MAMIĆ: Milanović je za psihijatriju, samo luđaci traže zabranu pjesme ”Lijepa li si”

14 lipnja, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

GOSTUJUĆI u Bujici povodom veličanstvene pobjede Hrvatske nogometne reprezentacije nad Turskom, prvi dopredsjednik Izvršnog odbora HNS-a Zdravko Mamić, izjavio je da „ljevica ne podnosi hrvatski barjak, ni sportaše”, a otkrio je i kako je UEFA od Davora Šukera tražila da makne himnu reprezentacije „Lijepa li si“, na što predsjednik Saveza nije pristao.“Svjedočio sam uživo tome. Prije utakmice otvorenja Francuska – Rumunjska, povukao me Davor na stranu, bio je vidno nervozan. Vidio sam da prije toga razgovara nešto s predsjednikom FIFA-e Infantinom i potpredsjednikom UEFA-e Teodoridisem.”Zamisli, oni traže od mene da odustanemo od pjesme Lijepa li si,” rekao mi je. No, rekao je i da to neće dozvoliti.

Odmah je nazvao glasnogovornika Saveza i rekao mu da pošalje u sve medije o čemu pjesma govori, što nam ona znači – da je se objavi i na stranici HNS-a… Nakon pola sata došla je radna verzija priopćenja, no Davor nije bio zadovoljan i otišao je korak dalje – rekao je da dodaju: dok je on predsjednik Saveza, dok je živ, na svim utakmicama reprezentacije svirat će se “Lijepa li si” i biti naša himna!

Kasnije, na sastanku UEFA-e u njihovom hotelu, gdje je bio cijeli Izvršni odbor – odigrala se velika borba, ali Davor je pobijedio – jedinstven je bio stav da se ide s pjesmom! Predlagali su neki i da se ne ide, a drugi da se ide samo sa instrumentalom, ali Davor se nije mirio niti sa jednom odlukom. Rekao im je da ako to naprave, da će isti čas podnijeti ostavku na mjesto člana Izvršnog odbora UEFA-e! Da će se nastaviti boriti svim sredstvima protiv tih udruga što lažno prijavljuju Hrvatsku i podvaljuju nam. Izraelci su mu odmah dali glas za nas, a predsjednik mađarskog saveza Csany rekao je da nikad ni jedan član Izvršnog odbora nije tako reagirao! Šuker se digao protiv cijele organizacije, postavio se muški, patriotski i na koncu pobijedio! Naposljetku je bilo divno vidjeti hrvatski prijevod pjesme na titlu, na stadionu u Parizu”, rekao je Mamić.

“Hvala i predsjednici, bila nam je velika podrška s onom sjajnom porukom na Facebooku. (“Zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima!”) Ne bi vjerovali koliko to znači igračima – znate za što se borite, znate da niste sami. To ne treba samo reprezentaciji već i svim građanima – pozitivne poruke ljubavi, mira i zajedništva”, izjavio je Mamić.

Mamić je komentirao i izjavu Zorana Milanovića da „ne vidi čemu hajka na Marija Mažića (osobu koja je zatražila zabranu pjesme „Lijepa li si“) jer je „njegovo legitimno pravo zatražiti zabranu nečega što nas sve vrijeđa“:

“Mislio sam da sanjam! Milanović nije normalan čovjek! Nakon što sam vidio kako je stao u obranu tog mladog SDP-ovca koji je tražio da se pjesma zabrani – mogu samo reći – to nije normalan čovjek! On je spreman za psihijatriju, jer to što je rekao ne može reći jedan normalan, školovan čovjek, a kamoli domoljub i patriota.”

“Ajmo stvari nazvati pravim imenom: činjenica je da ljevica ne podnosi hrvatski barjak, oni imaju prema tome odioznost! Oni imaju odioznost prema sportašima, jer ja se ne sjećam da sam ikada nekog od lijevih političara vidio na nogometnim utakmicama, čast iznimkama… Pitam onu spodobu od bivšeg ministra sporta Jovanovića: gdje smo mi to močvara?! Gdje je sada ta naša “močvara”, kada prenosimo slavu Hrvatske po cijelom svijetu?! Pa taj bi likovao da smo jučer izgubili! A što je najvažnije, ja sam danas prolazio gradom i nitko nije razgovarao o preslagivanju vlasti, svađama, premijeru… Svi su govorili samo o pobjedi reprezentacije, napokon je narod svoj i dali smo mu ono što ga čini sretnim! Nema nikakve dvojbe da smo mi sportaši jako ugroženi od političara, a poglavito ako dolaze s ljevice. Ovi s desnice su mrvicu bolji”, kazao je Mamić.

