Kaznene prijave u ladicama Dorha i Uskoka: Traži se nadzor EU u predmetima protiv važnih državnih i pravosudnih dužnosnika

29 studenoga, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Maxportal objavljuje dopis Slavena Čolaka, predsjednika uprave Fantasyland upućen glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek prije nekoliko dana, a u kojem dopisu se ističe kako u ladicama Državnog odvjetništva i USKOK-a stoje deseci kaznenih prijava koje se kontrolirano od strane čelnih osoba državnih i pravosudnih tijela i institucija zataškavaju prijavljene zlouporabe i nezakonitosti na najvišoj državnoj i pravosudnoj razini što predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti.



Dopis je upućen i svim saborskim zastupnicima, te ministru pravosuđa Ivanu Malenici, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, Hrvatskom saboru – Odboru za pravosuđe i Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, delegiranom europskom tužitelju u Zagrebu gđi. Tamari Laptoš ( a čija je zamjenica u Uredu europskog javnog tužitelja u Zagrebu Sani Ljubičić, bivša zamjenica ravnatelja USKOK-a i županijska državna odvjetnica u Zagrebu koja je DORH-u i USKOK-u prijavljena za desetke kaznenih djela pri obnašanju službene dužnosti).

Sani Ljubičić poznata je javnosti i kao šef tima tužitelja ispred ŽDO Zagreb u predmetu „Agrokor“ u kojem ja ista naručila i platila vještačenje KPMG-u više od 8,5 milijuna kuna, da bi se potom utvrdilo da je nalaz KPMG-a povjeren za izradu osobama koje se nalaze u sukobu interesa zbog čega je Državno odvjetništvo nakon više od četiri godine od pokretanja istrage povuklo optužnicu u predmetu tzv. „Agrokor“. 

Dopis Slavena Čolaka, predsjednika uprave Fantasyland upućen glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, dostavljen je i šefici Ureda europskog javnog tužitelja u Luxembourgu, gđi. Lauri Codruţa Kövesi.

UGLED I VJERODOSTOJNOST DORH-a SE NE MOŽE POVRATITI TISKOVNIM KONFERENCIJAMA

U dopisu Slavena Čolaka, predsjednika uprave Fantasyland upućenom glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek navodi se između ostalog:

Poštovana glavna državna odvjetnice Republike Hrvatske,

kriminal unutar Državnog odvjetništva i USKOK-a ugroza je nacionalne sigurnosti koja je poprimila velike razmjere upravo zbog višegodišnjeg zataškavanja prijavljenih zlouporaba i nezakonitosti Državnog odvjetništva i USKOK-a te njihovih odgovornih osoba, između ostalih zlouporaba i nezakonitosti Sani Ljubičić u koju prema Vašim zadnjim istupima u medijima polažete nadu da bi sada, ovaj put uspješno i zakonito nastavila voditi predmet „Agrokor“ u kojem ste nakon četiri godine blamaže povukli optužnicu temeljenu na nezakonitom vještačenju, a koji predmet „Agrokor“ je bio kontaminiran još 2017.-te godine kada je taj predmet dodijeljen u rad gđi. Sani Ljubičić kao županijskoj državnoj odvjetnici u Zagrebu.

I Vaši prethodnici, i Vi kao sadašnja glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske, u više navrata pisanim putem i uz cjelovitu dokaznu dokumentaciju izviješteni ste o više desetaka zlouporaba i nezakonitosti počinjenih od strane visokopozicioniranih službenih osoba DORH-a i USKOK-a, pa tako između ostalih i o prijavljenim zlouporabama i nezakonitostima bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a i bivše županijske državne odvjetnice u Zagrebu Sani Ljubičić koja je ispred ŽDO Zagreb vodila predmet „Agrokor“.

Slijedom navedenog, kao glavna državna odvjetnica i po službenoj dužnosti bili ste u zakonskoj obvezi odmah i bez odlaganja poduzeti odgovarajuće mjere protiv gđe. Sani Ljubičić koja je u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ kao službena osoba počinila čitav niz zlouporaba i nezakonitosti, a obzirom da isto nije učinjeno od strane Vaših prethodnika koji su u mnogim zlouporabama i nezakonitostima i osobno sudjelovali.

