Plenković:”Spustili ste se na nisku razinu. Na svoju majku sam ponosan”; Milanović: ”To su HDZ-ovi agenti snimili”

9 rujna, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zoran Milanović i Andrej Plenković odazvali su se pozivu na sučeljavanje na Novoj TV. Pred Mislavom Bagom sučeljavanje je počelo žestoko, a do verbalnog prepucavanja je došlo već na prvoj temi.



U posljednjoj debati prije subotnje predizborne šutnje i nedjeljnih izbora, šef SDP-a Zoran Milanović napadački je krenuo u debatu i istim tonom nastavio i dalje. Voditelja je podučavao kako se debata vodi, a šefa HDZ-a Andreja Plenkovića provocirao da odgovara konkretnije. Plenković se nije dao isprovocirati iako je na neka pitanja odgovarao općenito.

Zaiskrilo je tek oko pitanja Ine, ugovora sa Svetom stolicom, pitanja tko na listama ima više kandidata s putrom na glavi, o “Lex Perković” i suđenje u Münchenu  te vrijeđanja obitelji.

Debatu je vodio Mislav Bago

Kakve ćete porezne reforme povući kada dođete na vlast?

‘Ono što će HDZ napraviti kad formira stabilnu Vladu je da ćemo provesti cjelovitu poreznu reformu, prije svega porez na dobit, porez na dohodak. Ono za čime idemo je da se neoporezivi dio plaće poveća na 3.750 kuna. U drugoj godini planiramo smanjiti stopu PDV-a , na kraju madata će ona pasti na 23 posto, s ciljem da nam naraste kreditni rejting i gospodarski rast’, rekao je Andrej Plenković.

Osim dva kandidata javnost je uspoređivala i novinare i ocjenjivala hoće li biti bolji Mislav Bago s Nove tv ili Mislav Togonal koji je na HRT-u vodio prvo sučeljavanje. Nakon odgledane večerašnje emisije zaključak je da je HRT-ov Mislav uvjerljivo nadvladao Mislava Nove tv.

‘Naše procjene su 3 i pol milijarde kuna. S prezom na dohodak smo pokazali da smo ljudima u pravo vrijeme povećali plaće. Porezna reforma bi bila kad bismo zaorali sustav duboko. Ovo o čemu pričamo je donošenje pravih mjera u pravo vrijeme’, rekao je Zoran Milanović.

‘Rast BDP-a za jedan posto znači 700 mlijuna novih kuna, smanjenje kamata, poboljšanje rejtinga, nova sredstva u hrvatski proračun, tako ćemo kompenzirati nedostatak kad se smanji stopa PDV-a’, replicirao je na isto pitanje Plenković.

Smanjiti PDV ili povećati neoporezivi dio plaće?

‘Neoporezivi dio plaće jer utječe na agregatnu potražnju. PDV bi u ovom trenutku ugrozio sustav. Pokazali smo da u pravom trenutku donošenjem pravih mjera možemo aktivno djelovati na potrošnju i potražnju’, rekao je Milanović.

‘I jedno i drugo. To je kombinacija mjera. Mi ćemo u 2. godini smanjiti PDV jer ćemo do tada generirati gospodarski rast, neoporezividio plaće će imati trenutni i jak učinak’, objasnio je svoje mišljenje Plenković.

‘PDV ima marginalan ili nikakav utjecaj na potražnju ljudi. Ključna mjera je porez na dohodak. Gospodarski rast je rezultat rada moje Vlade’, replicirao je Milanović.

Povećavate neoporezivi dio plaća. Postoji li sumulacija za koliko radnika i u kom iznosu?

‘Ljudi koji su u toj kategoriji spadaju u najveći broje zaposlenika, naši stručnjaci radili su procjene. Smatramo da će tako njima ostati više sredstava. O iznosu će naši stručnjaci naknadno vidjeti’, rekao je Plenković.

‘Gospodin Plenković nema odgovor niti na jedno konkretno pitanje. Ono što smo 2015. napravili je pogodilo 200 tisuća ljudi. Sljedeći korak je da stopu od 40 posto podignemo još više. Ono što ćete čuti od gospodina Plenkovića je da nikada na konkretno pitanje nema konkretan odgovor’, odgovorio je Milanović.

