KAKO SE UPRAVLJA DRŽAVNOM IMOVINOM:’HPB je nekretninu procijenjenu 2,1 milijun eura protupravno otuđio za samo sto tisuća kuna’

13 listopada, 2014 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

PROJEKT Fantasyland u nekad popularnom samoborskom kupalištu Šmidhen krenuo je u realizaciju 2009.godine kada je na tiskovnoj konferenciji najavljen početak izgradnje najvećeg vodenog i zabavnog parka u ovom dijelu Europe koji je trebao otvoriti više od 800 novih radnih mjesta. Ali tek tada kreću problemi za investitore u projekt Fantasyland s kojima se vjerojatno ni jedan od investitora u civiliziranim i pravno uređenim društvima nikada nije, a vjerojatno nikada niti neće susresti.

Vedran Duvnjak

Hrvatski fond za privatizaciju,   na čelu s Vedranom Duvnjakom, a predsjednik Upravnog odbora bio je tadašnji ministar Petar Čobanković, dvije je godine opstruirao početak izgradnje projekta Fantasyland u koji su investitori uložili milijune eura. Više od 700 dana projekt Fantasyland je čekao na potpis parcelacijskog elaborata vodenog parka, a kada je nadzor Državne geodetske uprave, koji je naručio predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak, potvrdio da je elaborat izrađen sukladno zakonu, čelni čovjek HFP-a je pokrenu četiri sudska postupka protiv grupacije Fantasyland pred Općinskim sudom u Samoboru blokirajući imovinu na kojoj je trebala započeti izgradnja Fantasylanda.

Međutim, grupacija Fantasyland je protiv Hrvatskog fonda za privatizaciju pravomoćno okončala sve sudske postupke  u svoju korist. Vedran Duvnjak doživio je fijasko.

Ni to nije bilo dovoljno tadašnjim čelnim ljudima fonda da potpisu parcelacijski elaborat bez kojeg investitori nisu mogli  ishoditi pravomoćne dozvole za izgradnju. Hrvatski fond za privatizaciju je naručio i reviziju ispunjenja ugovornih obveza, ali i revizija, koju je provela revizorska tvrtka izabrana od strane predsjednika Fonda, utvrdila je da je grupacija Fantasyland ispunila sve ugovorne obveze prema državi.

Slovencima nije odgovaralo da se kraj Zagreba gradi veliki vodeni park

Bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor je te izborne 2011.g. smijenila Vedrana Duvnjaka s pozicije na koju  ga je imenovao bivši premijer Ivo Sanader, a Petar Čobanković uhljebio je svog miljenika na mjesto državnog tajnika u Ministarstvo poljoprivrede. Tako je Vedran Duvnjak, razriješen zbog nekompetentnog i neodgovornog upravljanja državnom imovinom, postao kompetentni državni tajnik u Čobankovićevom ministarstvu poljoprivrede. Kako stvari stoje, Vedran Duvnjak polako ali sigurno kroči Čobankovićevim stopama.

Fantazija projekt je podnio više kaznenih prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) protiv tri osobe koje smatraju odgovornima za odugovlačenje – Vedrana Duvnjaka, Ive Galić i Dubravke Jakić Maurman, a neslužbeno doznajemo da su podignute prijave Uskoku protiv još nekoliko osoba. Još prije nekoliko godina mediji su objavljivali kako su protiv bivših upravitelja državnom imovinom podignute kaznene prijave, no očito je državno odvjetništvo pretrpano procesima zvučnim imenima s aktualne političke scene  – Sanader, Lovrić Merzel, Sabo, Vidošević, HAC – pa su su ostalim slučajevi vrlo spori.

>>>Tko će odgovarati ako država izgubi sudski spor vrijedan milijardu kuna

U međuvremenu je trajala višegodišnja prepiska između Fantasylanda i odgovornih osoba u Fondu za privatizaciju, članova Nadzornog odbora fonda, ministara i saborskih zastupnika.