Krivotvorenje službene dokumentacije iz istrage i kriminalističkog istraživanja, skrivanje službene dokumentacije iz istražnih radnji, podnošenje optužnice prije zatvaranja istrage i kriminalističkog istraživanja, lažno iskazivanje pred optužnim vijećem Županijskog suda u Zagrebu, preplaćivanje vještaka Vladimira Krkleca za izradu nalaza i mišljenja po cijenama 11 puta većim od propisanih čime je državni proračun oštećen u iznosu od više stotina tisuća kuna, angažiranje i plaćanje državnim novcem vještaka Ante Blaževića za izradu nalaza i mišljenja (a sve to unatoč činjenici da je vještak Ante Blažević istovremeno u tom istom razdoblju 2009.g. pa sve do 2014.g. (dakle u vrijeme provođenja vještačenja te izrade nalaza i mišljenja) obnašao dužnost predsjednika Uprave BANKE SPLITSKO-DALMATINSKE u kojoj je jedan od suvlasnika Banke i gđa. Ecija Bajić Kuljiš, inače supruga tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, što predstavlja ne samo direktni sukob interesa već i zlouporabu položaja i ovlasti počinjenu od strane DORH-a i USKOK-a te njihovih odgovornih osoba), samo su neke od više desetaka zlouporaba i nezakonitosti počinjenih od strane gđe. Sani Ljubičić u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ kojeg je tijekom razdoblja 2009.g. – 2015.g. vodila kao zamjenica ravnatelja USKOK-a.

Umjesto promptnog razrješenja iste sa mjesta zamjenice ravnatelja USKOK-a, gđa. Sani Ljubičić je od strane tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana ( a koji joj je tijekom razdoblja 2009.g. – 2014.g. bio nadređen kao ravnatelj USKOK-a) unaprijeđena na  mjesto županijske državne odvjetnice u Zagrebu slijedom čega je već samim dodjeljivanjem predmeta „Agrokor“ u rad  gđi. Sani Ljubičić još 2017.-te godine trasiran po Državno odvjetništvo negativan epilog postupka tzv. „Agrokor“ kojeg je kao šef tima tužiteljica ispred ŽDO Zagreb vodila Sani Ljubičić kao glavna i odgovorna.

Stoga, predmet tzv. „Agrokor“ kontaminiran je prije svega iz razloga što je predmet 2017.g. dodijeljen u rad gđi. Sani Ljubičić ( iako su sva nadležna tijela i institucije bile upoznate o brojnim zlouporabama i nezakonitostima koje je ista počinila kao službena osoba tijekom razdoblja 2009.g. – 2017.g.), a tek podredno moguće kontaminiran i ostalim eventualno počinjenim nezakonitostima ŽDO Zagreb i njegovih odgovornih osoba protiv kojih je Državno odvjetništvo prije nekoliko dana pokrenulo istragu ( a što tek treba utvrditi).

Suprotno Vašim navodima u medijima (Večernji list, Jutarnji list,… ), Sani Ljubičić je u predmetu „Agrokor“ bila šef tima tužiteljica kojeg je vodila kao županijska državna odvjetnica u Zagrebu, a ne samo jedna od tužiteljica koje su potpisale optužnicu.

Vaš odabir da bi gđa. Sani Ljubičić sada preuzela predmet „Agrokor“ kao navodni spasitelj propalog slučaja ( a koji je navodno propao zbog odavanja podataka iz istrage od strane jedne od tužiteljica i njezinog supruga), čista je manipulacija i obmanjivanje javnosti radi zaštite upravo onih koji su glavni i odgovorni za nezakonito, neodgovorno i nesavjesno postupanje, a to su gđa. Sani Ljubičić i oni koji su je imenovali da vodi predmet „Agrokor“ iako su znali da se radi o osobi koja je u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ tijekom razdoblja 2009.g. – 2015.g. počinila čitav niz zlouporaba i nezakonitosti,  i tijekom vođenja istrage i kriminalističkog istraživanja, i u fazi podnošenja optužnice te i na raspravama Županijskog suda u Zagrebu (dakle u svim stadijima postupka tzv. „HPB Bankomat“).

Naručivanje nalaza i mišljenja vještaka je specijalnost upravo Sani Ljubičić i ostalih visokopozicioniranih odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a ( Mladen Bajić i Dinko Cvitan) koji su u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ naručili vještačenje na način da je glavni državni odvjetnik  Mladen Bajić u razdoblju prosinac 2009.g. – siječanj 2010.g. telefonskim putem dogovorio angažman vještaka Ante Blaževića za izradu nalaza i mišljenja u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ slijedom čega je Nalogom USKOK-a br. K-US-148/09, IS-US-18/09 od 25.01.2010.g. potpisanim od zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić naloženo vještacima Vladimiru Krklecu i Anti Blaževiću sačiniti nalaz i mišljenje za kreditne plasmane određenim fizičkim osobama i povezanim pravnim osobama uključujući i margin kredite,

Sve to unatoč činjenici da je vještak Ante Blažević istovremeno u tom istom razdoblju 2009.g. pa sve do 2014.g. (dakle u vrijeme provođenja vještačenja te izrade nalaza i mišljenja) obnašao dužnost predsjednika Uprave BANKE SPLITSKO-DALMATINSKE u kojoj je jedan od suvlasnika Banke i gđa. Ecija Bajić Kuljiš, inače supruga tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, što predstavlja ne samo direktni sukob interesa već i zlouporabu položaja i ovlasti počinjenu od strane DORH-a i USKOK-a te njihovih odgovornih osoba ( a koje činjenice su utvrđene tijekom glavne rasprave u predmetu Županijskog suda u Zagrebu br. K-US-10/13 tzv. „HPB Bankomat“ te nisu bile poznate optužnom vijeću Županijskog suda u Zagrebu koje je u razdoblju 2010.g. – 2012.g. odlučivalo o zakonitosti dokaza i optužnici USKOK-a br. K-US-148/09, IS-US-18/09  tzv. „HPB Bankomat“),…

Povjeriti vještačenje državne Hrvatske poštanske banke d.d. predsjedniku uprave konkurentske BANKE SPLITSKO-DALMATINSKE (a u kojoj BANCI je jedan od suvlasnika i supruga Mladena Bajića), te državnim novcem preplatiti vještaka Vladimira Krkleca u iznosu većem od 250.000,00 kuna, PREDSTAVLJA TEŠKI OBLIK ZLOUPORABE POLOŽAJA I OVLASTI, a što je već odavno trebalo biti sankcionirano od strane nadležnih tijela i institucija Republike Hrvatske koje su o svemu opetovano pisanim putem izvještavane od strane Slavena Čolaka kao stranke u postupku tzv „HPB Bankomat“.

Ako ste zadovoljni sa dosadašnjim radom Sani Ljubičić, predlažemo da ovaj put vještačenje u predmetu „Agrokor“ dodijelite u rad provjerenim vještacima iz Splita specijaliziranim za izradu složenih i posebno složenih financijskih vještačenja, Vladimiru Krklecu i Anti Blaževiću koji je u razdoblju 2009.g. – 2014.g. obnašao dužnost predsjednika Uprave BANKE SPLITSKO-DALMATINSKE u kojoj je jedan od suvlasnika Banke i gđa. Ecija Bajić Kuljiš, inače supruga glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića  ( a koja Banka je 2015.g. završila u stečaju).

S obzirom na to da je BANKA SPLITSKO-DALMATINSKA d.d. završila u stečaju 2015.g., sada čak više nema nikakvih prepreka  da vještačenje u predmetu „Agrokor“ ( a koje vještačenje je složeno kao što je to bio slučaj i u predmetu tzv. „HPB Bankomat“) izvrše splitski vještaci Vladimir Krklec i bivši predsjednik Uprave propale BANKE SPLITSKO-DALMATINSKE gdin. Ante Blažević.

Uz samo jedan telefonski poziv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića ( a kojeg sa gdinom. Antom Blaževićem veže poznanstvo veće od 20 godina), zasigurno bi već provjereni vještaci iz predmeta tzv. „HPB Bankomat“ ( Vladimir Krklec i Ante Blažević) bili adekvatan izbor i za izradu novog  financijsko-knjigovodstvenog vještačenja za predmet „Agrokor“, a pogotovo imajući u vidu da se gđa. Sani Ljubičić već prethodno u više navrata dokazala plaćajući vještaka Vladimira Krkleca po 11 puta većoj cijeni od propisane i angažirajući vještaka Antu Blaževića koji je bio u sukobu interesa upravo identično kao što je to slučaj i sa KPMG-om.

Stoga, začuđuju Vaši istupi u javnosti (Večernji list, Jutarnji list,… ) da u Republici Hrvatskoj nema stručnih kadrova za provođenje složenih financijskih vještačenja.