‘Kada je riječ o porezu na dohodak mi žemo smanjiti trenutno najveći razred s 40 na 36 posto. Tako ćemo stimulirati stručnjake,mlade, liječnike, inženjere , one koji rade u ICT sektoru da ostanu u Hrvatskoj i ovdje formiraju svoju obitelj. Mi smo danas na 60 posto zaposlenosti, prosjek stope zaposlenosti na razini članica EU je 75 posto, želimo 180 tisuća novih radnih mjesta, hoćemo u industrijama 65.000 radnih mjesta, 45.000 u malim i srednjim poduzećima, u poljoprivredi 50.000 radnih mjesta s obzirom da je u mandatu vlade Zorana Milanovića smanjen broj zaposlenih u poljoprivredi za 100.000 radnih mjesta’, replicirao je Plenković.

Kako ste došli do brojke od 140 tisuća radnih mjesta i koliko je novaca za to potrebno?

‘Na to pitanje se ne može odgovoriti, i ovo opet nije bio odgovor. Tu se radi o poslovima koji će nastajati. Cilj Hrvatske je da u poljoprivredi bolje radi i zarađuje pet posto ljudi’, rekao je Milanović.

Pitanje javne uprave i državne administracije

‘Mi nju smatramo važnim segmentom države, moraju biti uslužan servis građanima, svi koji rade na nacionalnoj regionalnoj ili lokalnoj razini treba im se omogućiti doškolovanje, digitalizacija, to je osnovni cilj svega, građanin sve ono što država posjeduje ne mora sam pribavljati, traženje dozvola, treba uštedjeti vrijeme ljudima, i troškove, racionalan pristup će biti ključan’, objasnio je stav HDZ-a Andrej Plenković.

‘Ovdje ne govorimo o državnoj upravi, ovdje je pitanje javni sektor. U javnom sektoru radi 260 tisuća ljudi, i gospodin Plenković opet nije odgovorio na pitanje. Problem je puno veći u javnom sektoru nego javnoj upravi’, rekao je Milanović.

Plenković je Milanoviću u jednom trenutku rekao ‘nemojte vi govoriti što je bilo pitanje, ja jako dobro slušam gospodina Bagu’. Na to je Zoran Milanović odgovorio ‘nisam se obratio vama nego gospodinu Bagi’.

Jeste li spremni otpuštati ljude?

‘Moja Vlada je na primjer u Hrvatskim šumama koje su bili kritizirane sa stimulativnim otpremninama, zbrinula nekoliko tisuća ljudi. Pitate me nešto što smo već napravili. EK je tražila od nas da smanjimo plaće, mirovine, da ugrozimo umirovljenike, tome smo se odupirali. To je priroda odnosa s EK’, rekao je Milanović.

Zakon o radu, je li dobar ili ga treba mijenjati?

‘Zbog politike moje Vlade i gospodarskog rasta mi smo na rang listi Svjetske banke skočili izuzetno, kao nikad u povijesti. Sljedeći je korak da se zlouporabe Zakona o radu, koji sam po sebi nije loš, taj zakon se brutalno krši, država mora biti puno stroža i štititi prava radnika. Prvi korak smo postigli, radi se više, cijene nas više. Sad ide zaštita radnika’, rekao je Milanović.

‘Fleksibilizacija koja je model skandinavskih zemalja, to je model koji će Hrvatskoj omogućiti gospodarski rast, najbolje mogućnosti i lakše zapošljavanje, ali isto tako kad moramo štititi učinkovitost poslodavaca mora postojati fleksibilnost. Model u Hrvatskoj mora imati stabilan zakonski okvir koji štiti radnike, ali omogućuje i stabilno tržište rada’, rekao je Plenković.

‘HDZ će kao stranka koja vodi računa o gospodarskom i socijalnom dijalogu voditi računa da se izbjegava izrabljivanje radnika, to je bilo prisutno u outsourcingu kojeg je predlagala vlada Zorana Milanovića. To se najviše događalo i prema informacijama sindikata u tvrtkama koje su bile u outsourcingu’, replicirao je Plenković.

‘Vi ste protiv outsourcinga?’, nije ostao dužan Milanović.

‘Mi smo protiv izrabljivanja radnika’, kratko je odgovorio Plenković.

‘Žao mi je, ali to nema veze jedno s drugim. Prekaljeni rad je zlouporaba položaja onoga kome se nameće ugovor o radu na određeno vrijeme. Outsourcing je nešto sasvim drugo. Ne poznaju se termini’, dodao je Milanović.

milanovic-plenkovic-nova-tv

Banke su najavile tužiti državu nakon odluke o švicarcima. Kako se misle nagoditi jer su u pitanju milijarde?

