Robert Pauletić: Da, u ST-u 1991. Mila Štula vulgarno je izvrijeđana, ali joj se ne bih ispričao!

17 lipnja, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

NA DOMINISTRA turizma Roberta Pauletića, inače poznatog prvaka u kvizovima, od početka njegova mandata okomili su se ekstremno lijevi portali, između ostalog i zbog njegovog rada u “Slobodnom tjedniku” Marinka Božića, tijekom ratnih mjeseci 1991. godine.Maxportal je nedavno došao u posjed faksimila novinskih tekstova iz 1991. i prvi ih objavljuje: riječ je, prije svega, o tekstu iz “Slobodnog tjednika” s žestokim napadom na nekad zloglasnu novinarku Milu Štulu, kći generala Milana Štule.

Za mlađe čitatelje koji možda ne poznaju lik i djelo Mile Štule, valja naglasiti da je riječ o novinarki koja je do 1991. živjela u Hrvatskoj a onda prebjegla u Srbiju. U više izvora navodi se kako je Mila Štula bila dio srpskog obavještajnog podzemlja uoči i za vrijeme Domovinskog rata, te često na konferencijama za tisak provocirala Franju Tuđmana, kako bi njega i HDZ prikazala zločinačkom klikom.

Na isti način nastavila je i kad je početkom 1991. prebjegla u Srbiju. “Kragujevačke nedeljne novine” nedavno je uzimaju za “primer propagandističkog novinarstva viđenog devedesetih godina, čiji je glavni akter bila čuvena Mila Štula na RTS-u”, i upravo nju uzimaju za obrazac “demonstriranja huškačkog novinarstva i govora mržnje, sračunatog na denunciranje političkih protivnika”.

Sami je Srbi nazivaju “glavnom jurišnicom Radio televizije Srbije”, a u “Telegrafu”, glasilu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, Mila Štula nedavno je napisala da je za palež srpskih crkava u svijetu krivo – odbijanje kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca! “Bez ikakvih dokaza ova srpska novinarka koja je do 1991. godine živjela u Hrvatskoj širi i danas mržnju prema Hrvatima”, navodi se kao reakcija na jednom našem portalu.

Mila Štula bliska je Šešeljevom general-majoru Božidaru Deliću, perjanici Srpske radikalne stranke i svjedoku obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću, koji 2009. u novinskom razgovoru navodi kako mu je ona “prijateljica još iz ratnih vremena”.

Poznata je i kao bivša žena Vanje Špiljka, s kojim je bila u braku do izbijanja rata u Jugoslaviji, a za kojeg se i danas tvrdi da je bio umiješan u ubojstvo Stjepana Đurekovića.

E, o toj i takvoj Mili Štuli ST je u travnju 1991. objavio tekst pun žestokih uvreda, nazivajući je “nakaznom soldatskom droljetinom“, “olinjalom profuknjačom“, “neukusnom bižuterkom” i “jednogrbom devom u jeftinim kožnjacima“.

Tekst je potpisan pseudonimom Tomislav Tardelli inače jednim od prvih pseudonima Marinka Božića još iz doba osnivanja lista početkom 1990. godine. S druge strane, pronašli smo i faksimil teksta iz “Nedjeljne Dalmacije” od 5. svibnja 1991., neobičan intervju koji tobože predstavlja Tomislava Tardellija, a s njim razgovara nitko drugi nego – Robert Pauletić, tada mladi novinar ST-a. I na slici je Robert Pauletić, doduše iz još mlađih dana, u potkošulji, okružen knjigama mafijaške tematike. Iz toga intervjua proizlazi da je Tardelli zapravo Pauletić, i da radi intervju sam sa sobom! Danas bi rekli selfie intervju.

Potražili smo objašnjenje od sadašnjeg doministra turizma: “Je li moguće da ste za Nedjeljnu Dalmaciju nekad davno napravili intervju sam sa sobom? Kako su urednici to dopustili?”.

