STIPE MESIĆ: Karamarko je već politički mrtvac, samo to još uvijek ne zna

5 lipnja, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je bivši predsjednik Stjepan Mesić. Komentirao je aktualnu političku situaciju te ukidanje ureda bivšeg predsjednika.



Posljednji put je bio u emisiji prije 14 godina. Bilo mu je 67 godina, a sada dakle 81. Na pitanje voditelja emisije Aleksandra Stankovića što se promijenilo Mesić je kazao da se njemu nije puno promijenilo u životu. Ja kad se gledam u ogledalo, vidim istog čovjeka, a onaj koji gleda sa strane vidi razliku. Bavim se ponekad sportom, a kako su svi u obitelji vegetarijanci, samo pas i ja jedemo meso, kazao je na početku emisije.

Na pitanje kako će se rasplesti kriza u Vladi, Mesić je rekao da je to teško procijeniti. Kriza je tu. Postoji nekoliko scenarija – novi izbori, to je jedino u redu, a moguće je preslagivanje koje ne može biti dugotrajno. Hrvatsku možemo nazvati jednom velikom nevladinom udrugom – jer Hrvatska nema vladu,rekao je.

Za šefa HDZ-a Tomislava Karamarka rekao je da se ne radi o sukobu interesa ili kaznenom djelu. Ovdje se radi o moralno-političkoj odgovornosti. Ona je evidentna. Ako misli dobro svojoj stranci ,on bi mora odstupiti. Morao je znati što mu radi žena, kazao je Mesić.

Biračko tijelo je korektivni intelektualac. Građani su na prethodnim izborima željeli treći put pa je zbog toga Most uspio. No sad se pokazalo da ni to nije u redu. Ostat će ponovno isti odnos snaga, ali ipak malo promijenjen. Odluke bivše vlade, u posljednjoj godini njihova mandata, pokazale su se kao korisne. Hrvatska se izvukla iz recesije i gospodarstvo je raslo – građani će to honorirati, smatra.

Milijan Brkić ili Tomislav Karamarko?

Brkić je evoluirao, do koje mjere i koliko bi to bilo korisno za Hrvatsku, teško mogu reći. Za Karamarka, s obzirom na to što se događalo s njim i njegovom suprugom, mislim da je u političkom smislu mrtvac koji hoda, ali on to još ne razumije, smatra Mesić.

O ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću

Kod njega je problem to što je osudio zločine koji su se dogodili s ustaške strane, a nikad nije osudio ustaški režim. Nije se odrekao nijedne poruke koje je slao na raznim skupovima ili pisanim izjavama.

Ina-MOL

Josipa Petrovića znam jer je bio član uprave Ine. Imao je dobre odnose s premijerom Ivom Sanaderom. Sanadera pitao sam prodaje li se Ina ili ne jer me obavještavala tadašnja uprava o tome. Tri puta sam ga tražio da ih primi. Govorio je da hoće, neka  se jave. No tek četvrti put kada sam rekao da ću ići u javnost, onda je Sanader reagirao. Rekao da se Ina ne prodaje, nego da je riječ o restrukturiranju upravljanja Inom. Tražio sam ugovor i nisam ga mogao dobiti. Na uvid ga je dala tek Jadranka Kosor, objasnio je Mesić.

Na pitanje što su u to vrijeme radile tajne službe, Mesić je rekao kako nije dobivao informacije o neprijateljskom preuzimanju Ine.

O ukidanju svojeg ureda

Smatram da ured ima smisla, kao što ima u svim zemljama u kojima je neposredni izbor predsjednika države. Gdje god je predsjednik neposredno biran, on ima ured. Bez obzira na to o kojoj se zemlji radilo, tri bivša bugarska predsjednika imaju svoj ured.

Smatram da sam mogao učiniti puno s iskustvom i vezama, jer sam uspostavio vezu s mnogim predsjednicima, što je koristilo našem gospodarstvu. Budžet je plaća jedinog službenika kojeg smo imali i troškovi ureda, režije. Ti koji su inzistirali na ukidanju, nisu si dali truda informirati što taj ured radi. Mogli su shvatiti da se raditi o nekoliko stotina milijuna eura poslova sklopljenih sa zemljama koje sam ja otvorio. Ja mogu doći do svakog predsjednika države, što gospodarstvenici ne mogu, kazao je Mesić.

Ja sam otvarao Kazahstan, sad dolazi 100 milijuna eura poslova, Azerbajdžan 100 milijuna eura, Turkmenistan također 100-tinjak milijuna, i tu se poslovi nastavljaju, mi tim zemljama gradimo brodove.Već samo te tri zemlje da uzmete. Otvarao sam ja i druge zemlje, ali nisu bili u tim iznosima ugovori. Ono od 5, 10 i 15 milijuna eura ne spominjem. Sklopio sam više poslova nego cijela ova Vlada u sadašnjem sastavu, odgovorio je Mesić na pitanje što je radio u svojem uredu.