‘To neće prestati preko noći. Vidjeli smo na postupku EK protiv Applea. To su svakodnevni događaji s višom ili manjom tenzijom između Bruxellesa i Komisije. Mi nismo tu da uvijek napravimo po njihovom. Moja Vlada je krenula rješavati problem franka. Jedina Vlada koja se bori za prava srednjog sloja je bila moja i ta borba se nastavlja’, rekao je Milanović.

‘HDZ je kada je ta tema došla na red je bila za konverziju kredita u eure, tada smo govorili da nam treba cjelovito dugoročno rješenje. Izostanak dijaloga koji tada nije napravljen s bankama je doveo do njihovih pritužbi Komisiji, HDZ će u dijalogu s Komisijom iznaći rješenje’, rekao je Plenković.

‘I vi i ja taj proces poznajemo dobro (pristupanje EU). To znate za razliku od hrvatskih poreza, ekonomije, to ne znate. Ali no što je najvažnije, s EK se boriš i ako ih slušaš završiš kao Grčka’, replicirao je Milanović.

‘Ne vidim koristi od formulacije koju koristi Milanović, stav HDZ-a je jasan, htjeli smo konverziju prije vas, zalagali smo se da taj zakon bude donesen u duhu dijaloga sa svim akterima u tom trenutku’, rekao je Plenković.

‘Ovdje gospdin Milanovoć, osim što radi poveznicu između mene i mog prethodnika, u čemu griješi i ne prepoznaje promjene u HDZ-u, pokazuje nerazumijevanje europskih integracija, nije ni sudjelovao u procesu pristupanja EU. Europska komisija je i naša Komisija, ovo što vi sada zastupate, zastupaju populističke stranke koje su protiv europskog projekta’, rekao je Plenković.

Treba li državna revizija nadgledati HNB?

‘Opet se radi o nepoznavanju. Postavili ste ovo pitanje jer revizija ne može na određene načine to raditi. To što je ušlo u ustav 2010. godine i dalo nekim tijelima totalnu samostalnost nije dobro, da ćemo to mijenjati na silu nećemo, ali o tome treba govoriti’, rekao je Milanović.

‘HNB je neovisna i po našem Ustavu, u pristupanju smo morali mijenjati članke Ustava koji nju reguliraju, cijeli sustav je koncipiran tako da je ključno osigurati njihovu neovisnost, revizija može gledati poslovanje, ali moramo paziti da ako se mijenja zakon to bude i u skladu s Ustavom i s europskim regulativama’, rekao je Plenković.

Što napraviti s INA-om?

‘Ne samo pod utjecaj. Pokušavali smo četiri godine konstuktivno, nije išlo. Mađarska vlada izbjegava izručenje gospodina koji je bio predsjdnik Uprave MOL-a. Taj gospodin neće pobjeći od hrvatskog pravosuđa. Inu ćemo vratiti u hrvatski portfelj. Učinit ću sve da onima koji se poigravaju hrvatskim pravosuđem učinim život teškim u Hrvatskoj’, rekao je ošto Milanović.

‘Ja sam već nekoliko puta rekao da je Ina naša strateška naftna kompanija, mi ćemo nastaviti sve procese koji traju, i arbitražu i inzistirati da se ispune obveze iz dioničarskog ugovora. Mi ćemo inzistirati da položaj i interes Hrvatske u Ini bude sačuvan, ako bude moguće financijski, vratiti Inu u hrvatske ruke’, rekao je Plenković.

‘To je hamletovska dilema, ujak ti je nevaljao, majka ti se za njega preudala. Događa se da krše prava. Jedan od suradnika Plenkovića je bio aktivno za to da se prekine arbitraža’, replicirao je Milanović.

‘To su paralelni procesi, imamo dva postupka koji traju, mi ćemo razgovarati s mađarskom stranom i jasno zaštiti interes, poštovati pravo. Stav HDZ-a je da nastavljamo arbitražni postupak bez dilema i kroz njega štitimo hrvatske interese’, rekao je Plenković.

Jeste li za izbor predsjednika u Saboru ili izborima?

