LOŠA VIJEST ZA MUSTAĆA: Osuđeni šef Udbe tražio od Hrvatske da mu plati trošak suđenja u Münchenu

svibanj 29, 2018 maxportal
Share Button

Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču potvrđene je kazna doživotnog zatvora, a Mustaču je stigla još jedna odbijenica. Sud u Jasterbarskom odbio je njegovu tužbu da mu Hrvatska plati troškove obrane.Bivšem šefu Službe državne sigurnosti, jučer pravomoćno osuđenom za ubojstvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića, Hrvatska neće podmiriti trškove obrane što ih je imao tijekom suđenja u Münchenu.

Nakon što je takva odluka lani donijeta u slučaju Josipa Perkovića, koji je zajedno Mustačem proglašen krivim za sudjelovanje u atentatu na Đurekovića, jučer je odbijena i Mustačeva tužba kojom je od države tražio da mu nadoknadi 950 tisuća kuna troškova obrane.

Mustač je, kao i Perković, tražio da mu Hrvatska plati obranu budući da je u vrijeme, kada je počinjeno ubojstvo Đurekovića, bio zamjenik republičkog sekretara za unutarnje poslove Republike Hrvatske, načelnik Centra državne sigurnosti Zagreb.

>>  Perković i Nobilo kratkih rukava – hrvatski sud odbio troškova njihove obrane

U tužbi se pozvao se na Zakon o organima unutrašnjim poslova koji je u to vrijeme bio na snazi.

Prema tom zakonu u određenim je situacijama imao pravo na besplatnu pravnu pomoć. I u Zakon o sigurnosnim službama RH bila je uvedena obveza sigurnosnih službi da službenoj osobi, kao i svom bivšem djelatniku, osiguraju odvjetničku ili pravnu pomoć za potrebe kaznenog postupka.

“Ne može se pod zakonsku odredbu rada u državnoj službi podvesti ovo kazneno djelo koje je Zdravku Mustaču stavljeno na teret. To bi bilo suprotno ustavnim načelima i moralu društva”, naveli su na sudu citirajući optužbe protiv Mustača i Perkovića. Zdravko Mustač je kao rukovoditelj tajne službe bivše Jugoslavije naredio Perkoviću, kojem je bio nadređen, da isplanira i sudjeluje u realizaciji ubojstva Stjepana Đurekovića.

 Što je pisalo u tadašnjem Zakonu

U Zakonu o organima unutrašnjih poslova bilo je pak precizirano da se besplatna pravna pomoć osigurava službenim osobama protiv kojih se vodi postupak zbog uporabe sredstava prisile ili drugih intervencija u obavljanju službenog posla. Bilo je pojašnjeno da ovlaštene osobe mogu uporabiti vatreno oružje kako bi spriječile bijeg osobe zatečene u počinjenju kaznenog djela “protiv osnova socijalističkog samoupravnog društvenog uređenja i sigurnosti SFRJ, ubojstva, silovanja, teške krađe…”

Niti pod jednu od tih situacija se ne može podvesti ono što se Mustaču stavlja na teret, navodi sud iz Jastrebarskog u nepravomoćnoj presudi, kojom je odbijen zahtjev da mu se podmire troškovi obrane. Likvidacija Đurekovića jednostavno nije bila službeni posao, niti je takav službeni posao imao zakonski okvir.

“Zdravko Mustač u ovom postupku nije dokazao da se protiv njega kao službene osobe Službe državne sigurnosti vodi kazneni postupka zbog uporabe sredstava prinude ili drugih intervencija u obavljanju službenog posla, što znači da Republika Hrvatska nema obvezu osigurati mu besplatnu pravnu pomoć”, zaključeno je u presudi na koju se Mustač još ima pravo žaliti.

Dražava Hrvatska je, kao i u slučaju Josipa Perkovića, odbila početni zahtjev za plaćanjem obrane, uz obrazloženje da današnja tajna služba Hrvatska nije sljednica Službe državne sigurnosti. U protivnom priznala bi da je sudjelovala u državnom terorizmu i političkim likvidacijama na teritoriju drugih država.

D. Lukić/Foto:pxll

Komentari
Share Button