Macan o muralu Praljku: Treba poštivati presude, osuđenike ne treba veličati

4 studenoga, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Je li ugrožena nacionalna sigurnost? Tko je opušak, tko udav, a tko psihijatrijski slučaj? Zašto su prebojani murali posvećeni Vukovaru i generalu Praljku? Hoće li biti uklonjen i onaj posvećen Zvoni Bobanu? Kakve je reakcije izazvala kolumna Borisa Dežulovića o Vukovaru? Koliko su duboke podjele i rane u hrvatskom društvu?



Krešimir Macan rekao je u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” kako sukob između Milanovića i Plenkovića nikome ne koristi, ali nikome ni ne šteti. Dodao je kako se za neko vrijeme nitko neće sjećati ove svađe, jer nije ni prva, a ni posljednja.

– Država od ovoga neće imati nikakve koristi, jedni i drugi su prešli nekakve granice koje nisu trebali prijeći. Vjerujem da će se sve riješiti na sjednici vijeća koja je najavljena, poručio je Macan.

Dodao je kako nije realno da će doći do opoziva predsjednika Republike, ali da nije ni realno da će predsjednik Vlade smijeniti svoga ministra.

Mamić: Najviše gube hrvatski građani

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić istaknula je da u ovoj situaciji, odnosno sukobu državnog vrha, najviše gube hrvatski građani. Poručila je kako su zbog tog sukoba potisnute neke druge važnije teme, poput teme koronavirusa ili teme o rebalansu državnog proračuna.

– Stvari su se svele na mediocentričnu politiku, potiče se rasprava koja puni naslovnice, a hrvatskim građanima ne donosi ništa. Takva politika općenito ima vrlo nisko povjerenje građana. Javni diskurs također gubi na kvaliteti, poručila je.

Mamić je istaknula kako se očekivala “tvrda kohabitacija” između predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Vlade, ali sada se sve svelo na jednu vrlo neprimjerenu komunikaciju koja hrvatskim građanima općenito politiku čini neprihvatljivom.

– To će opet dignuti apstinenciju na sljedećim izborima i donijeti dodatni pad povjerenja u institucije. Ovdje se ne radi o privatnoj raspravi o dva muškarca ili tri muškarca koliko ih se nalazi kako u kojem trenutku u toj raspravi, ovdje se radi o nečemu što građani percipiraju kao raspravu između institucija hrvatske države, rekla je Mamić
Jugo: Milanovićeve riječi su zabrinjavajuće

U utorak se održava sjednica Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Dekan Visoke škole Edward Bernays Damir Jugo naglasio je kako se slaže s Ankicom Mamić kada je rekla da osobe, što su više na društvenoj ljestvici imaju veću odgovornost za javno izgovorenu riječ.

– Svi smo se mi smijali i to nam je zabavno, međutim, kada shvatiš da je to izašlo iz usta predsjednika države, prvog čovjeka države, neovisno o ovlastima, to je stvarno zabrinjavajuće. Ako pogledamo širi kontekst, vrlo je bitno da znamo kako izbora nema iduće tri godine, poručio je.

Jugo je kazao kako se Milanović nije prvi put na nekoga “okomio”. Sada je ministar Banožić, a prije je bio ministar Malenica. Dodao je kako su riječi predsjednika Milanovića ispod svake razine, no, očito on od toga svega ima koristi.

– Očito misli da tako postiže nešto za svoju političku poziciju. Ministar Banožić je u ovoj situaciji u jako nezahvalnoj situaciji. Predsjednik je toga itekako svjestan, poručio je Jugo.

Vjeruje kako iza ovog sukoba postoji nešto puno jače, primjerice imenovanje veleposlanika.

Jugo je dodao kako su teške riječi pale i s jedne i s druge strane. Smatra da su Milanoviću “sve kočnice popustile”, jer se koristi ružnim riječima.
Beck: Milanović ne okuplja ljude, njegova komunikacija je toksična

Boris Beck s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu rekao je kako smatra da su u hrvatskom društvu velike podjele. Dodao je da Milanović nije tip koji okuplja ljude oko sebe, već je njegova komunikacija toksična.

– On prigovara, on vrijeđa, on optužuje, a ako baš ništa ne govori onda se “duri”. Ima i masku mrzovolje, uvijek je smrknut, poručio je.

Dio biračkog tijela kojem se prije nije sviđao, sada mu odobravaju takvo ponašanje.

– Ljudima se sviđa, ankete to pokazuju, njemu rejting raste i to je onda povratna sprega, tako mu se hrani ego i onda još više vrijeđa i još više udara, naglasio je Beck.

Trogrlić: Milanović je jedina stvarna oporba Andreju Plenkoviću, državi i HDZ-u

Komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić istaknuo je kako, od ove cijele situacije najveću političku korist ima predsjednik države Zoran Milanović.

– On traži takav sukob, on je sa svojim istupima i sukobima postao politički bitan faktor. I to mu jako dobro ide. To je teren na kojem se najbolje snalazi. Jedini ozbiljni oponent kojeg on u tom smislu ima je Andrej Plenković. Pozicionirao se u toj priči kao jedina stvarna oporba Andreju Plenkoviću, državi i HDZ-u i kao takav egzistira i traži takvu vrstu sukoba.

 

Po meni je politički potpuno pogrešno kad mu s druge strane, na jednak način, odgovaraju. Upravo su iz jednog takvog perioda izašli i premijer Plenković je u zadnjih nekoliko tjedana uspješno izbjegavao kako ne nasjesti na bilo kakvu provokaciju koja je dolazila od strane predsjednika države. Međutim, ministar Banožić nije bio tako dalekovidan i praktički se, po meni, uhvatio na prvu udicu. Na najgori način ušao je u bitku koju nikako ne može dobiti, naglasio je Trogrlić.

Smatra da se Milanović svojim rejtingom bavi danas, bez obzira na to što nema izbora iduće tri godine.
Je li trebalo ukloniti murale u Zagrebu?

Jedna nebitna trafostanica u Novom Zagrebu u Savskom Gaju postala je prvorazredni politički problem. Imala je par murala na sebi. Jedan od murala je i mural generala Praljka. Macan je rekao kako treba poštivati pravomoćne presude, te da osuđenike ne treba veličati ni na koji način. Vjeruje kako je došlo do greške u koracima, jer su maknuti i ostali murali.

– Netko iskoristi da baci iskru, desnica je odmah reagirala, poručio je.

Njemu je sporna priča oko murala Zvonimira Bobana. On smatra da taj mural ne treba ukloniti, ali očito neki gradski zastupnici smatraju da to treba maknuti, jer je mural na osnovnoj školi i po njima potiče nasilje.

Mamić se slaže s Macanom oko murala generala Praljka, ali smatra da se mural koji obilježava vukovarsku tragediju nije trebao ukloniti. Jugo je istaknuo da je presuda generalu Pralju pravomoćna i to je činjenica, te mu je jasno zašto je Mjesni odbor pokrenuo inicijativu za njegovo uklanjanje. Ali sve ostalo je po njemu čisti vrijednosni sud, koji nije utemeljen na neprijepornosti. To se najbolje vidi na grafitu Bobana i policajca.

– Za nekoga je to nasilje, a za nekoga je to potpuno suprotno od nasilja. Za nekoga je to oslobođenje od nečega, poručio je.

Trogrlić je naglasio kako je platforma Možemo! sigurno izgubila potporu na uklanjanjima murala. Dodao je da su još mogli dobiti potporu za uklanjanje murala generala Praljka, ali su izgubili sigurno potporu na muralima vukovarske tragedije te grafita Zvonimira Bobana.

Foto: hrt


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->