‘Ja sam o tome nedavno govorio. Mislim da bi bilo bolje birati ga u parlamentu. Tu nema zlatnog pravila. Smatram da bi predsjedniku trebalo dati još nešto malo veće ovlasti nego ih sad ima, ali i raskinuti s iluzijom da je uloga predsjednika toliko značajna. Mi smo već dva puta birali između autsajdera iza kojih je stajao SDP ili HDZ. Mislim da bi bio stabilniji sustav da se predsjednika bira jednim kompleksnijim sustavom u Saboru’, rekao je Milanović.

‘Mislim da mi tu nikada nismo imali dilemu, po božićnom Ustavu biramo direktno predsjednika, i po izmjenama koje je Račanova Vlada promijenila. Birate ga izravno, a smanjili ste mu ovlasti na svega njih nekoliko. Percepcija je takva u društvu kao da je predsjednik iz vremena Tuđmana, u ovom trenutku možemo vidjeti da ovlasti između Predsjednika i Vlade budu definirane. Ne vidim logiku da ga mu date veće ovlasti i birate ga u parlamentu’, objasnio je Plenković.

Treba li hrvatska ustavom regulirati braniteljska prava?

‘Branitelji to ne traže. Oni traže ustavni zakon. Ja nemam načelno ništa protiv da to bude jedan organski zakon. Naši odnosi s braniteljima naprosto nisu mogli biti drukčiji jer je jedan dio njihove populacije bio rušilački element u rukama Tomislava Karamarka. Niste se nikad ogradili od toga’, rekao je Milanović.

‘Tema koju niz godina promoviramo jer Domovinski rat koji treba biti u fokusu svih institucija država, ovo što trenutno radimo, jedinstvenom okviru, je prvi korak u tom pogledu, želim pohvaliti jedan partnerski odnos kojeg ministar Medved ima s braniteljskim udrugama, takav način suradnje će iznaći pravo rješenje’, rekao je Plenković.

‘Branitelje poštujemo, respektiramo. To će tako biti i ubuduće. Jesam za jedan organski zakon i to je sve što imam reći. Nema tu drame’, replicirao je Milanović.

‘Na listama HDZ-a imate 49 branitelja, imamo zajednicu branitelja, Odbor za branitelje, susreo sam se s brojnim udrugama, HDZ ima odnos poštovanja prema braniteljskim udrugama i to ćemo zadržati kad budemo na vlasti. Meni je drago da Milanović podržava jedan od aspekata programa HDZ-a koji će na kvalitetan način regulirati prava branitelja, uključivši i branitelje iz BiH’, rekao je Plenković.

Treba li izbornim zakonom zabraniti predizborne koalicije?

‘Ne, ne. Mogao bi se postaviti viši izborni prag za koalicije, 8 posto. Naš izborni zakon je takav kakav jest. 99. godine usvojen je novi zakon. Čudan je, ali fukncionira’, rekao je Milanović.

‘U odnosu na prošlu godinu i izbora na kojima je HDZ išao s Domoljubnom koalicijom, sada je svega 6 ili 7 kandidata koji nisu iz HDZ-a. Ja nisam da se zabrane predizborne koalicije, postoje različiti modeli, sustav koji imamo je evoluirao, moramo vidjeti pokrivaju li jednake izborne jedinice i jednak broj zastupnika’, rekao je Plenković.

Treba li Hrvatska poput Njemačke imati crkveni porez kojeg plaćaju vjernici?

‘Ja samo želim reći da je jasan decidiran stav HDZ-a da ćemo poštivati međunarodne ugovore s krajem 90-ih jer kvalitetno reguliraju odnose između Hrvatske i katoličke Crkve u Hrvatskoj’, rekao je Plenković.

‘Ne želim se rugati, ali zanimljiv je način bijega od odgovora. Ne znam… 1996. godine potpisan je ugovor sa Svetom stolicom koji joj je dao sve što je tražila. Imam nekih problema, ali nećemo zadirati u ugovor’, rekao je Milanović.

Je li pobačaj zakonski dobro reguliran?

‘To treba ostati tako. Pravo žene na izbor je pravo žene na izbor. Pobačaj je grozna stvar, ali izručiti žene fušerima po garažama je grozna stvar. Pobačaj nije metoda kotracepcije, to je zlo, izbjegavati, ali na kraju treba dati ženama pravo da odlučuju’, rekao je Milanović.

‘Život počinje začećem, treba štiti dignitet života, ali mijenjati zakon da se pobačaj zabrani ne, ali treba učiniti sve da se pruži sva pomoć onim ženama koje se nađu u takvoj situaciji. To je veliko zlo koje treba pokušati izbjeći’, odgovara Plenković.