Samo „mrvicu bolji“ – pitao je voditelj, a Mamić odgovorio: – “Lijeva politika nam sve uzima, a desna nam ništa ne daje, imamo stadione iz 16. stoljeća dok Mađari grade 30 novih, a Česi i Slovaci su 20 novih već izgradili – mi ne možemo izgraditi niti jedan. Voditelj se na to nadovezao riječima: “Ali Mađari imaju Orbana, a mi ćemo dobiti Marića”, rekao je Mamić.

Nastavio je Mamić o političarima pa rekao kako su na utakmici Hrvatske i Turske bili samo ministar Darko Horvat te Janica Kostelić: “Zamislite, pa prvo im je dužnost biti na utakmici, a drugo – to je čast, privilegija… Iz Turske je na utakmicu došlo puno političara, gospodarstvenika, poduzetnika, njih više od 500, pa bilo bi korisno i za našu zemlju da se barem netko pojavio! No, oni se bave preslagivanjem, rušenjem Vlade, premijera…”

“Ne sjećam se takvog fanatizma kakvog su pružili naši igrači u utakmici protiv Turske. Bila je to kvalitetna priprema, svi su odisali samopouzdanjem i nije bilo igrača jučer koji nije dao 300 posto od sebe. I navijači su bili veličanstveni. Opet su hrvatske šahovnice dominirale, a u Parizu su svi opčinjeni igrom Hrvatske i predviđaju nam velike stvari”, kazao je Zdravko Mamić.

“No, moramo stišati euforiju, iako ima razloga za nju. Pa imali smo 18 udaraca prema golu, a Turci su samo jednom ozbiljnije zaprijetili. No, nogometaši su preiskusni da podlegnu euforiji. Mi smo čudo jer kad pobijedimo silu kao što su Turci, imamo razloga biti ponosni”, rekao je Mamić i dodao: – Od 11 mogućih svjetskih i europskih prvenstava, od kada je Hrvatska samostalna država, Hrvatska nogometna reprezentacija je sudionik u 9 završnica. Samo su tri europske sile u tom rangu i mi imamo i te kakvih razloga biti ponosni, no oni koji bi trebali i mogli pomoći u stvaranju boljih uvjeta za hrvatske sportaše i nogometaše – to ne čine. Mi smo jednostavno čudo! Kad vi pobijedite Turke koji imaju 80 milijuna ljudi, koji su prošle godine imali drugi BDP na svijetu, oni su tako brzo rastuća sila, a mi ih tako ponizimo pred očima cijeloga svijeta!

Mamić je posebno u Bujici pohvalio Darija Srnu i sjetio se njegova oca Uzeira, koji je na žalost, umro:

– Srna je odigrao jednu od svojih najboljih utakmica. Obraćao se Bogu, ja sam to vidio… I došla je vijest da mu je umro otac. To kako je on jučer odigrao, to je najbolji dar što je umirućem ocu mogao dati – da je imao priliku gledati sina kako predvodi reprezentaciju na tako veličanstvenom predstavljanju svoje zemlje u svijetu.

Na pitanje što misli o izjavi Bože Petrova da treba uvesti reda u nogomet, Mamić je kazao da se “Petrov i njegovi dečki jako kite poštenjem, no nedostaje im razumijevanja o osnovnim stvarima”.

Kako netko može napisati “SVE IZGUBILI DA BOG DA!”, pitao je Bujanec, aludirajući na transparent protiv reprezentacije na mostu za Čiovo. Mamić je odgovorio:

“To je proizvod izjava Petrova, Milanovića, Jovanovića… To je proizvod onih koji Hrvatsku dijele na “MI ILI ONI”. To je proizvod onih koji zloupotrebljavaju Hajduk u postizanje svojih mračnih ciljeva. Dalmatinci su cvijet hrvatstva, pošteni i čestiti ljudi i nemojmo brkati Dalmaciju i Dalmatince s takvim događajima. Nemojmo brkati Hajduk s time. Krivci su političari ljevičari i Orjuna koja se uvukla u Udrugu “Naš Hajduk”.

Torcida je cvijet hrvatstva, ali “Naš Hajduk” je Orjuna koja se nametnula Torcidi i Hajduku – pa i Baldasaru. Baldasar se čak boji napraviti navijačku fan zonu u Splitu za ovo prvenstvo! Dolje vlada teror manjine nad većinom. Ohrabreni su snagom ljevice koju je ona demonstrirala u prošlom mandatu, sada se nadaju povratku na vlast i pucaju iz svih oružja. Ništa im nije sveto, pa tako ni Hrvatska.”

Pitao je Bujanec Mamića i da komentira stanje na Hrvatskoj radio televiziji, pa podsjetio da je samo dan prije početka Eura emitirana emisija “Uvijek kontra” u kojoj su gostovali, između ostalih – Igor Mandić, Dražen Lalić, Aca Holiga i “neki Alač”.

