Dr. Slaven Letica: Kojem bi hrvatskom političaru katolički biskup posudio 20 tisuća eura

22 listopada, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pitate li me kakav će dr. Božo Petrov biti saborski zastupnik i nacionalni političar, ne bih vam znao reći. Još i manje bih vam želio sugerirati da glasujete ili ne glasujete za njega i „Most“



slaven letica 009

Piše: Slaven Letica

Psihijatra utihnutoga, prigušena, smirujućega glasa, gradonačelnika Metkovića i „novokomponiranog“ nacionalnog političara dr. Božu Petrova koji na saborske izbore izlazi s hibridnom koalicijom „Most“, na kojoj je šaroliko društvo ljudi koji žude za položajem saborskog zastupnika, poznajem vrlo površno.

Prije godinu i pol dana bili smo sudionici znanstvenog simpozija u čast velikog austrijsko-židovskog psihijatra koji je preživio strahote koncentracijskog logora i sačuvao vjeru u smisao života te potom osmislio originalnu psihoterapijsku metodu „smislovanje“ (logopedija) dr. Viktora Frankla.

Simpozij je održan pod naslovom „Društvo nije zdravo, ali je ozdravljivo“ 13. lipnja 2014. u Hotel „ Panorama“ u Zagrebu. Tom prilikom dr. Petrov i ja kratko smo popričali o smislu života u tadašnjoj i današnjoj Lijepoj Našoj – nakon što je on poslušao moje, a ja njegovo predavanje.
http://www.psihijatrija.hr/site/wp-content/uploads/2014/05/POZIVNICA-Program-SIMPOZIJ-dru%C5%A1tvo-nije-zdravo_.pdfbožo petrov, portret

Pitate li me kakav će dr. Božo Petrov biti saborski zastupnik i nacionalni političar, ne bih vam znao reći. Još i manje bih vam želio sugerirati da glasujete ili ne glasujete za njega i „Most“, iako sam uvjeren da će upravo ta stranka/koalicija biti veliko pozitivno iznenađenje ovih izbora na kojima lako može „ugrabiti“ pet do deset mandata, jer stranke takvog „životopisa“ (koje nude takozvane „nepotrošene ljude“) izvrsno prolaze na prvim izborima na kojima „trče“.

Božina kućica

Ovaj kratki zapis odlučio sam napisati zbog drugog razloga: jer je započeo nečasni medijski napad na kolegu Petrova zbog toga što se, kao podstanar, pokušava, poprilično skromno – skučiti. Napad je započela mlada, šarmantna i vrlo lijepa glavna urednica (uz sve to je i nadarena fotografkinja) Dubrovačkog dnevnika Lucija Komaić:
http://dubrovackidnevnik.rtl.hr/kolumne/zasto-se-suti-bozo-petrov-kupio-kucu-bez-kredita-i-kamata-pomogla-mu-crkva

image002 (1)

Lucija Komaić

Njenu su priču zatim prenijeli i brojni tiskani, elektronički i virtualni mediji te portali koji promiču interese neke od velikih stranačkih koalicija: Hrvatska raste ili Domoljubna koalicija. Priča je usrećila i manje stranke i koalicije koje „Most“ smatraju otimačem njihovih glasova: po logici „Mala bara puno krokodila“

Evo te priče objavljene pod naslovom (pisanim velikim slovima):

„NOVAC ZA KUĆU DOISTA SAM POSUDIO OD BLISKOG ROĐAKA ZA RAZLIKU OD NEKIH KOJI SU IMOVINU STEKLI PLJAČKOM HRVATSKE“
image012[1]

Don Marko Vidović: malo je danas u Hrvatskoj političara kojem bi jedan apostolski nuncije htio posuditi 20.000 eura; dakako zbog straha da mu ih ne bi vratili

Ježeva kućica

Uz citirano javno očitovanje ili ispovijed, objavio je i šest fotografija koje pokazuju da je „nekretnina“ koju je kupio skromna i zapuštena, ali da jednoga dana može biti skladan i topao dom njegove obitelji.