‘Drago mi je da čujem ovakav stav jer je gospodin Plenković iznio ovaj stav nekoliko puta i blizak je meni. Međutim HDZ je u vašoj anketi dao dvojku na pitanje pravo žene na izbor. Vaš stav je ok, ali stav stranke…’, rekao je Milanović nakon što je svoje mišljenje iznio Plenković.

‘Naš je stav vrlo jasan, ta anketa je bila jedno od ne znam koliko pitanja, mi smo htjeli potencirati da se maksimalno treba izbjeći situacija kojom dolazi do pobačaja, naglasiti koliko poštujemo život’, pojašnjava Plenković.

Treba li prava istospolnih zajednica izjednačiti s pravima ostalih zajednica?

‘Jasno smo podržali referendum o braku, mislim da je to bilo jasan stav većine koji su sudjelovali, istospolne zajednice imaju svoj status reguliran zakonom, ali nisu ono što je brak. Protivimo se posvajanju djece’, rekao je predsjednik HDZ Andrej Plenković.

‘Pola godine nakon referendumu o braku je donesen zakon o tim pravima. Hrvatska ima jedan od najprogresivnijih zakona, mislim da je i HDZ za to glasovao. Dakle, paradoks, imali smo referendum, a pola godine kasnije Hrvatska se po tim kriterijima uvrštava na sam vrh’, odgovorio je Milanović.

Na što su spremni da ne moramo izlaziti na treće izbore u godinu dana?

‘Biti najjača lista i pobijediti. I onda ne ucjenom, ne pritiskom, razgovarati s drugima, ali s onima koji nisu odgovorni za nasilje kojem smo izloženi zadnjih mjeseci. Danas gledam prilog BBC-a o izborima, tema su Hasanbegović, registar izdajnika, tako nas vidi BBC. U stanju sam učiniti puno toga, ali ne sve’, rekao je Milanović.

‘Stav je jasan, HDZ će pobijediti u izborima, imat ćemo relativnu većinu kao stranka, jasno sam kazao da smo spremni razgovarati sa strankama koje su nam bliske. Protiv sam velike koalicije, to je stav koji se često koristio u kampanji’, kaže Plenković.

‘Znate da je 4 godine mandata vaše vlade bilo obilježeno padom rejtinga, većom nezaposlenosti i svime onime što smo vidjeli od vaših obećanja o rastu, inzistirali ste o ideološkim podjelama u društvu’, dodaje Plenković.

‘Ja znam da je Plenković vrlo malo vremena proveo u Hrvatskoj. Ono što pokazuje kreditni rejting su kamatne stope. Zadnjih nekoliko godina sa skupova HDZ-a slušam gore stvari nego za vrijeme Karamarka’, odgovorio je Milanović.

‘Vidite kako jedan kvazisocijaldemokrat temu o kojoj smo razgovarali, a to su loši aspekti njegove vlade, izokreće’, komentira predsjednik HDZ-a.

‘Da se ne lažemo, ono što čujemo na skupovima HDZ-a zadnjih dana na kojima nas ljudi optužuju da štitimo jugoslavenske teorirste. To je slabost. Ne mogu iz košulje Tomislava Karamarka’, poručio je Milanović.

‘Strašno je zanimljivo kako gospodin Milanović želi staviti znak jednakosti između mene i mog prethodnika’, konstatira Plenković.

Bi li surađivali s ljudima protiv kojih se vode istrage?

‘Ne, ne znam na koga aludirate? Ja odgovaram za HDZ, za njene liste i kandidate, javnost je vidjela koliko su kvalitetni kandidati koje smo pripremili, ljudi u najboljim profesionalnim godinama, koji imaju znanje i sposobnost da Hrvatskoj osiguraju boljitak. Nema slabe točke, pokušat ćemo formirati stabilnu većinu, odgovara Plenković.

”Ono o čemu ja govorim su neki istaknuti gradonačelnici koje gospodin Plenković vjerojatno zbog slabosti… to ne može nadrasti. Gradonačelnik Zadra, ljudi protiv kojih su na snazi pravomoćne optužnice budu od Plenkovića nazivani uglednima, to je problem’, rekao je Milanović.
‘Stvarno, kad se ne vidi od drveća šuma, onda trebate slušati Milanovića, Imate partnere ovdje Jamba, Beljaka, Imali ste Lovrić Merzel, Stalno aludirate na ljude iz HDZ-a, a liste koje ja radim kao novi lider su čiste’, replicira Plenković.