Bila je to, istaknuo je Bujanec, jedna predstava protiv hrvatskog nogometa, a Hrvat u studiju bio je Igor Zidić kojeg nogomet ne zanima. Pozivali su ljude da ne gledaju utakmicu Hrvatske i Turske – i to na javnoj televiziji koju svi plaćamo. Mamić: – Pogledajte samo kako su oni raspoređeni i organizirani: transparent protiv Hrvatske nogometne reprezentacije na mostu prema Čiovu, mladi SDP-ovac koji je napravio podvalu i traži zabranu pjesme “Lijepa li si” od UEFA-e, pogledajte reakciju bivšeg premijera Milanovića…

I onda taj HTV! Čim se zaljuljala Vlada, odmah su se presložili, gore nego u vrijeme Radmana.

Dan prije Eura sve je trebalo odisati zajedništvom i ponosom. Telepatski smo trebali dati snage našim igračima u Francuskoj da proslave našu zemlju pred očima cijelog svijeta, a oni na Hrvatsku televiziju dovedu – ja ne znam kako bi te ljude uopće nazvao, to nisu ljudi, to uopće nisu ljudska bića! Čast izuzecima… To je diverzija. najgore ljude, mrzitelje Hrvatske angažirati – da na Hrvatskoj televiziji tako govore o hrvatskoj reprezentaciji! To me podsjeća na jedan dnevni list, uoči kvalifikacijske utakmice s Maltom, kada je novinar “orjunaš” napisao navijačima da im je to zadnja prilika da izbace “repku” sa Eura. Protiv takvih se moramo boriti zajedništvom, poput naše predsjednice.

Kad su Rumunjska i Francuska igrale, svi su Rumunji prilikom izvođenja himne imali ruku na srcu. Kad je svirala francuska himna – svi su Francuzi bili zagrljeni. To je to zajedništvo. A onda gledam nas – podjele na “MI ILI ONI”. U Americi, kada je Dan državnosti, ne vidiš ništa od zastava. Što se to nama dogodilo?! Jedini koji se bore protiv toga su sportaši, najviše nogometaši – i zato se po njima udara, a ja im zato poručujem – Nećete razbojnici, dok smo mi živi!

Mamić je rekao i da Milanovića i Jovanovića ne mrzi:  “Ljubim Milanovića svim svojim bićem, ali on mene gura protiv sebe. Ja ne znam mrziti, ja ne znam njihov jezik. Jovanović je jedan grozan čovjek, isto kao i Milanović, ali ako bi mu trebalo pomoći, pomogao bih mu!”

Mamić se osvrnuo i na politički krizu u Hrvatskoj: “Kad dođete na vlast, morate ju uzeti i konzumirati, stvoriti svoj tim i suradnike. HDZ i Most nikad nisu došli na vlast jer ni jednu instituciju, ni jednu osobu nisu maknuli i stavili svoj tim, s kojim bi radili promjenu.”

A tko vlada Hrvatskom? Mamić odgovara: “Udbaški lobi! Ja sam apolitičan, samo volim ovu zemlju i ponosan sam što sam Hrvat, ali postoji lobby koji se zove UDBA – i on je spriječio da nismo ranije stvorili Hrvatsku. Njihovi sinovi stvaranje Hrvatske ne mogu prežaliti. Evo, ja sam nakon svakog ovakvog gostovanja završio na informativnom razgovoru u policiji. To je način kako se oni obračunavaju s ljudima koji se ne boje, koji otvoreno govore.”

U Bujici je rečeno da nakon kontroverznog Riječanina Zorana Stevanovića, Hrvatsku u međunarodnim institucijama (FSE) za bogati honorar od čak 1450 eura po jednom monitoringu “cinkari” izvjesni Goran Grosman, pripadnik tzv. Antife, lijevi ekstremist i samozvani “predstavnik” navijača.

Mamić je dodao: “Pojam demokracije širok je pojam. Moćnici financiraju razne udruge gurajući svoje interese i stavove. To sve služi za postizanje političkih i ekonomskih ciljeva određenih skupina. Vidjeli ste kako se nasrnulo na pristojnog, pametnog i obrazovanog mladića kao što je ministar Hasanbegović. Kako su se odmah obrušili na njega…”

Na kraju emisije voditelja je zanimalo hoće li Dinamo pomoći u obnovi vukovarskog vodotornja. Mamić je odgovorio: “Naravno! Trenutno sam van događanja u Dinamu, ali kao savjetnik znam da ideje postoje. Prva međunarodna utakmica Dinama u Ligi prvaka igrat će se u Zagrebu, a cijeli će prihod ići za obnovu vukovarskog vodotornja.”

Maxportal/Foto: screenshot

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •