Kako je okončan višemjesečni spor oko načelnika VSOA-e

7 kolovoza, 2023 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Predsjednik Zoran Milanović supotpisao je u ponedjeljak odluku o imenovanju generala Ivana Turkalja za čelnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), čime su okončani višemjesečni prijepori oko nasljednika bivšeg šefa VSOA-e generala Ivice Kindera.Prema pisanju medija, dogovor oko Kinderovog nasljednika usuglasili su premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović tijekom susreta u Kninu, gdje se u subotu održavala 28. obljetnica VRO Oluja te obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Mandat ravnatelju VSOA-e Ivici Kinderu istekao je 10. srpnja ove godine, a zbog sukoba predsjednika Zorana Milanovića i Vlade, nasljednik nije bio usaglašen.

Nakon isteka Kinderovog mandata, koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga VSOA-e preuzeo je brigadir Ante Kujundžić, kojem 10. kolovoza istječe jednomjesečna supotpisana Odluka o privremenom ovlaštenju.

Milanović odbio potpisati Banožićev prijedlog

Kujundžić je u jednomjesečnom privremenom ovlaštenju imao ograničene ovlasti te nije bio ovlašten podnositi pisane prijedloge za primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka.

VSOA je jedna od dviju hrvatskih tajnih službi, a Zakon o sigurnosno obavještajnom sustavu RH kaže da tajnim službama upravljaju ravnatelji, a u slučaju njihove spriječenosti ili odsustva, njihovi zamjenici.

Ravnatelje supotpisom imenuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade, uz prethodno mišljenje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, pri čemu ravnatelja VSOA-e predlaže ministar obrane.

Vlada je ranije priopćila kako je ministar obrane Mario Banožić predložio brigadnog generala Miju Validžića za novog ravnatelja VSOA-e, no predsjednik Republike Zoran Milanović nije htio potpisati taj prijedlog. Ministar obrane pak nije želio tražiti novog kandidata.

Premijer Plenković je početkom kolovoza ovlastio potpredsjednika Vlade Tomu Medveda da razgovara s predstavnikom Ureda predsjednika RH i usaglasi stajalište oko novog ravnatelja VSOA-e, a da je brigadni general Mijo Validžić, koji je bio predložen za ravnatelja VSOA-e, zatražio da ga se više ne razmatra kandidatom, nakon što se predsjednik RH pet mjeseci nije očitovao o navedenom prijedlogu te blokirao njegovo imenovanje.

VSOA bez ravnatelja ne može funkcionirati

VSOA bez ravnatelja ili zamjenika ne može funkcionirati jer neće biti osobe koja bi mogla izdavati zapovijedi i potpisivati dokumente te otvarati postupke. Neimenovanje čelnika VSOA-e dovodi do problema nacionalne sigurnosti jer može doći do problema u suradnji i razmjeni informacija s drugim službama, posebno zemalja članica NATO-a.

VSOA je zadužena za prikupljanje, analizu i obradu podataka o obrambenim sustavima drugih zemalja, ali i o vanjskim pritiscima koji bi mogli imati utjecaja na obrambenu sigurnost zemlje.

Uz to, VSOA je zadužena za prikupljanje podataka o namjerama i mogućnostima, kao i o planovima djelovanja osoba, skupina i organizacija u zemlji čiji bi cilj mogao biti ugrožavanje obrambene moći države, a može i poduzetu mjere otkrivanja, praćenja i suprotstavljanja ovakvim aktivnostima.

Činjenicu da tjedan dana pred istek Kujundžićevog jednomjesečnog mandata nije bilo dogovora o njegovom nasljedniku dodatno je kompliciralo to što VSOA godinama nema ni zamjenika ravnatelja.

U Ministarstvu obrane ranije su naveli da je Banožić svojevremeno Milanoviću predlagao i imenovanje ravnatelja VSOA-e, ali je predsjednik prijedlog odbio. Po Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu, zamjenika ravnatelja VSOA-e također se imenuje supotpisom predsjednika i premijera, ali je razlika da zamjenika ne predlaže Banožić nego ravnatelj VSOA-e.

Mediji: Obavještajci pronevjerili dva milijuna kuna

Predsjednik Milanović pokrenuo je postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e još 22. rujna 2022.  godine, navodeći kako on više ne može obavljati tu dužnost nakon što su u izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UNVS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA-e navedene opsežne i teške povrede.

