Jandroković održao presicu u Zagrebu, Pupovac ne zna treba li se Srbija ispričati

travanj 18, 2018 maxportal
Share Button

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković se obratio javnosti o današnjem prekidu službenog posjeta Beogradu nakon što je Vojislav Šešelj napravio skandal u srbijanskoj Skupštini.“Ovaj susret bio je dogovoren kao nastavak političkog dijaloga koji su započeli predsjednica i Aleksandar Vučić. Ovaj posjet je bio sadržajno osmišljen”, rekao je Jandroković na početku.

“Krenulo je vrlo dobro”, rekao je Jandroković prepričavši što se događalo na početku.

“Domaćin nam je želio pokazati skupštinu. Onda se dogodio incident. U prvom trenu nismo znali što se događa. Čuli smo Šešelja kako nam dobacuje na uvredljiv način. On je otišao, mi smo išli dalje u program. Onda smo dobili informaciju da je nasrnuo na hrvatsku zastavu, da je gazio i pokušao rastrgati, ali ga je zaustavilo osiguranje”, rekao je Jandroković.

“S obzirom da je na gnjusan način uništen simbol hrvatske države, odlučili smo prekinuti posjet”, rekao je Jandroković.

“To je trenutak kad ne smijete odlučiti drugačije. Dignitet Hrvatske mora biti na prvom mjestu”, dodao je.

“Očekujemo da će se predsjednik Srbije očitovati i da će ovaj događaj osuditi. Mi nemamo alternative, moramo nastaviti razgovarati. Globalna situacija je složena, imamo nekoliko otvorenih pitanja. Interes nam je zaštititi interese hrvatske manjine u Srbiji”, rekao je Jandroković. Dodao je da su odgovorni u Srbiji trebali reagirati brže.

”To je neusporedivo. Ovdje se dogodilo skrnavljenje simbola države”, ofgovorio je Jandroković na pitanje može li se ovo usporediti s Buljevim ‘presretanjem’ Vučića u Zagrebu.

Milorad Pupovac rekao je da je nanesena velika šteta.  “Treba ostati hladne glave i učiniti sve da ne budemo taoci ljudi koji gaze simbole država”, rekao je Milorad Pupovac.

Nije želio odgovoriti treba li se Srbija ispričati.  “To možete pitati nekoga drugoga. Više nas je bilo tamo”, rekao je Pupovac.

Riječ je opet uzeo Gordan Jandroković.

“Jedan od glavnih razloga zašto sam se odlučio na posjet je poruka ohrabrenja”, rekao je šef Sabora.

“Mi vrlo čvrsto ostajemo uz Hrvate koji žive u Srbiji”, dodao je na kraju Jandroković.

D.L. /foto:FaH

Komentari
Share Button