VIDEO Marić s osmijehom, ali i na rubu suza: “Osjećam ponos, ali vrijeme je da se odužim obitelji”

7 srpnja, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministar financija na odlasku Zdravko Marić obratio se u četvrtak javnosti gdje je govorio o razlozima neočekivane ostavke. Drhtavim glasom i na rubu suza Marić se zahvalio i obitelji. “Oni su podnijeli najveći teret, red je da im se odužim”, kazao je Marić.



Na press konferencij nakon sjednice vlade Marić je rekao da će izvjesna odluka Ecofina o ulasku Hrvatske u eurozonu idući tjedan biti “točka na i” njegova angažmana u vladi te da su time zaokružena postignuća vlade u području javnih financija.

“Ovo nije bila laka odluka. Prije šest ipo godina uzeo sam ovu ulogu, drugu najvažniju ulogu u mom životu, nakon uloge oca”, rekao je Marić.

“Svi moji odgovori su dosta iscrpni, ako mi dozvolite da podijelim s javnošću razloge i sve što je vezano uz odluku koju sam donio prije nekog vremena.

Takve odluke ne donose se preko noći. Prije šest i pol godina preuzeo sam ovu časnu funkciju, to je u biti druga najvažnija funkcija koju sam preuzeo. Sve poslove koje sam radio, prionuo sam poslu časno, savjesno i odgovorno. Individualno s osobljem definirali smo ciljeve… Smatram da je cilj svih ekonomskih politika bolji standard u RH”, rekao je Marić na početku.

‘Ova Vlada misli ozbiljno’

“Danas kada gledamo, neka od naših postignuća gledaju se kao zdravo za gotovo. Nije baš tako. Jasno je da se iziskivalo puno rada, napora, ali i sreće. Početak mandata, bio sam svjestan, uzevši u obzir tadašnju situaciju, da je potrebno djelovati izuzetno brzo. Prije svega bilo je donošenje proračuna. Donijeli smo proračun sa zamrznutom rashodovnom stranom. Jasna poruka bila je da ova Vlada misli ozbiljno. Proračun je tu dao veliki doprinos i cijela fiskalna politika”.

Zabilježio je neke stvari koje će pamtiti. Spominje tu međunarodno tržište, planove i projekte Vlade. “Mi smo kao Vlada odlučili se za taj smjer. Isto kao i poreznu reformu, na domaćem planu, razgovor s Plenkovićem bio je ne samo konstruktivan, već i puna podrška svega što sam predlagao. Pamtim i trenutke kada sam prezentirao MMF-u da zemlja koja ima rastući javni dug, da jedna od mjera predlaže smanjivanje poreza. Taj smo potez nastavili tijekom cijelog mandata”, rekao je.

U međuvremenu su, kaže, uslijedile su godine lijepe i manje lijepe. Spomenuo je i korona virus, za kojeg je rekao da nas je učinio taocima. No opet, u dobrim vremenima marljivo su radili i činili sve da kriza koja god da dođe, može dobiti adekvatan odgovor.

“Lekciju smo naučili i da ćemo ju znati primijeniti i godinama koje slijede. Sva ta manje lijepa gospodarska događanja, nisu nas odvratila od spomenutih prioriteta”, rekao je.

Govori o ulasku u eurozonu, dodajući da je to “točka na i”.

“Prioriteti i ciljevi koje sam zadao su se ostvarili. Više od tih rezultata govori ono što osjećam u sebi, a ono što osjećam je zadovoljstva i ispunjenosti i ponosa što sam svih godina bio dio tima koji je sve ovo napravio. Ovo je najbolji trenutak za donijeti ovakvu odluku…”, kaže.

Ne vidim se više u politici i moja odluka je da idem drugim vodama, dodaje.

Primorac odgovara profilu ministra financija

Potom je govorio o kandidatu za novog ministra financija Marku Primorcu.

“Znamo se profesionalno. Radili smo na nekoliko zajedničkih projekata. Bio sam zahvalan na angažmanu tijekom prvog kruga porezne reforme. Tu je dao svoj doprinos. Inače se bavi javnim financijama. On u potpunosti odgovara profilu ministra financija. Mogu mirne duše reći da predajem palicu nekome tko će to jako dobro raditi. Moram to reći, osobne kvalitete nas kao ministara su važne, no prije nas su institucije. Ministarstvo financija je jedna institucija koja je svih ovih godina izgradila imidž stožerne institucije”, govori Marić.

“Marku stojim na raspolaganju, sviđa mi se njegov odnos prema budućim suradnicima. Ja sam odabrao najbolje, njegova je odluka…”, dodaje.

“Što se tiče povratka na pitanje koje vas najviše zanima-  nemam ugovoren, obećan angažman s nekom državnom, europskom, međunarodnom institucijom. Nemam angažman niti bilo kojom privatnom kompanijom. Puno hvala na porukama brojnih vas. Zdravstveno sam dobro, osjećam se dobro. Bilo koji budući moj angažman bit će punim mojim kapacitetom”, nastavlja.