Mediji su izvijestili da je nadzorom u VSOA-e utvrđen cijeli niz prekršaja te da su vojni obavještajci, koji su boravili na različitim zadacima u vojnim misijama u Poljskoj, Libanonu i Litvi, pronevjerili najmanje dva milijuna kuna. Prema navodima medija, obavještajci su lažirali troškove, a višak novca spremali u svoje džepove. Medijima je potvrđeno da Uskok istražuje te malverzacije.

Premijer Plenković je nakon pokrenutog postupka za Kinderovim razrješenjem obavijestio javnost da će ”razrješenje stupiti na snagu onaj dan kada se dogovore o osobi koja će ga zamijeniti” dodajući kako ”to mora biti osoba o kojoj postoji suglasje predsjednika Vlade i Predsjednika Republike, a na prijedlog ministra obrane”.

Kinder je u međuvremenu pisanim putem od Milanovića i Plenkovića zatražio da ga se razriješi, no premijer je najavio da će Kinder nastaviti obavljati dužnost ravnatelja VSOA-e.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović ustvrdio je u početkom srpnja ove godine ako nepoštivanje procedure oko imenovanja ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), unatoč njegovim inicijativama, predstavlja kršenje Ustava.

Na upit je li ugrožena nacionalna sigurnost, Milanović je rekao kako je ona kompromitirana u uvjetima kada premijer već mjesecima odbija razgovor s vrhovnim zapovjednikom. Upitan osjeća li se odgovornim za nastalu situaciju, rekao je kako se ne radi o egu i istaknuo da na čelo VSOA-e treba doći netko tko može (to raditi), a da se može dogovoriti i da to “uopće ne bude vojna osoba nego netko sposoban za to”.

Milanović je u međuvremenu pozvao premijera da usaglase kandidata za novog ravnatelja VSOA-e, dok su oporbeni saborski zastupnici zatražili od Predsjednika i premijera da se dogovore oko izbora. Kako do usaglašavanja nije došlo, Milanović se 6. srpnja obratio hrvatskoj javnosti u izravnom televizijskom prijenosu na svim nacionalnim televizijama.

Milanović je tom prilikom naglasio da je Vlada, suprotno demokratskoj praksi, pripremila neustavno rješenje kojim bi privremenog čelnika agencije postavljao i razrješavao ministar obrane. ”HDZ sada želi kontrolu nad VSOA-om, koja bi u tom slučaju bila izuzeta od nadzora”, rekao je Milanović.

Ustvrdio je da je riječ o političkom udaru Plenkovića koji RH ”vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke”.

Milanović optužio Vladu za neustavno djelovanje

Ured predsjednika RH je dan nakon Milanovićevog obraćanja javnosti objavio odluku kojom je ministar obrane Mario Banožić “suprotno Ustavu” planirao imenovati privremenog čelnika VSOA-e.

Na taj način, istaknuo je Ured predsjednika, VSOA bi ostala isključivo pod kontrolom ministra obrane i Vlade, a Predsjedniku Republike bi bilo onemogućeno da koordinira i usmjerava rad VSOA-e, što je njegova ustavna dužnost.

Vlada je reagirala navodeći da predsjednik Milanović iznosi lažne teze o „protuustavnom djelovanju“ Vlade, a prešućuje da je upravo njegov Ured 30. lipnja 2023. predložio nalaženje rješenja kojim bi se osigurala tehnička funkcionalnost VSOA-e. Vlada je tom prilikom ponovno pozvala Milanovića da se očituje o predloženom kandidatu.

Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Mario Kapulica (HDZ) izjavio je prošlog četvrtka da u što kraćem roku očekuje sazivanje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, koji daje mišljenje o kandidatu.

Kapulica je kazao i da je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost još prije pet mjeseci pozvao predsjednika Milanovića da se očituje o tadašnjem kandidatu, što on nije učinio. Sada, dodao je, predsjednik Republike više nema ni jedan razlog da ne poduzme traženi korak, a to je supotpis za novog ravnatelja VSOA-e.

”Rješenje nam je nastavak normalnog funkcioniranja obavještajnog sustava i  omogućiti onima koji su zaduženi za sigurnost da nastave raditi svoj posao”, zaključio je Kapulica.

Vanja Majtić/ Foto: FaH


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->