Je li se Putin stvarno ukakio na hodniku Kremlja? Utjecajni medij širi divlje tvrdnje

3 siječnja, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tabloidi su početkom prosinca prošle godine prenijeli senzacionalnu priču – predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin pao je niz stepenice i doslovno se  – usrao se, piše Business Insider.



Zapad je uživao dok je čitao o Putinovoj velikoj nuždi. Tvrdnje su, među ostalima, objavljene u poznatim medijima u The Sunu , New York Postu Daily Mailu i Newsweeku... Pripisali su ih jednom, anonimnom izvoru: tajanstvenom Telegram računu poznatom kao General SVR.

The Suna, The New York Posta, The Daily Maila, Gawkera i Newsweeka pisali su o Putinovoj nezgodi, a svi su se pri tom pozvali na isti izvor – tajanstveni kanal na komunikacijskoj platformi Telegram koji nosi ime “General SVR”.

Kanal General SVR dio je na trenutke suludog medijskog ekosustava koji je stvoren nakon što je Rusija krajem veljače prošle godine napala Ukrajinu. General SVR i slični kanali na Telegramu te brojni korisnici društvenih mreža svakodnevno objavljuju više ili manje šokantne prizore s ratišta u Ukrajini, ponekad bez isticanja kako su do njih došli te jesu li uopće autentični.

Najnovija, skatološka tvrdnja potaknula je rijedak javni demanti Kremlja, koji je za Newsweek rekao. Tiskovni ured ruskog predsjednika Putina demantirao da je čelnik Kremlja pao niz stepenice i zaprljao se: “Ovo je potpuno neistinito.”

General SVR je prošlog tjedna na Telegramu objavio podužu priču o tome kako je Putin imao stresan dan na poslu ispunjen raspravama o ruskom gospodarstvu koje propada i ratu s Ukrajinom. Na kraju dana, general SVR je rekao da se ruski predsjednik poskliznuo i pao pet stepenica, doskočivši na trtičnu kost. Strašan pad navodno je uzrokovao Putina da “nevoljno izvrši nuždu”.

Tko je utjecajni General?

General SVR pokrenut je 2020. godine, a navodno ga vode ruski obavještajci te drugi visoki dužnosnici.Kanal je upečatljiv primjer divljeg medijskog ekosustava koji je procvjetao nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik Generala SVR Business Insideru nije htio otkriti izvore koji kanalu dostavljaju materijale i informacije jer bi to, rekao je, ugrozilo njihovu sigurnost. Dodao je, međutim, da uživaju povjerenje kanala. “Nikada nas nisu iznevjerili”, rekao je glasnogovornik.

General SVR već više od dvije godine objavljuje fascinantne tvrdnje o događanjima u Kremlju i Putinovoj lošoj krvnoj slici.

General je u svibnju ustvrdio da će Putin ovlasti privremeno prebaciti na drugoga kako bi mogao na operaciju, a kasnije da ga je kašljao prije objave prisilne mobilizacije rezervista. Kremlj se na njih obično ne osvrće, barem ne direktno, no ekspresno je demantirao tvrdnju o velikoj nuždi nakon pada niz stepenice.

Treba uzeti u obzir i da Kremlj nije poznat po transparentnosti i objavljivanju provjerenih te točnih informacija. Ta je cijela epizoda pokazala da je General SVR utjecajniji nego što se možda prije mislilo. Među onima koji na konvencionalni način otkrivaju tajne Kremlja, General SVR ne uživa bogzna kakvu reputaciju.

Dezinformacijski rat

Aric Toler, novinar istraživačkih novina Bellingcat, napisao je u svibnju na društvenoj mreži Twitter da se objave Generala trebaju ignorirati. Stručnjaci za ruske medije rekli su Business Insideru da nije izgledno da je General izvor od povjerenja te da radi više štete nego koristi.

Nagađa se da iza Generala stoji Viktor Mihailovič, međutim to je ime najvjerojatnije pseudonim. Iako se trenutno se ne zna tko je General, dva se imena često spominju u kontekstu tog kanala na Telegramu. Prvo je ono Valerija Soloveja, ruskog učenjaka koji uživa reputaciju teoretičara zavjera. Solovej je sam više puta širio glasine o Putinu.

Prije tri je godine rekao da se ruski predsjednik priprema za napuštanje Kremlja te da bi se to moglo dogoditi u siječnju 2021. godine. To se, ispostavilo, nije dogodilo. Istina, predvidio je i da će Rusija napasti Ukrajinu, što se dogodilo.

Ruske snage reda i sigurnosti ispitale su Soloveja dok su istraživale Generala, no ubrzo su ga zatim pustile na slobodu. General je nakon toga objavio da nije povezan sa Solovejem. Solovej je Business Insideru rekao da nije povezan s tim kanalom, ali je rekao da su informacije koje General objavljuje prilično pouzdane te da Putin zna što General o njemu govori. Solovej je rekao da neće otkriti tko stoji iza Generala.

Drugo ime koje navodno stoji iza generala je ukrajinski odvjetnik Viktor Jermolajev. No, on je Meduzi rekao da nije General te da nije u kontaktu ni s kim iz Rusije. Stručnjakinja za ruske medije dr. Lucy Birge rekla je da ne vidi zašto bi Ukrajinac vodio taj kanal, odnosno da je teško dokučiti cilj takve akcije.

General i njemu slični kanali na Telegramu počeli su nicati nakon što je Kremlj iz zemlje otjerao sve one medije koji su bili kritični prema Putinu i njemu bliskima. Prorežimski mediji dominiraju Rusijom, a vlasti nezavisne medije koji iz inozemstva propitkuju Putinovu politiku drže “stranim agentima”.

Bombastični general

Tu na scenu stupa Telegram, platforma za šifriranu komunikaciju koju je Kremlj već pokušao blokirati. Telegram je prvo bio platforma za autentične informacije i stavove, no danas više nalikuje svakoj drugoj društvenoj mreži – pun je dezinformacija i poluinformacija, a mnogi ga koriste i za hibridno ratovanje. Iako postoje deseci produktivnih kanala na Telegramu koji Putina podjednako i hvale i kude, General je zapadnim medijima interesantan jer je bombastičan.

Dr. Jade McGlynn, znanstvenica koja istražuje rusku propagandu i medije, rekla je da medijski napisi u kojima stoji da Putin umire, a koji te tvrdnje ne podupiru nikakvim dokazima, šalju krivu sliku o ratu u Ukrajini. Oni bi, kaže ona, mnoge mogli uvjeriti da se konflikt bliži kraju te da se ne moraju previše brinuti za sudbinu Kijeva i drugih ukrajinskih gradova.

“Nije teško vidjeti zašto se takav prikaz Rusije jako dobro prodaje”, rekla je dr. Lucy Birge. Dodala je da Rusija zahvaljujući tolikim člancima o Putinu još uvijek može za sebe reći da je svjetska sila.

Uz to, Birge kaže da ti medijski napisi više govore o tome što Zapad želi čuti, a manje o tome što se u Rusiji zapravo događa. Napisa je toliko jer se o ruskim elitama piše malo ili nimalo. “Očito je da se iza scene događaju brojne stvari, međutim mi o njima ne znamo mnogo. Zato praćenje anonimne osobe koja tvrdi da ima sve odgovore djeluje toliko primamljivo”, dodala je Birge.

D.M. /Foto: FaH


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->