Fantasyland je više puta pisao i Slavku Liniću koji je, kao oporbeni političar, bio  član Nadzornog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju. Prepiska se nastavila kad je Linić postao ključni čovjek u Milanovićevoj Vladi, a vezano za poslovanje uprave Hrvatske poštanske banke (HPB), koja je u državnom vlasništvu i pripada u resor ministra financija.

Slavko Linić i Čedo Maletić

U pismu upućenom Liniću kao ministru financija posebno su ljuti na ponašanje čelništva Hrvatske poštanske banke zbog kršenja ugovornih obveza, Zakona o obveznim odnosima, zakona o Bankama i Zakona o zaštiti potrošača.

Tvrtka Fantazija projekt, koja upravlja projektom FANTASYLAND, bila je u poslovnom odnosu s Hrvatskom poštanskom bankom koja je kreditno pratila realizaciju projekta s iznosom nešto većim od 40 milijuna, a napetost odnosa je kulminirala kada je HPB prodala nekretnine koje su bile pod zalogom banke u vrijeme kada klijent Fantazija projekt  nije imao nikakvih dospjelih obveza prema banci. Iz grupacije Fantasland upozoravali su Linića i prije privatizacije o, kako kažu, nezakonitim radnjama uprave Čede Maletića, upozoravali su i na moguće posljedice koje će imati država zbog takvog postupanja vezano uz tada najavljivanu privatizaciju HPB-a.

Kao što smo imali prilike vidjeti privatizacija HPB-a je propala, a ravnatelj DUUDIJA Mladen Pejnović sada najavljuje nekakvu djelomičnu privatizaciju za koju samo možemo nagađati što znači i što ta djelomična privatizacija podrazumijeva. Vjerojatno privatizaciju onoga što vrijedi, a onaj dio koji ne vrijedi ništa i koji je opterećen tužbama klijenata, taj dio ostaje nama Hrvatima. Kako to obično biva, sami sebi smo najveći neprijatelji.



>>> Kako je Hrvatska izgubila milijarde kuna

O protupravnim radnjama sada već bivše uprave na čelu s Čedom Maletića, koja je smijenjena odlukom Vlade Zorana Milanovića, grupacija Fantasyland je, kako piše u dopisu, detaljno izvijestila i Hrvatsku narodnu banku koja je nedavno utvrđenim nadzorom o čemu su mediji već pisali utvrdila čitav niz nepravilnosti u upravljanju bankom što je rezultiralo povećanim rezervacijama većim od 400 milijuna kuna koje je naložio HNB.

Hrvatska narodna banka je izdala i očitovanje grupaciji Fantasylanda temeljem njihove pritužbe na nezakonito postupanje uprave Čede Maletića, te u svom očitovanju navodi kako se radi o povredama zakona od strane Hrvatske poštanske banke, a vezano uz kaznena djela počinjena od strane odgovornih osoba Hrvatske poštanske banke. Hrvatska narodna banka upućuje grupaciju Fantasyland da se obrati nadležnom državnom odvjetništvu. Jesu li to učinili do ove objave nismo uspjeli doznati.

U cijelosti objavljujemo očitovanje Hrvatske narodne banke vezano uz prijavu protiv Hrvatske poštanske banke koju je podnijela grupacija Fantasyland.

hnb finalNakon što ministar  financija nije poduzeo nikakve  mjere da se problemi riješe grupacija Fantasyland je podigle su na Trgovačkom sudu tužbu protiv Hrvatske poštanske banke za naknadu štete što je u konačnici rezultiralo propalim pokušajem privatizacije Hrvatske poštanske banke, a sada već bivši ministar financija je tada samouvjereno iskazivao kako će se banka prodati, te da nitko neće zaustaviti prodaju Hrvatske poštanske banke naglašavajući pri tome:

 “Koje su to dvije tvrtke? One koje su koristile kredite zahvaljujući bivšoj vlasti. Nisu stvorili ništa i sada okrivljuju HPB za svoje neuspjehe. To samo pokazuje što je ova država. Ona uvijek služi za samoposlugu, a kada netko želi raditi nered i spustiti cijenu onda se i tuži. Hvala im na pomoći”, kazao je Linić u prosincu 2013. pripremajući HPB za prodaju.