Meni koji hrvatsku stranačku politiku vrlo dobro poznajem izvana i iznutra, što znači da znam i njenu krvoločnu, ljudoždersku, narav, ipak se čini da medijska lomača za mladog političara u usponu prelazi granice dobroga ukusa i građanske uljudnosti.

Zato me, eto, „pismo“ Lucije Komaić podsjetilo na poznato pismo Lije iz svima-nam-drage-i-mile Ježeve kućice Branka Ćopića, a fotografije „vile“ koju dr. Božo Petrov kupio za posuđenih 20.000 eura od dobroga prijatelja i Božjega sluge don Martina Vidovića na težnju svakoga Božjega stvora za domom.

Božin auto

Međutim, u javnoj ispovijesti dr. Bože Petrova manje je uvjerljiv dio koji se odnosi na kupnju službenog auta, jer daje naslutiti da je njegova dvogodišnja vožnja osobnog kao službenog auta ipak bila demagogija, da ne kažem licemjerje. Na to ukazuje i činjenica što navodi cijenu auta (800.000 kuna) koje je vozio njegov predšasnik na gradonačelničkom položaju (Stipe Gabrić Jambo) ali ne i cijenu auta kojeg je za sebe nabavio: navodi samo da se radi o Renault Meganeu (vjerojatno je cijena četiri puta niža od Jambina „slupanoga“ vozila). Kupnja auta ne bi bila nikakav problem da metkovski poteštat vlastitu javnu sliku i kapanju nije gradio na asketizmu.

 

image008

Skromna i oronula Božina kućica

Evo kako ga je, primjerice, svojim čitateljima predstavila mlada novinarka Iva Međugorac 24. veljače 2014.: „Gradonačelnik Metkovića endem je u hrvatskoj politici. Skroman i energičan, riječi su to kojima se najlakše može opisati prvi čovjek Metkovića. Štedjeti je počeo od sebe, a umjesto skupog auto vozi skromni Clio star sedam godina.“

Zaključiti ću

Glasovita misao Lorda Actona iz 1887. godine “Vlast (moć) korumpira, apsolutna vlast (moć) korumpira apsolutno“ u doba kad je nastala više se odnosila na, danas stereotipni, stav kako svaka vlast (moć) kvari ljude, nego na suvremena shvaćanja tog pojma, tj. stjecanja nelegalnih osobnih ili privatnih (većinom materijalnih) koristi zloporabom vlastitog položaja, ovlasti, uloge ili odluke.
Takvo općenito shvaćanje korupcije sadržano je u enciklopedijskoj natuknici briljantne Opće enciklopedije JAZU (danas HAZU): “Korupcija (lat. corruptio), zavođenje, podmićivanje; pokvarenost; potkupljivost (ministara, poslanika, činovnika, novinara i dr.).

Korumpirati, potkupiti, potplatiti. Korupcionaš (korupcionist), osoba koja se bavi korupcijom, koja prima mito; podmitljivac, pokvarenjak“. (Svezak 3., str. 608). Gotovo istu definiciju sadrži i Rječnik stranih riječi Bratoljuba Klaića (1974:708).

Itekako zanimljiv pristup definiranju pojma korupcije nudi The Social Science Encyclopedia koju su uredili Adam i Jessica Kuper (1985:163-164): “U najširem smislu korupcija znači iskvarenost ili napuštanje određenog standarda ili vrijednosti. U užem smislu korupcija se odnosi na napuštanje očekivanih standarda ponašanja onih na vlasti s ciljem nesankcioniranog vlastitog probitka.“

Kupnjom auta i podizanjem činovničkih plaća u gradskoj upravi Metkovića dr. Božo Petrov na neki je način napustio „standarde i vrijednosti“ i „ponašanje“ zbog kojih je izabran za gradonačelnika i postao miljenikom hrvatskih medija i javnosti, pa i značajnog dijela građana.

Treba se tek nadati da ga izbor za saborskog zastupnika koji se čini sigurnom okladom neće do kraja pokvariti.

MP/Makarska psot/Foto: facebook SL


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->