Drhtavim glasom i na rubu suza Marić se zahvalio i obitelji. “Oni su podnijeli najveći teret, red je da im se odužim”, kazao je Marić.

“Ovo je moja Vlada, bit će i ostat će, želim im sve najbolje”, završio je Marić uvodno obraćanje.

Pitanja novinara

Krenula su pitanja novinara. Na pitanje da neki njegov odlazak tumače kao bijeg prije početka najveće krize, kazao je: “Mislim da sam pokazao da bijeg nije u mom habitusu. I koronakriza je donijela izazove.”

Upitan o korupcijskim slučajevima gdje ga se spominje te o spornom ljetovanju, Marić je kazao da to nije razlog za njegov odlazak. “Od svega ovoga što sam rekao, javna funkcija je da ste stalno pod povećalom, ali to nije razlog niti treba biti razlog”, kazao je Marić.

O teškim vremenima pred nama rekao je:

“Imali smo u šest i pol godina lijepih i manje lijepih trenutaka… Ne uzimam vam pravo da spominjete bijeg, mislim da sam pokazao da to nije u mojem habitusu. Za razliku od korone, inflatorne pritiske mogli smo predvidjeti. U ovome trenutku, Hrvatska je u funkciju stavila puno toga kako bi se ublažili efekti udara na standard. I paket mjera ažuriramo i nadopunjujemo. To sve ne bi bilo moguće da nismo napravili ono o čemu sam govorio. Covid je koštao više od 40 milijardi kuna… To su sve izazovi s kojima smo se suočavali. Mogu biti zadovoljan da smo Hrvatsku doveli do toga da je otpornija na bilo koje šokove s kojima ćemo se suočavati”.

O Agrokoru: Moja uloga bila je jasno definirana

“Dobro znam i cijela država dobrim dijelom dobro je saznala o mojoj ulozi u Agrokoru. Kao ova funkcija, radio sam posao najbolje što znam…Što se tiče financija Agrokora, nisam bio involviran izravno. Ne vidim ništa po čemu bih trebao biti zabrinut ili odgovarati na bilo kakva pitanja. Moja uloga bila je jasno definirana”.

O slučaju ‘Jadranka’, govori: “To nije razlog, cijenim pitanje. Od svega što sam rekao, javna funkcija je da ste stalno pod povećalom, ali to nije razlog. Rekao sam prije nekog vremena malo iscrpnije pojasniti, kako god bilo, taj predmet je pred Povjerenstvom…

Bilo je predmeta u mom slučaju, spreman sam pojasniti sve detalje. Moram jasno reći, cijeli ovaj mandat… Nisam se odricao prijatelja, poznanika, nisam se skrivao. Međutim, ja imam određena prava, ali manja. Najvažnije je zašto nekoga i dalje smatram prijateljem”.

Ostaje li u Hrvatskoj 

Ostaje li u Hrvatskoj, također je zanimalo novinare. “Nemam angažman, ne znam hoće li doći neka vrsta ponude. Djeca mi više nisu tako mala. Bit ćete obaviješteni. Školu sam spomenuo jer ne želim da mi djeca trpe… Želim ih zaštititi”, rekao je.

Kada je točno donesena odluka, zanimalo je novinare. “Pamtiti datum i sat… Imali smo izuzetno dobar dijalog. Nema nikakve vrste takvih dogovora. Izložio sam mu sve. Mene obitelj podržava”.

Na pitanje zašto nije odradio je još dvije godine, Marić je rekao: “Probao sam to objasniti. Nisam umoran, ovaj posao iziskuje stopostotni angažman. Ne želim se dovesti u situaciju da ne budem sto posto angažiran. Nemam problema s kamerama. Sada gledamo cijelu sliku, ponavljam – razlozi su vezani uz to da su ciljevi ispunjeni.”

“Primorac sigurno neće napraviti grešku koja će mu zakomplicirati život”, rekao je novinarima.

Žali li za nečime, zanimalo je prisutne. “Nisam čovjek koji se previše žali i vraća unatrag. Nisam niti čovjek koji misli da je najpametniji. Cijeli ovaj mandat nastojao sam… Tko radi, taj i griješi. Kada gledam retrospektivu, ima nekih finesa, nekih stvari koje se mogu bolje napraviti. Ovaj posao može se jedino raditi i glavom i srcem. Učinio sam neke stvari gdje je srce iskočilo malo više”, odgovorio je.

Pojasnio je pitanje 6+6 nakon što je vidio poruke na mobitelu:  “Mislim da neću, rekao sam da se ne vidim više u politici. Aktivacija i zamrzavanje je opcija, ali neću… neću..

“Život je lijep, la vita e bella. Hvala vam lijepo svima”, završio je press konferenciju Marić.

M.M: /Foto: hrt


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->