JAVNO PRIZNALI: Inicijativa Narod odlučuje uperena je protiv manjine koja nas godinama ugrožava

svibanj 19, 2018 maxportal
Share Button

Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ na konferenciji za novinare na riječkom Korzu, prozvala je gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela da im uskraćuje pravo zajamčeno Ustavom.

Na konferenciji su se medijima obratili predstavnici Građanske inicijative „Narod odlučuje“, član organizacijskog odbora Hrvoje Pende i koordinatorica za Primorsko-goransku županiju Blaženka Pulić,Predstavnici inicijative prozvali su gradonačelnika Obersnela da sustavno onemogućava prikupljanje potpisa za referendumsko pitanje o izmjeni izbornog zakona, usmjerenog na pravedniji izborni sustav, jeftiniju državu, manji broj zastupnika, uređenije izborne jedinice, da svi glasovi jednako vrijede i da se prava manjina svedu na europske standarde, jer Hrvatska ima jednak broj rezerviranih mjesta za nacionalne manjine kao i cijela Europska Unija.

Kako je kazala Pulić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zaključak o odobravanju lokacija donio je dan nakon početka prikupljanja potpisa, a tek sljedećeg dana bili su pripremljeni i ugovori, čime je onemogućio da građani na javnom prostoru u Rijeci iskažu svoje mišljenje.

Smatraju kako je gradonačelnik svojim zaključkom prekršio čl. 19 gradske Odluke o davanju na korištenje javnih površina, koju je donijelo Gradsko vijeće, koji je propisano je da suglasnost na privremeno korištenje javnih površina i drugih nekretnina u vlasništvu Grada Rijeke daje gradonačelnik samo ako korisnik nekretnine ostvaruje profit sukladno propisima o trgovini.

Predstavnici inicijative istaknuli su kako je gradonačelnik odredio i plaćanje za sve površine ispred crkvi ispred kojih je odobrio lokaciju, iako prostori ispred crkava nisu isključivo u gradskom vlasništvu, nego su i vlasništvu Riječke nadbiskupije ili redovničke zajednice. Dodali su kako smatraju da se naplaćivanjem javnog prostora onemogućuje svaka javna akcija.

„Neodobravanje ostalih javnih lokacija koje smo zatražili  gradonačelnik je obrazložio da bi prikupljanjem na tim javnim lokacijama izvrgnuli građane prekomjernom bombardiranju identičnih poruka sa štandova“, istaknuli su predstavnici inicijative, istaknuvši kako tekst poslan njihovoj inicijativi govori o njegovoj netoleranciji i nepoštivanju mišljenja drugoga.

Odgovarajući na prozivke kako je građanska inicijativa Narod odlučuje svoje drugo referendumsko pitanje, kojim se traži da zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskog sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna, direktno protiv prava nacionalnih manjina, Pende je kazao:

„Građanska inicijativa Narod odlučuje jest protiv manjine, ali ne niti jedne nacionalne manjine, nego protiv političke kaste koja već 28 godina uništava i osiromašuje ovaj narod i tjera mlade ljude u inozemstvo, jednako Hrvatske, Srbe, Bošnjake, Talijane, Mađare i sve ostale.

Od sadašnjeg zakona koristi nemaju ni Zvonimir u Kninu ili Hrvoje u Zagrebu kao ni Jovan u Donjem Lapcu ili Beogradu, nego politička manjina koja vlada Hrvatskom. Zato taj zakon treba mijenjati“

MP/foto:ridanas

Komentari
Share Button