Podolnjak: Zastupnici izbjegavaju raspravu o prijedlogu Mosta da im se smanje privilegije

travanj 7, 2016 maxportal
Share Button

ROBERT PODOLNJAK Iz Mosta objavom na Facebooku je objasnio zašto privilegije zastupnika nisu smanjene, kao što su Mostovci najavljivali u svojoj predizbornoj kampanji.“Danas je održana sjednica Predsjedništva Sabora i klubova zastupnika na kojoj je najviše raspravljano o pravima i dužnostima zastupnika.

Naime, zakon koji je predložio klub zastupnika MOST-a još prije više od dva mjeseca o ukidanju prava na naknadu plaće zastupnicima po isteku mandata još nije raspravljen, a za predstojeću sjednicu uvršten je u dnevni red među niže rangiranim točkama. Bilo je očito da se rasprava po tom pitanju stalno odgađa i stoga sam na Predsjedništvu predložio da se saborskom Odboru za izbor i imenovanja povjeri izrada nacrta novog zakona koji bi cjelovito regulirao prava i dužnosti zastupnika.

VEZANI SADRŽAJ:

Mi u MOST-u smatramo da s financijskog aspekta simbolična odluka da se zastupnicima ne plaća naknada za odvojeni život dok sabor ne zasjeda 3 mjeseca u godini nije dovoljna s obzirom na opravdana očekivanja javnosti da se smanje ili ukinu pojedina prava ili bolje rečeno povlastice zastupnika u obnašanju njihove dužnosti.

Na žalost, velika većina klubova zastupnika odbila je uopće ideju izrade novog zakona o pravima i dužnostima zastupnika, da ne govorimo o tome da se ukinu naknade za odvojeni život, zastupnički paušal, naknada plaće nakon završetka zastupničkog mandata itd.

Također, nije prihvaćen ni prijedlog da se u novi zakon ugradi obveza prisustvovanja zastupnika na sjednici u vrijeme saborskog zasjedanja i da za nedolazak na sjednicu bez opravdanog razloga bude propisana novčana kazna.

Doista sam razočaran, ali sada mi je jasno da 15 zastupnika MOST-a tu ne može ništa promijeniti jer naše prijedloge ne žele podržati ni opozicija ni klubovi parlamentarne većine. Čak i veliki pritisak javnosti do sada nije dovoljan da politička elita preispita svoje povlastice i da ih se barem djelomično odrekne”, napisao je Podolnjak na Facebooku.

Danas je održana sjednica Predsjedništva Sabora i klubova zastupnika na kojoj je najviše raspravljano o pravima i duž…

Posted by Robert Podolnjak on 6. travnja 2016

M. Marković/Foto:hrt.

Komentari
Share Button