 Na optužbe da nisu stvorili ništa, da su kredite dobili zahvaljujući bivšoj vlasti iz Fantazija projekta uzvraćaju:

“Projekt Fantasyland u ovom trenutku, prema procjeni banaka, vrijedi 45 milijuna EURA.”

 Pogledajte što su još odgovorili bivšem ministru financija Slavku Liniću:

f 8 nova

U pismu ministru Liniću Fantazija projekt navodi i  veći broj sličnih slučajeva u kojima HPB krši zakone o bankarskom poslovanju, da podcjenjuje klijente s kojima je u poslovnom odnosu i djeluje protivno načelima savjesnog poslovanja. Naveden je veći broj slučajeva u kojima uprava banke ne poštuje dogovorene obaveze i rokove, a sve na štetu klijenata, da ne odgovara na dopise, krivotvore dokumente i  zlorabe povjerenje u gospodarskom poslovanju:

“Postupanje Banke predstavljaju i kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave, prijevare u gospodarskom poslovanju, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, te ostalih kaznenih djela kojima nam je onemogućeno poslovanje i pričinjena šteta velikih razmjera,” pišu iz Fantazija projekta ministru Liniću  i zaključuju:

“Iz prethodno navedenog i cjelovite dokumentacije vidljivo je da su postupanja HPB-a tijekom cjelokupnog razdoblja poslovnog odnosa protivna zakonu i pozitivnim pravnim propisima,protivna načelu savjesnosti i poštenja, zabrane prouzročenja štete i zabrane zlouporabe prava, a neka od postupanja odgovornih osoba u HPB-u predstavljaju i teže oblike kaznenih djela u gospodarskom poslovanju.

U uređenim pravnim sustavima je nepojmljivo i nedopustivo da Banka otuđi nekretninu koja se nalazi pod zalogom Banke temeljem zaključenog Ugovora između Banke i Klijenta , a koji ugovor je aktivan i na snazi bez dospjelih obveza Klijenta prema Banci. I sva ostala prethodno navedena postupanja Banke predstavljaju grubo kršenje zakonskih propisa i pravila u postupanju koja zasigurno nisu prisutna u uspješnim i pravno uređenim europskim sustavima, što zasigurno ima utjecaj i na trenutnu gospodarsku situaciju u kojoj se trenutno Hrvatska nalazi.

Tijekom cjelokupnog razdoblja poslovnog odnosa, Hrvatska poštanska banka d.d. je postupala kršeći i ugovorne i zakonske odredbe onemogućujući na taj način poslovanje tvrtke Fantazija projekt d.o.o. i realizaciju projekta Fantasyland Šmidhen.

Tvrtka Fantazija projekt  je prema HPB-u na vrijeme (1-8 dana) dostavila svu traženu dokumentaciju, te se očitovala na svaki zahtjev HPB-a, dok se HPB na pisane zahtjeve Fantazija projekta nije očitovao ili se očitovao tek nakon 10 (deset) i više mjeseci

U pismu Fantazija projekt moli ministra financija Slavka Linića za postupanje sukladno nadležnosti, u cilju otklanjanja nepravilnosti i nezakonitosti u radu HPB-a  kako bi se spriječila šteta i tvrtki Fantazija projekt nego, u konačnici,  i Republici Hrvatskoj.“

Pročitajte što u pismu pišu iz Fantazijaprojekta:  f1

f2

f3

f4

f5

f7

D. Lukić, Istraživački tim Maxportala


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->