”SDP-ovci koje ste spominjali više nisu u SDP-u ili su potpuno marginalzirani. Ovi drugi, s njima ćete morati razgovarati. SDP je najčistija hrvatska stranka’, odgovorio mu je Milanović.

‘Vi ih rehabilitirate, koji su imali presudu, vraćaju se u stranku. Dakle, ono što vrijedi za SDP ne vrijedi za druge stranke’,komentira šef HDZ-a.

Možete li navesti svoju plaću i imovinu?

‘To sve stoji u mojoj imovinskoj kartici. Moja plaća je 18 tisuća kuna neto, bila je i veća. Imam stan u centru Zagreba, 100 tisuća eura glavnice kredita za otplatiti, auto srednje klase, ušteđevinu 15 tisuća eura’, naveo je Milanović.

‘Moja plaća u EP je jednaka svim zastupnicima u EP, nakon što se plati europski porez 6400 eura, nakon toga se plaća porez hrvatskoj državi. Oko 4500 eura nakon svega. Ista kakvu imaju i drugi europski zastupnici’, kaže Plenković.

‘Imate dnevnice od 320 eura. To morate reći. Vi ste u pravu, govorite točno, samo skrivate’, replicirao je Plenkoviću.

‘Sve je transparentno što se tiče europskih zastupnika. Ja ništa ne skrivam, moja kartica je bila na stranicama Povjerenstva.’, odgovara Plenković na repliku.

Hoćete li omogućiti uvid u arhive Saveza komunista?

‘Za Hasanbegovića najradije ne bih jer znam na što ti ljudi ciljaju. Zakon kaže da se to otvara nakon puno godina. Imam dilemu zašto to ne bih dopustio, ali razgovarat ću s ljudima u stranci i predložiti da se to otvori. Ja s tim sustavom nemam veze’, rekao je Milanović.

‘Ja mislim da bi to bilo dobro, ne samo za znanstvenike nego općenito, jedan širi proces suočavanja s prošlošću, ja sam u EP potpredsjednik skupine koja se bavi pomirbom europske povijesti. Tu vrstu rasprave suočavanja s prošlošću mislim da nismo proveli, a otvaranjem arhiva bi pomoglo da se mnoge stvari rasvijetle’, odgovara Plenković.

‘Moram priznati da ovo ne razumijem. Mi nismo bili ruska kolonija. Sustav je bio autokratski. U tim arhivama će se sigurno naći ime mog oca, vašeg oca. Nema tu straha i srama, ali mi nismo bili Poljska ni Češka’, replicirao je Plenkoviću.

‘Naravno da nismo bili ruski sistem, ali činjenica je da su službe radile stvari, kao što smo prije nekoliko tjedana čuli kako je Munchen presudio u slučaju Đureković, a znamo tko je radio da to izručenja tih ljudi ne dođe. Mislim da je interesantno kako gospodin Milanović pristupa ovoj temi, indikativno mi je da ste vi tri dana prije članstva napravili potez koji je doveo u pitanje vjerodostojnost vaše vlade, to ste negirali, sve je jasno, mislim da javnost zna o čemu se radi’, odgovara Plenković na repliku.

Hoćete li za mjesec dana poduprijeti ulazak Sprske narodne stranke u Europsku stranku pučana?

‘SNS je podnio zahtjev za status u EP još 2013. godine. Postoji radna skupina u okviru naše političke obitelji, razgovarali su s njima, posjetili Beograd, kao što je rekao i Dahl, vrlo jasno smo rekli i mi da ćemo zauzeti stav kad to bude na dnevnom redu’, odgovara Plenković.

Replika:

‘Kad je riječ o Šešelju, onaj tko je donio rezoluciju o Šešelju u EP bio sam ja, kada je riječ o tumačenju partnerima što je SRS, a što SNS, to sam napravio ja i zato imamo rezerve na taj cijeli proces, ali želimo riješavati u europskom duhu sva otvorenja pitanja sa susjednim zemljama’, replicira Plenković.

Osim dva kandidata javnost je uspoređivala i novinare i ocjenjivala hoće li biti bolji Mislav Bago s Nove tv ili Mislav Togonal koji je na HRT-u vodio prvo sučeljavanje. Nakon odgledane večerašnje emisije zaključak je da je Togonal ipak viša razina.

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->