Naravno, zasigurno je moguće i u roku od samo nekoliko mjeseci provesti novo financijsko-knjigovodstveno vještačenje u predmetu „Agrokor“ kako ste to i najavili u svojim medijskim istupima, samo za takvo što je potreban i tim od više desetaka vještaka i revizora ( ovaj put da nisu u sukobu interesa) i novih više desetaka milijuna kuna iz državnog proračuna.

Državno odvjetništvo koje ne postupa po kaznenim prijavama protiv odgovornih službenih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a te državnih tijela i institucija zasigurno ne zastupa interese Republike Hrvatske, već neke druge interese koji nisu kompatibilni s interesima Republike Hrvatske i njenih građana.  

Reference gđe. Sani Ljubičić ( a koje su poznate i DORH-u, i USKOK-u, i Ministarstvu pravosuđa RH, i Državnoodvjetničkom vijeću kojima su dostavljene konkretne prijave o konkretnim zlouporabama i nezakonitostima počinjenim od strane gđe. Sani Ljubičić) prepreka su za obnašanje bilo kakve dužnosti u državnim i pravosudnim tijelima i institucijama Republike Hrvatske, a pogotovo u Uredu europskog javnog tužitelja čije je djelovanje pod nadležnošću Europske unije.

Kako će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske istražiti bilo što i bilo koga kada nije u stanju provjeriti lako dostupne i općepoznate činjenice o svojim djelatnicima koji kao službene osobe već godinama čine kaznena djela.

Osobama koje ne ispunjavaju elementarne norme potrebne za obnašanje službene dužnosti (stručnost, kvalifikacije, psiho test,…) nije mjesto u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, a kamoli u Uredu europskog javnog tužitelja, a za koje obnašanje dužnosti su prema europskim standardima zasigurno postavljene norme i na znatno višoj razini od onih u Republici Hrvatskoj. 

Oni koji ispred Državnog odvjetništva postupaju protivno zakonu (a kao što to već godinama čini Sani Ljubičić), zasigurno nisu prihvatljivi Europskoj uniji čiji bi tijek novca trebala kontrolirati.

Upravo to je povjereno gđi. Sani Ljubičić kao zamjenici u Uredu europskog javnog tužitelja slijedom čega će nadležna tijela Europske unije biti temeljito upoznata o svim zatajenim činjenicama vezanim uz dosadašnji rad gđe. Sani Ljubičić.

Osoba poput gđe. Sani Ljubičić koja je spremna lažno prikazivati stanje u imovinskoj kartici zataškavajući svog izvanbračnog partnera s kojim godinama živi ( a koji izvanbračni partner gđe. Sani Ljubičić je kao okrivljeni pred Županijskim sudom u Zagrebu oslobođen za kazneno djelo mita zbog nastupa zastare), zasigurno nije osoba koja bi odgovorno i savjesno te sukladno zakonu vodila predmete ispred Državnog odvjetništva.

I mediji su objavili podatke o gđi. Sani Ljubičić sa adresom stana u Zagrebu u kojem je godinama stanovala sa svojim izvanbračnim partnerom Željkom Jurićem (odvjetnikom iz Zagreba), a s koje adrese stanovanja ( stan u vlasništvu Željka Jurića) je gđa. Sani Ljubičić podnijela i tužbu protiv bivše supruge njezinog izvanbračnog partnera Željka Jurića da bi potom gđa. Sani Ljubičić nakon što je nastupila zakonska obveza ispunjavanja imovinske kartice preselila na novu adresu zajedno sa  svojim izvanbračnim partnerom Željkom Jurićem, a koja adresa se nalazi također u Zagrebu ( o čemu postoje brojni svjedoci).

Nije uopće sporno što gđa. Sani Ljubičić živi u izvanbračnoj zajednici sa gdinom. Željkom Jurićem koji je kao okrivljeni za davanje mita ( a koje davanje mita je čak i snimljeno) oslobođen zbog nastupa zastare, ali je to činjenica koja se ne smije zatajiti jer se na određene funkcije smiju imenovati samo osobe koje ni na koji način ne mogu biti podložne pritiscima ili ucjeni bilo zbog sebe osobno bilo zbog bliskih osoba koje su eventualno kompromitirane.

Sporno je to što je gđa. Sani Ljubičić obnaša visokopozicioniranu službenu dužnost u Državnom odvjetništvu ( a sada u Uredu europskog javnog tužitelja) iako je ista kao službena osoba počinila brojne zlouporabe i nezakonitosti pri obnašanju službene dužnosti.

