povijesne projekte modernizacije Hrvatske vojske.

Stvorili smo vojsku na čast i ponos naših branitelja, vojsku čiji temelji pripadaju hrabroj hrvatskoj mladosti koja je ratnih devedestih cijeli svoj potencijal usmjerila za dobrobit današnjih generacija.

Još jednom, veliko im hvala za jednu i jedinu nam domovinu Hrvatsku!”, napisao je Banožić.

U VRO Bljesak sudjelovalo je oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.ž

R.I. /Foto: press


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

TAG

-->