O putu u Sjevernu Koreju

” U Sjevernoj Koreji bio sam 2014. Išao sam iz privatnih razloga. Naime, s guvernerom Petrograda sam u jako dobrim odnosima. Kod njega sam saznao da jedna velika njihova građevinska firma ide u S. Koreju. Razgovarao sam s vlasnikom, pozvali su me da dođem s njima u S. Koreju.

Bio je jedan dobar posao u igri, kvarcni pijesak da se preko ruske firme izvede u Japan. Smatrao sam da bi bilo dobro možda i neko hrvatsko poduzeće u to uklopi, da se napravi dobar posao na tom pijesku. Nismo se sreli tamo s funkcionarima državnima, samo ovima iz firme.

Složili smo se da se u to sve uključi više firmi. Kad smo se vratili u Rusiju, došla je odluka Japana da se sa S. Korejom ne posluje ništa. Taj put su mi platili Rusi. Išao sam da eventualno nekoj hrvatskoj firmi sredim posao”, kaže Mesić.

Mesić se osvrnuo i na pitanje izbora ustavnih sudaca.

“Ovo je kompromis, i dobro da je došlo do njega, da ne dođe do ustavne krize. Ipak, ovaj izbor nije najbolji, politika to ima u rukama. Mislim da se može naći model gdje će više do izražaja doći znanost i struka”.

O partizanima i ustašama

Nacizam i komunizam nikako nisu isti. Komunizam nigdje nije ostvaren, kao ideja je nešto pozitivno – svi će ljudi biti braća, imati koliko im treba, neostvarivo je to. Put do toga je išao preko različitih modela. Jugoslavenski model se ne može uopće uspoređivati sa Staljinovim tvrdim modelom. To je neusporedivo s naci-fašizmom, koji je zločin u ideji i izvedbi, do kraja.

U socijalističkom režimu je bilo zločina sigurno, ali ne u ideji, nego u zastranjivanjima.

Partizanski pokret je omogućio da prestane bratoubilački rat, da pobijedi pravednost nad zlom, a fašizam je najveće zlo u povijesti”, smatra Mesić.

U zaključku se osvrnuo na svoj politički život.

“Mislim da nisam nikada činio strateške greške. Možda taktičkih, ali strateških ne. Nisam mogao ostati u HDZ-u i probati ga korigirati iznutra. Ja nisam nikad isključen iz HDZ-a, nije donesena odluka da me se isključi. Joža Manolić i ja davali smo intervjue, uglavnom u Feral Tribuneu, to je vrh HDZ-a jako osuđivao.

Netko je vjerojatno to rekao Tuđmanu, koji nije čitao Tribune, i on je tražio odgovornost. Na Predsjedništvu HDZ-a se tražilo da se Manolića isključi zbog zadnjeg intervjua u Feralu. Ja sam se borio da to bude pred Sudom časti, oni nisu dali. Rekao sam im ‘Hvala lijepa, i ja odlazim'”.

O čekovima iz Australije

Stanković je Mesića emisije i pitao o nestalim čekovima u Australiji i veličanje NDH.

“Dobio sam tri čeka, jedan za Zakladu Ankice Tuđman, i predao sam ga Tuđmanu, drugi, za obnovu Sabornice i predao sam ga tadašnjem šefu Sabora Žarku Domljanu. Treći je bio namjenjen za bolnicu u Gospiću je izgubljen. I taj ček nikada nije unovčen.

Trebate znati šta je ček. Ček je običan papir Obavijestio sam bolnicu u Gospićui  gospodu Australiji da je ček nestao i  oni su poslali novi ček koji je unovčen. Dakle, nitko nijne oštećen, novac nije nestao, nitko nije ukrao novac.

O proustaškom govoru u Australiji

“Napravio sam jedan ustupak i zato sam se ispričao. I nikad mi nije palo na pamet da to ponovim. U dvadeset godina nakon toga mislim da sam se dovoljno potvrdio kao antifašist. !

Mesić je govorio i o situaciji u Srbiji.

“Vučić ima apsolutnu vlast, ali znamo što je radio u političkoj karijeri. Bio je radikal, u bliskoj vezi sa Šešeljem. Sad je promijenio retoriku. Ako ostane na europskom putu, to će biti dobro za Srbiju i okruženje”, smatra Mesić.

O kandidaturi za gradonačelnika Zagreba

Osvrnuo se i na navode o tome da bi se mogao kandidirati za gradonačelnika Zagreba.

“Ima sada jedno razmišljanje da bih se mogao prihvatiti mjesta gradonačelnika Zagreba, ali teško bi bilo pobijediti Bandića”, kazao je bivši predsjednik Stipe Mesić.

Foto:hrt.hr


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->