Također, sporno je to što je gđa. Sani Ljubičić u cilju manipulacije i obmanjivanja ispunila neistinite podatke u imovinskoj kartici skrivajući i svog dugogodišnjeg izvanbračnog partnera, i imovinu svog izvanbračnog partnera Željka Jurića s kojim je godinama živjela u stanu u njegovom vlasništvu ( a s koje prijavljene adrese stanovanja je podnosila i tužbe protiv bivše supruge Željka Jurića), a da bi potom nakon što je nastupila zakonska obveza ispunjavanja imovinske kartice gđa. Sani Ljubičić preselila na novu adresu zajedno sa  svojim izvanbračnim partnerom Željkom Jurićem.

Državno odvjetništvo je o svemu prethodnom bilo upoznato i putem prijava bivših saborskih zastupnika, a koji su također bili upoznati i o njezinom izvanbračnom partneru s kojim živi, i o tome da su prvo godinama živjeli zajedno u stanu koji  se nalazi u vlasništvu Željka Jurića, a potom radi prikrivanja zajedničkog izvanbračnog života preselili u obiteljsku kuću u vlasništvu Sani Ljubičić slijedom čega se sasvim logično postavlja pitanje zbog čega je bilo potrebno skrivati te podatke pri ispunjavanju imovinske kartice.

Postupanje službene osobe koja taji dugogodišnju vezu sa svojim partnerom otvara sumnju na moguće nedozvoljene radnje gospođe Sani Ljubičić koje bi se mogle očitovati i u teškim oblicima zlouporaba ukoliko je službeni položaj i utjecaj iste korišten u svrhu zataškavanja kaznene odgovornosti, kako njezinog izvanbračnog partnera tako i s njim povezanim osobama koje su moguće povezane sa predmetima koje je vodila gđa. Sani Ljubičić i ŽDO Zagreb pod njezinim vodstvom tijekom razdoblja 2015.g.-2018.g.

U svakom slučaju radi se o podacima važnim za sigurnosnu provjeru visokopozicioniranih pravosudnih dužnosnika.

Stoga, ne čudi činjenica da je između ostalog u predmet tzv. „HPB Bankomat“ ( a koji predmet je pokrenula i vodila Sani Ljubičić) kao zastupnik navodnog oštećenika HPB d.d. 2018.g. imenovan  odvjetnik Marko Žunić, a koji zajedno sa odvjetnikom Željkom Jurićem ( izvanbračnim partnerom Sani Ljubičić) obnaša dužnost u Stegovnoj komisiji Hrvatskog karate saveza.,…

U prilogu podnesaka dostavljenih Vama i svim nadležnim i relevantnim tijelima i institucijama dostavljene su Vam i kaznene prijave Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o. i dr. podnesene DORH-u, Ministarstvu unutarnjih poslova i USKOK-u protiv bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a gđe. Sani Ljubičić, zamjenika ravnatelja USKOK-a gdina. Saše Manojlovića, vještaka USKOK-a Vladimira Krkleca, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i dr., a sve vezano uz više desetaka zlouporaba i nezakonitosti DORH-a i USKOK-a te njihovih odgovornih osoba počinjenih u predmetu tzv. „HPB Bankomat“, i tijekom vođenja istrage i kriminalističkog istraživanja, i u fazi podnošenja optužnice te i na raspravama Županijskog suda u Zagrebu (dakle u svim stadijima postupka tzv. „HPB Bankomat“).

U više navrata dostavljene su Vam i kaznene prijave Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o. i dr. protiv Sani Ljubičić, Hrvatske poštanske banke d.d. i njenih odgovornih osoba vezano uz više desetaka zlouporaba i nezakonitosti počinjenih tijekom razdoblja 2009.g. – 2019.g., a po kojim kaznenim prijavama unatoč opetovanim zamolbama prijavitelja Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o. i dr. još uvijek nije donijeta niti jedna državnoodvjetnička odluka ( niti po jednoj od 12 podnesenih kaznenih prijava).

Također, dostavljene su Vam i opetovane požurnice za postupanjem po kaznenim prijavama Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o. i dr. protiv Sani Ljubičić, Hrvatske poštanske banke d.d. i njenih odgovornih osoba slijedom čega postoji sasvim realna mogućnost nastupa zastare za počinjena kaznena djela u kom bi slučaju odgovornost za nastalu štetu i po tom osnovu snosila Republika Hrvatska koja sukladno zakonu odgovara za nastalu štetu nezakonitim i nepravilnim radom državnih odvjetnika i zamjenika državnog odvjetnika.