Pauletić odgovara: “Istina je. Bio sam u dogovoru s urednikom Nedjeljne i odlučili smo se za tu medijsku provokaciju. Tu sam dodao i dosta cinizma, na jednom mjestu napisao sam da je Marinko Božić fin čovjek i da ga nikad nisam čuo da psuje, a zna se da je on doslovce neprekidno psovao. Za taj ‘autointervju’ se odavno zna, već je to bilo objavljeno i već su me napadali zbog njega. Nije bila riječ ni o kakvom skrivanju ni zamagljivanju, jer sam objavio i vlastitu sliku uz tekst. Tu treba naglasiti da je Tomislav Tardelli bio zajednički redakcijski pseudonim, smislio ga je Božić za sebe na samom početku izlaženja lista, čak je toga nepostojećeg Tardellija u svibnju 1990. proglasio i zamjenikom glavnog urednika!”

Vi tada još niste bili u Slobodnom tjedniku?

“Ne, tada ljude iz ST-a još nisam ni poznavao, a kamoli radio za njih. Oni su krenuli u veljači 1990. a ja sam došao u ST negdje u proljeće 1991. godine. Bilo je još nekoliko novinara koji su radili pod istim pseudonimom, između ostalih prije mene Romano Bolković, a i toga proljeća 1991. Tardelli je funkcionirao kao jedan od zajedničkih redakcijskih pseudonima. Ja sam kompletnu priču oko toga pseudonima objavio još 1992. u feljtonu o ST-u u Večernjem listu, imam negdje i faksimil toga teksta. Tamo sam razotkrio cijelu tvornicu laži Marinka Božića, i to u doba kad je on bio na vrhuncu moći. U konačnici taj moj feljton je i uništio ST. Nevjerojatno je da baš mene danas napadaju za rad u ST-u, a ja sam taj koji je na kraju raskrinkao i uništio taj list”.

Jeste li Vi taj Tardelli koji je napisao tekst o Mili Štuli, prepun uvreda?

“Ne mogu se točno sjetiti jesam li ja autor cijelog teksta, ali znam da sam sudjelovao u pisanju. Ako se ne varam, jedan Tuđmanov savjetnik, a svi su se oni stalno motali oko redakcije, donio je neke podatke za tekst. Pokojni predsjednik Tuđman nije mogao smisliti Milu Štulu”.

Kad smo Pauletiću predočili faksimil teksta o Štuli, reagirao je:

“Uf, zbilja vulgarno! Naslov i nadnaslov sigurno nisu moji, to je redakcijski. A ovaj ukaz s ordenom zlatnog vibratora, to je pokojni Božić napisao. Obožavao je dodjeljivati te nekakve ordene po novinama. Eh, gledajte, to je bilo prije 25 godina, Štula je bila zaista užasno omražena, najveća neprijateljica hrvatske samostalnosti u medijima. Upravo tih dana, sjećam se, poginuo je mladi redarstvenik Franko Lisica, nekoliko nas iz redakcije bilo je u njegovom Bibinju na sprovodu.

Gledao sam toga mrtvoga mladog momka s rupom u čelu, počinjao je rat i normalno da smo bili ogorčeni na tu, kako se govorilo, špijunku maskiranu u novinarku koja je stalno nešto provocirala i otvoreno mrzila ideju o Hrvatskoj! Bili smo mladi, ja sam imao 25 godina, bili smo ogorčeni na agresore, bio je rat, i to je rezultiralo izljevom ovakve ljutnje i, priznajem, pretjerane vulgarnosti”.

Pauletića smo zapitali znači li to bi li se danas ispričao Mili Štuli zbog sudjelovanja u pisanju teksta punog uvreda.

“Ne bih joj se ispričao, nikada, po cijenu bilo čega!”, odgovara on i objašnjava: “Štula je kasnije u Srbiji pokazala koliko mrzi Hrvatsku. Bila je najmilitantnija jurišnica i huškačica Televizije Srbije, tko zna koliko hrvatskih ljudi posredno nosi na duši!”.

M. Glavinić/Foto: facebook


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •