PORTRET: Ovo je Filip Dragović, prvi kandidat za ministra policije

siječanj 9, 2016 maxportal
Share Button

FILIP DRAGOVIĆ iz Momića kraj Metkovića najozbiljniji je kandidat za ministra unutarnjih poslova. Kao djelatnik MUP-a iz EU fondova Hrvatskoj je osigurao oko 70 milijuna eura.  

Prvi kandidat za nasljednika Ranka Ostojića rođen 1968., široj javnosti je manje poznat, a u policijskim krugovima, ne samo u Hrvatskoj, vrlo zapažen i čini se kao poželjan kandidat. MOST-a i Domoljubna koalicija još nisu amenovali njegov izbor i trenutno su u fazi usuglašavanja.Sasvim očekivano, kandidat za ministra policije je i tajnik HDZ-a Milijan Brkić, a nakon javnih polemika s Rankom Ostojićem Smiljan Reljić je spomenuo da ni izbor Nikole Grmoje, medijskog stratega Mosta, ne bi bi loš izbor. Medijska naklapanja o sukobu Tomislava Karamarka i Milijana Brkića naprosto su netočna jer je Brkić Karamarkov prvi izbor za ministra MUP-a.

O Brkiću sve znamo, Grmoja se sam prezentira javnosti, a mi otkrivamo tko je Filip Dragović, prvi favorit za ministra unutarnjih poslova.

Dragović je prošao sve stepenice u policijskoj karijeri. Od 1991. do 1998. radio u Policijskoj upravi dubrovačko – neretvanskoj u graničnoj policiji. Od voditelja smjene napredovao je do voditelja Sektora za granicu.

Na Visokoj policijskoj školi diplomirao je 1996. Magistrirao je na Fakultetu političkih znanosti na temu “Europska unija – suradnja na području suzbijanja nezakonitih migracija”, a na istom fakultetu je 2012. obranio doktorsku disertaciju “Proširenje Europske unije i pitanje sigurnosti granica”.

Povukao veliki novac iz EU

Nekoliko mjeseci Dragović je bio načelnik Uprave za granice, a obnašao je i dužnost pomoćnika ministra unutarnjih poslova za europske integracije i mirovne misije, ravnatelja Uprave za europske integracije i međunarodne odnose i savjetnika ministra unutarnjih poslova. Iz tog vremena datira i njegovo poznanstvo i prijateljstvo s Tomislavom Karmarkom.

Aktivno je bio uključen u pregovore oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju i NATO savez.

Dragović je umirovljen dolaskom Ranka Ostojića za ministra policije. Naslijedio ga je Splićanin Nebojša Kirigin, inače unuk Tita Kirigina (utjecajna partijca i predsjednika Hajduka). Kirigin je bio tajnik u veleposlanstvu u Crnoj Gori, a prigovaralo se da je mandat dobio bez dana staža u MVP.

I dok su za vrijeme mandata Filipa Dragovića povučen znatan novac iz fondova EU, u vrijeme Kirigina Hrvatska je dobila tek mrvice.

Koliko su o Dragoviću njegove kolege u MUP-u, bez obzira na stranačku preferenciju, govorile pozitivno, više je negativnih komentara na nasljednika mu Kirigina. Kirigin je obaveze ja otklanjao čestim izbivanjima izvan Hrvatske, kolega su ga zvale “moram u Brisel, moram u Brisel”, a  ni za policiju ni za Hrvatsku ništa nije napravio. Kirigin je inače školovan u SAD-u, a kolege mu u MUP-u šale se na njegov račun da je kao plivač koji ima hrpu diploma o plivanju, ali nikad u vodu nije ušao.

U vrijeme Dragovića u Bruxellesu su odobrena 34 projekta, a gotovo 34 milijuna eura vrijedna oprema kupljena je novcem EU fondova. Bonus je bio uređenje graničnih prijelaza u Metkoviću i Neumu.

Ukupno je fondova EU povukao oko 70 milijuna eura.

Predsjednica ga vratila u javni život

Izvori Maxportala iz Bruxellesa uvjeravaju nas da bi Hrvatska danas bila spremna za Schengen da je Dragović ostao u MUP-u. Ostojić ga je maknuo u vrijeme dok su trajali pregovori za osiguranje granice prema Srbiji i Bosni i Hercegovini. Uređenje granice prema dvjema susjednim državama, koje su i granice EU, koštalo bi 120 milijuna eura a cijelosti bi ih financirala EU.

Nakon umirovljenja Dragović je radio kako konzultat za neke europske i UN ustanove, a u javni život vratila ga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izborom u vijeće za Domovinsku sigurnost gdje je zamjenik predsjedniku generalu Damiru Krstičeviću.

Predsjednica ga podržava, premijer Orešković u njemu bi imao odgovornog suradnika, a u MUP-u, koji je nakon Ministarstva vanjskih poslova najgore hrvatsko ministarstvo, napokon bi bio uveden red.

Dragović je odlikovan Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske, a nakon formiranja Vlade, ako čak i ne bude ministar, sigurno će preuzeti odgovarajuću dužnost u MUP-u. O tome su suglasni i Most i HDZ.

M. Marković/Foto: mup

Komentari
Share Button