Svim saborskim zastupnicima i nadležnim tijelima Hrvatskog sabora, uključujući i Odbor za pravosuđe u više navrata dostavljene su na znanje i kaznene prijave Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o. i dr. protiv Hrvatske poštanske banke d.d. i njenih odgovornih osoba vezano uz više desetaka zlouporaba i nezakonitosti počinjenih tijekom razdoblja 2009.g. – 2019.g., a po kojim kaznenim prijavama unatoč opetovanim požurnicama još uvijek nije donijeta niti jedna državnoodvjetnička odluka.

U više navrata dostavljene su Vam i kaznene prijave Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o. i dr. protiv HFP-a, AUDIO, CERP-a, DORH-a i dr. te njihovih odgovornih osoba, a sve vezano uz više desetaka kontinuiranih višegodišnjih zlouporaba i nezakonitosti kojima je tijekom razdoblja 2009.g. – 2021.g. onemogućena realizacija projekta Fantasyland Šmidhen, između ostalog kaznena prijava vezana uz nezakonito postupanje HFP-a i njegovih pravnih sljednika koji su s jedne strane lažno prijavljivali Slavena Čolaka i društva Fantazija projekt d.o.o. i dr. i njihove odgovorne osobe za počinjenje kaznenih djela te neistinito izvještavali državna i pravosudna tijela i institucije o navodnim nezakonitostima društava Fantazija projekt d.o.o. i dr. te njihovih odgovornih osoba, a s druge pak strane nezakonito postupanje Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Državnog odvjetništva RH i Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku koji su protivno zakonu više od 8 (osam) godina, od 2010.g. – 30. svibnja 2018.g. provodili istragu i kriminalističko istraživanje nad Slavenom Čolakom i društvima Fantazija projekt d.o.o. i dr. te njihovim odgovornim osobama (Fantazija projekt d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija hoteli d.o.o., Fantazija zabavni park d.o.o., Slaven Čolak, Boris Šimunić,…), pa čak istragu i kriminalističko istraživanje  nad ugovorom o pravu građenja koji je zaključen uz suglasnost Vlade RH, što predstavlja OPSTRUKCIJU PROJEKTA I PROGON BEZ PRESEDANA nepoznat i nedopustiv u uređenim pravnim državama članicama Europske unije kojima i Republika Hrvatska pripada.

Svim saborskim zastupnicima i nadležnim tijelima Hrvatskog sabora, uključujući i Odbor za pravosuđe te nadležnim i relevantnim tijelima i institucijama Republike Hrvatske dostavljena je državnoodvjetnička odluka Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku br. KR-DO-704/2015 od 30. svibnja 2018.g. koja je donijeta nakon više od 8 (osam) godina trajanja istrage i kriminalističkog istraživanja po lažnim prijavama Hrvatskog fonda za privatizaciju i njegovih pravnih sljednika protiv Slavena Čolaka i grupacije Fantasyland i njenih odgovornih osoba (Fantazija projekt d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija hoteli d.o.o., Fantazija zabavni park d.o.o., Slaven Čolak, Boris Šimunić) a kojom državnoodvjetničkom odlukom je utvrđeno da „analizom prikupljenih pravno relevantnih podataka i dokaza nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela“.,…

Ministarstvu pravosuđa RH podneseno je tijekom razdoblja 2015.g. – 2018.g. više desetaka pisanih zahtjeva i zamolbi Slavena Čolaka i dr. za provođenje inspekcijskog nadzora nad radom DORH-a i USKOK-a te njihovih odgovornih osoba zbog nezakonitih postupanja u više različitih predmeta, između ostalih i predmetu ŽDO Osijek br. KR-DO-704/2015 – prethodno predmet Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. KR-DO-686/2010 (KR-US-1132/09 – K-US-148/09, IS-US-18/09) po kojem su Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Državno odvjetništvo RH i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i Osijeku protivno zakonu više od 8 (osam) godina, od 2010.g. zaključno do 30. svibnja 2018.g. provodili istragu i kriminalističko istraživanje nad Slavenom Čolakom i društvima Fantazija projekt d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o. i dr. te njihovim odgovornim osobama, pa čak i nad ugovorom o pravu građenja koji je između Hrvatskog fonda za privatizaciju i Fantazija projekt d.o.o. zaključen 2007.g. uz suglasnost Vlade RH, a sve to po lažnim prijavama Hrvatskog fonda za privatizaciju i njegovih pravnih sljednika. 

Svi zahtjevi i zamolbe za provođenje inspekcijskog nadzora dostavljeni su ministru pravosuđa te nadležnim tijelima Ministarstva pravosuđa RH slijedom čega se radi o očitom svjesno i s namjerom nezakonitom postupanju Ministarstva pravosuđa RH i njegovih odgovornih osoba koji su bili upoznati o zlouporabama i nezakonitostima prijavljenih državnih i pravosudnih tijela te njihovih odgovornih osoba ali nisu poduzeli nikakve ili nisu poduzeli odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti kojima bi spriječili i sankcionirali višegodišnje nezakonito postupanje DORH-a i USKOK-a, te njihovih odgovornih osoba ili nisu poduzeli odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti kojima bi spriječili zakonom opisane posljedice kaznenih djela iako su bili pravno obvezni spriječiti nastupanje takvih posljedica.

Da su nadležna tijela i institucije sukladno zakonu proveli inspekcijske nadzore i postupali po prijavama i opetovanim pisanim zamolbama Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o. i dr., već bi odavno bile sankcionirane i odgovorne osobe Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Državnog odvjetništva RH koje su između ostalog protivno zakonu više od 8 (osam) godina provodile istragu i kriminalističko istraživanje protiv društava Fantazija projekt d.o.o. i dr.  i njihovih odgovornih osoba, i odgovorne osobe Hrvatskog fonda za privatizaciju  i njegovih pravnih sljednika koje su između ostalog lažno prijavljivale nepostojeća kaznena djela.

Niti jedan predmet, a pogotovo ne složeni predmet „Agrokor“, ne mogu voditi osobe koje su godinama postupale protivno zakonu zlorabeći položaj i ovlasti kao što je to činila Sani Ljubičić ( a koje zlouporabe i nezakonitosti su i javno objavljene).

Stoga Vam predlažemo, a što smo predložili i prije više godina kada je Sani Ljubičić imenovana za vođenje predmeta „Agrokor“, istu izuzeti iz rada u bilo kojem predmetu prije nego se meritorno i pravomoćno odluči o njenoj kaznenoj odgovornosti po podnesenim kaznenim prijavama i prijavljenim nezakonitostima i nepravilnostima u njenom radu o kojima su upoznata sva nadležna tijela i institucije Republike Hrvatske.

Svi predmeti koji se dodjeljuju u rad gđi. Sani Ljubičić ( a prije nego se po podnesenim kaznenim prijavama meritorno odluči o njenoj odgovornosti pred nadležnim tijelima i sudskim instancama te prije nego se provedu kontrole i inspekcijski nadzori od strane Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske kojem je gđa. Sani Ljubičić prijavljena za zlouporabe i nezakonito postupanje u 5 različitih predmeta), trajno su već unaprijed kontaminirani te će isti u konačnici imati negativan epilog i po Državno odvjetništvo i po Republiku Hrvatsku koja sukladno zakonu odgovara za nastalu štetu uzrokovanu nezakonitim i nepravilnim radom Državnog odvjetništva i njegovih odgovornih osoba.

Kako europske instance očito nemaju nikakvih saznanja o tome koga sve imaju u svojim redovima, o prethodno navedenom i svemu ostalom biti će direktno izviješteni svi nadležni i u Europskoj uniji, jer imenovanje gđe. Sani Ljubičić u Ured europskog javnog tužitelja predstavlja teški oblik narušavanja ionako već narušenog ugleda i vjerodostojnosti Republike Hrvatske kao punopravne članice EU koja je preuzela obvezu poštivanja europskih pravnih normi.

Tiskovnim konferencijama zasigurno nije moguće povratiti ugled i vjerodostojnost Državnog odvjetništva, već samo odgovornim, savjesnim, zakonitim i pravilnim radom Državnog odvjetništva i njegovih odgovornih osoba.

Stojim Vam na raspolaganju za sve eventualne daljnje obavijesti o svim saznanjima kojima raspolažem, te sam spreman ukoliko ćete osobno nadzirati rad Državnog odvjetništva vezano uz prethodno navedeno, iznijeti sva saznanja po svim pitanjima, isključivo pod uvjetom da se sve službeno tonski zabilježi u prisustvu mojih odvjetnika.

Također, opetovano pozivam na postupanje po kaznenim prijavama kako za prijavljena počinjena kaznena djela ne bi nastupila zastara, a što bi u tom slučaju predstavljalo svjesno i s namjerom nezakonito postupanje odgovornih osoba MUP-a, Državnog odvjetništva i USKOK-a zaduženih za rad po kaznenim prijavama, te svjesno i s namjerom nezakonito postupanje čelnih osoba MUP-a, Državnog odvjetništva i USKOK-a koji unatoč opetovanim zamolbama i zahtjevima za postupanjem nisu spriječili nastupanje zastare. 

U prilogu Vam dostavljam po Državno odvjetništvo i USKOK kompromitirajuće video zapise o ispitivanju vještaka USKOK-a Vladimira Krkleca i Ante Blaževića pred Županijskim sudom u Zagrebu u predmetu tzv. „HPB Bankomat“, kao i ostale po Državno odvjetništvo i USKOK kompromitirajuće video zapise sa održanih rasprava u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ pred Županijskim sudom u Zagrebu vezano uz zlouporabe i nezakonitosti počinjene od strane gđe. Sani Ljubičić, zamjenika ravnatelja USKOK-a gdina. Saše Manojlovića, vještaka USKOK-a Vladimira Krkleca i Ante Blaževića, itd. ( a koji video zapisi su već prethodno dostavljeni gore naslovljenima te i u prilogu kaznenih prijava po kojima se protivno zakonu opstruira postupanje).

Već i temeljem sadržaja video zapisa sa održanih rasprava u predmetu tzv. „HPB Bankomat“, svaka uređena  pravna država bi zabranila svaki daljnji rad u Državnom odvjetništvu i gđi. Sani Ljubičić i svim ostalim odgovornim osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a koje su sudjelovale u provođenju istrage i kriminalističkog istraživanja u predmetu tzv. „HPB Bankomat“, naručivanju i plaćanju sudskih vještaka Vladimira Krkleca i Ante Blaževića te podnošenju iskonstruirane optužnice tzv. „HPB Bankomat“, a sve to temeljeno na zlouporabama i nezakonitostima počinjenim od strane gđe. Sani Ljubičić i dr., i tijekom vođenja istrage i kriminalističkog istraživanja, i u fazi podnošenja optužnice te i na raspravama Županijskog suda u Zagrebu (dakle u svim stadijima postupka tzv. „HPB Bankomat“).

Umjesto da je gđa. Sani Ljubičić promptno razriješena sa svih dužnosti, Vaši sadašnji zamjenici su kao čelne osobe gđi. Sani Ljubičić dodijelili u rad predmet „Agrokor“, slijedom čega je taj predmet, trajno kontaminiran još 2017.-te godine.

Svako daljnje istupanje u medijima od strane odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a (a prije nego se sankcionira kriminal unutar DORH-a i USKOK-a što zasigurno ne mogu učiniti osobe koje su dijelom tog kriminala ), bez ikakvog je utjecaja na stjecanje povjerenja javnosti u rad takvog Državnog odvjetništva i USKOK-a pa tako i vjerodostojnost Vaših izrečenih navoda na press konferencijama.

Za vjerodostojnost i utemeljenost izrečenih navoda prije svega su bitne stvarne činjenice i je li sadržaj iznesenog istinit i potkrijepljen dokumentacijom o izrečenim tvrdnjama određene osobe, neovisno o tome tko govori.

Za sada, kako to proizlazi iz negativne reputacije Državnog odvjetništva, kako u Hrvatskoj tako i od strane mjerodavnih tijela Europske unije u kojoj se Hrvatska kao njena članica nalazi na samom dnu ljestvice kada je u pitanju  vladavina prava i funkcioniranje Državnog odvjetništva  i USKOK-a za čiji ste rad odgovorni, ne idu Vam prilog izrečeni navodi u medijima „Mene su davno učili da pogledam tko govori…”

S poštovanjem,

Slaven Čolak

Dopis Slavena Čolaka od 22.11.2021.g. upućen glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek i svim saborskim zastupnicima, te ministru pravosuđa Ivanu Malenici, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i dr.

Dopis Slavena Čolaka, predsjednika uprave Fantasyland, glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, 

 

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->